Я боявся, що не побачу сина. Святослав Шмиглик пояснив, чому і як випав з 5 поверху військкомату

Я боявся, що не побачу сина. Святослав Шмиглик пояснив, чому і як випав з 5 поверху військкомату
  • «Він, підполковник, не вірив, що в мене народився син, хоча жінка двічі приходила вже з малим», — «20 хвилин» вдалось кілька хвилин поспілкуватись з чоловіком, втеча з військкомату якому мало не коштувала життя.
  • Ця історія має стільки підводних течій, що мало видається правдивою. Там й справді більше питань, аніж відповідей. Проте деякі з них ми таки відшукали.
  • Я не тікав, я просто хотів вийти до сина – на простирадлі з’їхав на 4 поверх, а далі не втримався і зірвався, — 22-річний Святослав Шмиглик ледь говорить. Кожне слово надто важко йому дається. Окрім серйозної травми хребта і роздробленої кістки на п’яті, у нього ще й перелом щелепи. Але про таких говорять «народився у сорочці». Тому що впав з такої висоти і залишився живим…

Нагадаємо, 7 червня о 1.11 бригада швидкої виїжджала на вул.Тролейбусну, до військкомату, де рятувала 22-річного пацієнта. Зі слів генерального директора Центру ЕМД Тернопільщини Михайла Джуса, призовник вистрибнув з 5-го поверху цього закладу. Причини такого вчинку з’ясовують працівники поліції.

Із політравмою, вибитими зубами нижньої щелепи, закритим переломом правої гомілки потерпілого, після оперативно наданої медичної допомоги, шпиталізовано у лікарню швидкої допомоги.

Відео дня

«У нас з дружиною четверо дітей. Спільний один син»

  • Я вже бачив сина, дружина приходила з ним, він моя копія, — поділився з «20 хвилин» щасливий і серйозно травмований татусь Святослав. — У нас з дружиною четверо дітей. Спільний один. І я його просто обожнюю. Але люблю однаково усіх чотирьох і готовий з Оленою прожити все життя. Будь ласка, допоможіть нам. Я хочу по швидше одужати і бути зі своєю сім’єю.

Чоловік запевняє — хотів підписати контракт і служити в місцевій 44 бригаді. Однак, за словами Святослава, його утримували, як ухилянта від строкової служби.

  • Мені зараз дуже погано, страшно все болить, — Святослав, тамуючи біль, щораз зупиняє розмову. — Я скільки разів йому (чоловік називає його підполковником, який служить у військкоматі, але його прізвища Святослав згадати не може – прим. авт.), що у мене дитина народилась, з жінкою маємо 4 дітей. А він мені не вірив. Обіцяв відправити служити у частину, де каліки, сліпі і глухі навіть служать. Каже, що ти мені листочки показуєш (за словами Святослава, відношення із 44 бригади – прим. авт.), мовляв, це копія. Мені мали вчора принесли оригінал документа. А, виходить, я його не дочекався.

Син народився 20 травня

Святослав ще розповідав, про те, які речі у нього зникли і що «пов’язав» його «бучацький прокурор», який їздить на Citroёn темно-синього кольору. Коли ми уточнювали прізвище чоловіка чи бодай якісь дані, аби перевірити інформацію, Святослав їх назвати не міг.

Олена Кизима, цивільна дружина Святослава та мама щойно народженого спільного сина, оприлюднила свою історію.

Жінка розповіла, що не одружились зі Святославом, хоч і мають спільного сина, бо вона досі заміжня за іноземцем і має з ним спільних дітей. Розлучитись у такому випадку складно і довготривало.

— Я заміжня за іноземцем, який покинув мене і Україну ще у 2018 році, я подала на розлучення, але суду ще не було, — поділилась Олена Кизима. — Спільну дитину зі Святославом Шмигликом, з яким зараз живемо у цивільному шлюбі, народила 20 травня. Жодних соціальних виплат на дітей я не отримую.

Відреагувала жінка і на шквал критики в коментарях. Мовляв, у неї біда, вона поділилась нею на загал, але нічого не просила. Проте у відповідь отримала сотні образливих коментарів.

Святослав – сирота з великим серцем

— Що сталося у військовому комісаріаті з 21:30 до 00:00 (що передувало падінню Святослава з висоти 4 поверху – прим. авт.), я не знаю, це для мене також загадка, — запевняє Олена Кизима. — Святослав сирота з великим серцем, у нього немає ні тата, ні мами, може він не такий розумний, як ви тут всі разом, але він щирий і вміє любити. Може, та любов виглядає дурнуватою, але краще дурнувата любов, ніж розумна жовч і ненависть.

До цього в одній з груп у соцмережах стверджувала, що її цивільного чоловіка, попри 4 дітей і те, що він є сиротою, незаконно утримували кілька тижнів у військкоматі. Коли він впав з 4 поверху, доповз до таксиста на зупинці, його наздогнали військові і почали бити, бризнувши в очі газовим балончиком.  

Виходячи з історії цієї родини, де більше запитань, аніж відповідей, люди в коментарях почали розбирати все по поличках.

Не маючи стабільного доходу, сам на пряму подзвонив в військкомат для оформлення документів на контрактну службу, вказавши свої дані. В базі даних військкомату він 4 роки числиться, як злісний ухилянт. Звичайно, за таких умов його «прийняли».

  • Він міг довести наявність малолітньої дитини, показавши її свідоцтво про народження, його громадська дружина могла взяти довідку від лікаря, що вагітна  — і хлоп щасливий йде додому. Але цього не зробили - знову щось не сходиться.

Далі також незрозуміло. Тікав Святослав, зі слів цивільної дружини, від чого? Від служби в армії? Але він же сам прийшов, добровільно, аби підписати контракт. Відповіді на ці питання, припускають люди, має дати слідство.

Розслідують справу ДБР та військова прокуратура

Ми намагаємось отримати коментар з приводу інциденту у Тернопільському військкоматі та почути їхню версію. Щойно з нами погодяться говорити, оприлюднимо все.

Близько 16.00 9 червня на Фейсбук-сторінці Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат – прим. авт.) вперше з’явилось повідомлення про інцидент. Там ані слова ні про побиття, про яке заявляла цивільна дружина, ні про те, яким чином вже не перший призовник примудряється втікати через вікно 5 поверху.

  • Під час спроби самовільно залишити приміщення Тернопільського обласного збірного пункту призовник, 1999 року народження отримав політравми, ؏ йдеться у повідомленні. — Військовослужбовцями наряду по обласному збірному пункту був здійснений виклик карети швидкої допомоги, якою постраждалого відразу доставлено до однієї із лікарень обласного центру. На даний час особа перебуває на лікуванні у медичному закладі міста Тернопіль, де йому надається необхідна допомога. Всі деталі події з'ясовуються. За даним фактом проводиться службове розслідування.

Військова прокуратура та ДБР, як вдалось дізнатись "20 хвилин", вже розслідують даний інцидент.

  • За даним фактом зареєстроване кримінальне провадження за ч. 4 ст. 426 з приміткою 1 Кримінального кодексу України, — повідомила Юлія Галущак, речниця спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Західного регіону. — Процесуальне керівництво здійснює Тернопільська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Західного регіону, а слідство проводить територіальне управління ДБР у м. Львові. За словами лікарів, вказаний чоловік перебуває в реанімації, загрози його життю немає. Всі обставини інциденту будуть перевірені у ході слідства.

Хто має право на відстрочку від служби

Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районних призовних комісій за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. Про це повідомила юристка Марія Бочан.

  • Право на відстрочку від призову передбачене статтею 17 Закону України «Про військовий обов‘язок і військову службу», — пояснила юристка. — Однією із підстав для відстрочки призовника є вагітність дружини. Так, відповідно до норм Закону, чоловік не міг скористатися правом на відстрочку у весняному призові, адже його жінка народила 20 травня, за її словами. Тобто, вже не перебувала у стані вагітності.

Якби, скажімо, цивільна дружина Святослава народила 1 липня, то він би мав законне право на відстрочку на цій підставі. Закон також визначає, що відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

  • Особами із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є особи віком від 18 до 23 років, — пояснила Марія Бочан. — За словами потерпілого, він є сиротою. Бачимо, що чоловік мав право за власним бажанням попросити відстрочку саме на цій підставі.

Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 426-1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень

1. Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, крім передбачених частиною другою цієї статті, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Застосування нестатутних заходів впливу щодо підлеглого або перевищення дисциплінарної влади, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду, а також застосування насильства щодо підлеглого - караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

3. Діяння, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені із застосуванням зброї, а також діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до дев’яти років.

4. Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Читайте також 

У Тернополі 22-річний призовник вистрибнув з 5-го поверху військкомату

Двоє хлопців випали з 5-го поверху військкомату. Обидві справи закрили

Хлопець, який випав з п'ятого поверху військкомату, досі лікується

У Тернополі призовник випав з п’ятого поверху військкомату
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (199)
  • Lubov Holunska

    сцикло тікало бо в армію не хотіло
  • Ігор Гоч

    Висновок: будувати воїнкомати одноповерховими
  • Svetlana Marysuk

    🙏🙏🙏
  • Софія Онофрук

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up