«Я ніколи їм не пробачу. Це гріх, але...»: вдова убитого активіста Віталія Ващенка подаватиме апеляцію

«Я ніколи їм не пробачу. Це гріх, але...»: вдова убитого активіста Віталія Ващенка подаватиме апеляцію
  • «Вони бачили, що він безпорадний і просто добивали», - вдова Віталія Ващенка обурена, що у суді виключили складову «вчинення злочину з особливою жорстокістю», хоча про це свідчать експертизи і покази свідків.
  • Після кожного засідання, а їх вже було під сотню, Наталка дуже довго оговтується. Щораз по той бік ґрат бачити наглі лиця тих, хто перекреслив повністю твоє життя і відібрав рідну людину – з таким не завжди виходить швидко впоратись.

«Я ж тобі казав, що ми виграємо?..» - вдові Наталці після похорону наснився її чоловік Віталій Ващенко. Він стояв у дверях кімнати і посміхався. «Вітя, що ж ми виграли, як тебе немає?» - жінка досі пригадує цей сон і обіцяє не полишати справи вбивства чоловіка, доки на лаві підсудних не опиниться замовник. Суворішого покарання вимагатиме і для організатора та виконавців, котрі кийками добивали її чоловіка…

Під сотню судових засідань – і це ще не кінець, бо апеляцію подаватиме і прокуратура, і вдова активіста.

Відео дня

Нагадаємо, 26 травня 2016 р. близько 23 години двоє невідомих осіб нанесли тілесні ушкодження депутату Кременецької міської ради, керівнику фракції громадського руху “Народний контроль” Віталію Ващенку. Чоловік за три години помер в реанімаційному відділенні лікарні. Активіста побили на території нежилого обійстя, де він займався підприємницькою діяльністю.

Через два роки суд першої інстанції проголосив вирок: Убивцям Віталія Ващенка разом дали 45 років тюрми та 2 мільйони моральної шкоди

Прокурор і вдова хотіли довічного ув’язнення

Згодом була апеляція і справу передали на новий розгляд – все почалось спочатку. Цього разу справу вбивства активіста слухали в Тернопільському міськрайсуді. Під час проголошення нового вироку в залі судових засідань був лише організатор вбивства Закутній. Троє інших фігурантів перебували у Чортківському СІЗО, а через проблеми зі зв’язком не брали участі у засіданні за допомогою відео конференції.  

Прокурор у справі просив довічного ув’язнення для вбивць активіста.

  • Оскільки прокурор просив у суді про довічне позбавлення волі вбивцям активіста, а Тернопільський міськрайонний суд призначив покарання чотирьом обвинуваченим від 8,6 до 14 років позбавлення волі, прокуратура оскаржить вирок в апеляційній інстанції, - запевнили у прес-службі прокуратури області.

Довічного ув’язнення для тих, хто відібрав життя її чоловіка хотіла і вдова Наталія. Тому невдовзі і прокуратура, і дружина подаватимуть апеляційні заяви.

  • Зараз виключили складову «вчинення злочину з особливою жорстокістю» – а про це свідчили як результати експертиз, так і самі експерти у залі судів, - каже Наталка Ващенко. - Тіло було в фіксованому стані – можливо, його тримали. Бачили, що він безпорадний і просто добивали. Якби не бігли сусіди, які й стали  свідками тортур - його товкли б невідомо скільки.

До злочину банда ретельно готувалась, каже вдова. Скоріш за все, «завдань» мали більше, адже ще тоді Закутній доручив Бабенку зняти квартиру на тривалий термін. Купили бити і заготували разом металеві труби, обмотавши один кінець тканиною, щоб зручніше було тримати в руках. Готувались ще для якоїсь справи, просто їх швидко узяла поліція, переконана Наталка Ващенко.

Замовника судитимуть. Це просто питання часу

  • Поліція тоді добре спрацювала, особи швидко встановили – й не дивно, всі відбитки їхніх пальців давно були в поліцейській базі даних, а на місці злочину вони залишили їх багато, - каже Наталка Ващенко. - Чим керувався суд в прийнятті цього рішення – не знаю. Тепер рецидивіст Закутній, вже раніше засуджений за вбивство, вже через два роки вийде на волю. Точно не стане на шлях виправлення. Він створює загрозу не тільки для Наталки Ващенко. Повірте, ця людина надзвичайно небезпечна. Тому він візьме ще замовлення і знайде конкретніших і розумніших подільників. Він мав час це все обдумати. Все життя сидить.

Вдова зізнається, що дуже сподівалась на справедливе рішення цієї колегії суддів. Надіялась, що дасться взнаки їхній досвід у розгляді зухвалих і жорстоких вбивств. Тим паче, що зі зміною керівництва прокуратури змінився в суттєво кращий бік і якісний та професійний рівень самих прокурорів.

  • Ніколи й раніше не відмовлялась від дачі показів чи що ще було потрібно, бо в нас з силовиками була спільна мета, - каже вдова убитого активіста. - Бачу, що в прокуратурі нові люди – вони серйозно взялись за справу вбивства мого чоловіка, причому і в тій частині, що стосується замовника. Я знаю, що справа рухається, а не стоїть на місці. До замовника підібрались ближче. На жаль, через таємницю слідства не можу розкривати деталей. Але вірю, що справа дійде до логічного завершення – замовника судитимуть. Це просто питання часу.

Старе життя стерте, діти далеко. Наталка залишиться одна…

Після смерті Віталія життя родини Ващенків змінилось докорінно. Старе життя, як каже Наталка, стерте повністю. Всі проблеми – від побутових і до фінансових – впали на плечі тендітної жінки. Зі старшим сином рідко бачаться – 25-річний чоловік зараз далеко. Молодший цього літа закінчує 11 клас і також поїде з дому на навчання. Наталка залишиться одна…

- Дякувати Богу, в мене є справжні друзі, але в кожного з них – свої сім’ї і своє життя, - каже Наталка Ващенко. – Ніхто не замінить мені рідної і коханої людини. Я сама дуже змінилась – стала різкішою… Просто не можу собі дозволити розкіш розслабитись. Хоча важко і морально, і фізично, і матеріально. У 2019 році закрили заклад, де я працювала. Треба шукати заробіток, аби утримувати і себе, і дітей, і ще й за щось на ті суди треба їздити. А суди не дають жити. Виснажили…

Після кожного засідання, а їх вже було під сотню, Наталка каже, що дуже довго оговтується. Щораз по той бік гратів бачити наглі лиця тих, хто перекреслив повністю твоє життя і відібрав рідну людину – з таким не завжди виходить швидко впоратись.

А чоловік тепер приходить лиш у снах. Сниться все життя, яке було у Ващенків до вбивства. Де колись жили, куди їздили… Наталка досі не може переглядати родинні фотографії. Минуло вже 4 роки, а, каже, рана дуже свіжа.

  • Я не можу змиритись і ніколи їм не пробачу, - завершувала розмову Наталка Ващенко. - Розумію, що це гріх, але…

Яке покарання призначив суд убивцям Ващенка

- Закутнього О.П. за ч.3 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України - організація умисного тяжкого тілесного ушкодження, тобто умисного тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, вчинене групою осіб, на замовлення та призначено покарання у виді 10 (десяти) років позбавлення волі.

- Бабенка С.І. за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України - пособництво в умисному тяжкому тілесному ушкодженню, тобто умисному тілесному ушкодженню, небезпечному для життя в момент заподіяння, вчиненому групою осіб, на замовлення та призначено покарання у виді 8 (восьми) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

- Цимбалюка О.А. за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення; та призначено покарання у виді 13 (тринадцяти) років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

- Кондратенка М.В. за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення. та призначено покарання у виді 13 (тринадцяти) років 6 (шести) місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 Обмеження зі світлом в Тернополі наразі застосовувати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up