Суд виніс вирок чотирьом обвинуваченим у вбивстві активіста з Кременця Віталія Ващенка

Суд виніс вирок чотирьом обвинуваченим у вбивстві активіста з Кременця Віталія Ващенка

3 липня 2020 року колегія суддів Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області в складі: Кунцьо С.В. (головуючий), Дзюбановського Ю.І., Черніцької І.М. проголосила обвинувальний вирок у справі про вбивство громадського активіста Віталія Ващенка.

Як повідомляє пресслужба Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, органом досудового розслідування дії обвинувачених кваліфіковано:

- Закутнього О.П. за ч.3 ст.27 ч.3 ст.28, п.п. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України - умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення, організованою групою;
- Бабенко С.І. за ч.5 ст.27 ч.3 ст.28, п.п. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України - умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення, організованою групою;
- Цимбалюка О.А. за ч.3 ст.28, п.п. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України - умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення, організованою групою;
- Кондратенка М.В. кваліфіковано за ч.3 ст.28, п.п. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України - умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення, організованою групою.

Суд не погодився із такою кваліфікацією дій обвинувачених Закутнього О.П. та Бабенка С.І. , оскільки надані докази не доводили того, що між ними та Цимбалюком О.А., Кондратенко М.В., як виконавцями була домовленість щодо спричинення саме смерті потерпілому.

Відео дня

Суд констатував, що умисно завдаючи потерпілому Ващенку В.В. численні удари палицями по тілу, від яких він помер, обвинувачені Кондратенко М.В. та Цимбалюк О.А. діяли самостійно, вийшовши за межі заздалегідь обумовленого з Закутнім О.П. та Бабенко С.І. злочину, змінили зміст умислу та вчинили більш тяжкий злочин.

Також колегія суддів виключила з обвинувачення кваліфікуючу ознаку злочину за п.3 ст. 28 КК України, як вчинення злочину організованою групою, як така, що не знайшла своє підтвердження в судовому засіданні. Окрім цього не знайшла свого підтвердження в ході судового розгляду така кваліфікуюча ознака інкримінована обвинуваченим як, вчинення злочину з особливою жорстокістю.

Отже, вироком засуджено:

- Закутнього О.П. за ч.3 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України - організація умисного тяжкого тілесного ушкодження, тобто умисного тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, вчинене групою осіб, на замовлення та призначено покарання у виді 10 (десяти) років позбавлення волі.
- Бабенка С.І. за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України - пособництво в умисному тяжкому тілесному ушкодженню, тобто умисному тілесному ушкодженню, небезпечному для життя в момент заподіяння, вчиненому групою осіб, на замовлення та призначено покарання у виді 8 (восьми) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.
- Цимбалюка О.А. за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення; та призначено покарання у виді 13 (тринадцяти) років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю.
- Кондратенка М.В. за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення. та призначено покарання у виді 13 (тринадцяти) років 6 (шести) місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

Запобіжний захід застосований до обвинувачених у вигляді тримання під вартою, продовжено до набрання вироком законної сили, але не більше двох місяців, тобто до 02 вересня 2020 року.

Також частково задоволено цивільний позов потерпілої Ващенко Н.М. про відшкодування моральної шкоди та стягнуто з Закутнього О.П., Цимбалюка О.А., Кондратенка М.В. моральну шкоду в сумі 600000 (шістсот тисяч) гривень з кожного, та з Бабенка С.І моральну шкоду - в сумі 300000 (триста тисяча) гривень.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Нагадаємо, Віталія Ващенка 26 травня 2016 р. кийками забили на смерть. Чоловіка побили на території його нежилого обійстя, де він займався підприємницькою діяльністю. Сиротами залишились двоє синів.

Громадський активіст, член ГО «Народна рада», депутат Кременецької міської ради, - йшлось в офіційних повідомленнях. «Наш Робін гуд», для якого не існувало ані заборонених тем, який не боявся «дахів» та не закривав очі на беспредєл, дерибани і свавілля силових структур – так за нього відгукувались земляки й ті, хто добре знав Віталія Ващенка. І обов’язково наголошували: він «воював» ніяк не для власного збагачення і не для примноження капіталу. А тому, що його боліла Україна. Мучив безлад, який коївся навколо.

За декілька днів до трагедії Віталія попереджали, що на нього готують напад, але він це не сприйняв всерйоз.

Читайте також Тернопільщина попрощалась з кременецьким «Робін Гудом» Віталієм Ващенком (ОНОВЛЕНО)
Замовника убивства активіста Віталія Ващенка шукає Генпрокуратура
Вбивці Віталія Ващенка хочуть виправдання. Справу зараз розглядають в апеляційному суді
Два роки після вбивства Ващенка: ті, хто його вбили, хочуть виправдального вироку
Убивцям Віталія Ващенка разом дали 45 років тюрми та 2 мільйони моральної шкоди
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up