Замах на вбивство ректора Крисоватого: у поліції вже говорять про серійність

Замах на вбивство ректора Крисоватого: у поліції вже говорять про серійність
  • «Подарунок від нас. Memento mori, ректор, Memento mori» - такою був зміст записки, що підкинули ректору ТНЕУ Андрію Крисоватому. Memento mori у перекладі з латинської - «пам'ятай, що [доведеться] вмирати», «пам'ятай про смерть».

  • У поліції назвали кілька версій злочину. Говорять і про «серійність» підкладання коробок з вибухівкою. Але якщо місяць тому екс-заступника міського голови Камінського хотіли налякати, тут таки планували покалічити чи вбити, кажуть правоохоронці.

За фактом вибуху у с. Петриків Тернопільського району розпочате кримінальне провадження за ч.1 ст.15, ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України. Йдеться про замах на вбивство. Про це повідомив начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол.

Читайте також: Вибух на подвір'ї ректора ТНЕУ Крисоватого: є потерпілі.

Справа «подарунку із вибухівкою» - також на контролі в керівництва Нацполіції України.

Відео дня

Ректор та його дружина - у лікарні. Стан потерпілого медики оцінюють, як важкий. За словами очевидців події, сильно постраждала кінцівка. Нещодавно потерпілому зробили операцію. Цю інформацію ще офіційно не підтвердили. Про стан дружини ректора поки що нічого не відомо. Однак вона теж серйозно травмувалася осколками під час вибуху.

- В Андрія Крисоватого важке поранення руки – під час вибуху було розірвано кисть лівої долоні, - повідомив Олександр Богомол. – Дружина отримала осколкові поранення. За нашою інформацією, стан потерпілих важкий, але стабільний. Загрози для життя немає, але травми важкі.

За попередньою інформацією поліції, у руках ректора вибухнув саморобний пристрій. На думку очільника поліції, спрацював він за допомогою детонації. Мав у своєму складі елементи у вигляді алюмінієвих дротів, шматків цвяхів, інші небезпечні деталі, що могли не лише спричинити важкі тілесні ушкодження, а навіть і вбити.

- Слідче управління відкрило кримінальне провадження за ч. 1 ст. 15 і ч. 1 ст 115 Кримінального кодексу України – замах на вбивство, - каже Олександр Богомол. – Проводимо негайні слідчі дії. Нещодавно відбулось засідання робочої групи за участю представників СБУ, прокуратури. Ми також надіємось на допомогу громадськості, щоб встановити злочинців. Знаємо, що вибуховий предмет було встановлено близько другої ночі невідомою особою.

Потерпілих, як й інших учасників процесу, охороняють спецпідрозділи поліції.

- Найгірше, що ми бачимо можливу «серійність» злочинів, - каже Олександр Богомол. – Адже місяць тому, а саме 3 серпня, до поліції надійшло повідомлення від лікаря про те, що до них із рваною раною кисті звернувся тернополянин. Тоді близько 7.50 на вул. Замковій внаслідок вибуху невідомого пристрою, який лежав на капоті автомобіля «Нісан», людина отримала травми, взявши до рук невідомий предмет. І тоді, і тепер це були коробки.

Нагадаємо, що капот білого позашляховика «Нісан» від вибуху ввігнуло, а лобове скло потріскалося. Мешканці навколишніх будинків переказували слова потерпілого — на капоті стояв пакунок - з вигляду, як подарунковий. Випадковий перехожий хотів заглянути всередину, і вибухівка, скоріш за все, спрацювала в цей момент.

Автомобіль, на капоті якого тоді залишили «подарунок», належав родині екс-заступника міського голови Володимира Камінського. Іномаркою їздила його дружина. Фактично перехожий врятував і її, і маленьку дитину, із якою вона могла бути.

- Тоді це теж був саморобний вибуховий предмет, який спрацював, коли коробку підняли, здетонував, - каже Олександр Богомол. – Але був він без уражаючих елементів.

У поліції припускають, що скоріш за все «подарунок», підкладений на авто Камінських, не міг вбити. Скоріш - щоб налякати чи завдати незначні травми. А для ректора Крисоватого подарункова коробка була дуже небезпечною – могла не лише покалічити, а й убити, зауважує пан Богомол.

Виготовляли обидві «коробки» професіонали із серйозним досвідом. "Кустарним" методом і необізнаній людині таке виготовити, як і підкласти – майже неможливо, бо це фактично ювелірна робота.

В обох випадках також були записки, які долучали до подарункових коробок з вибухівками. На підставі записки ректору поліція розглядає кілька версій. Це особиста помста, вимагання коштів та інші. Громадська діяльність потерпілих  також могла спонукати злочинців на вчинення замаху. 

«Подарунок від нас. Memento mori, ректор, Memento mori» - такою був зміст записки, що підкинули ректору Крисоватому. Memento mori у перекладі з латинської - «пам'ятай, що [доведеться] вмирати», «пам'ятай про смерть».

- Ми звертаємось до тернополян: побачивши невідомий предмет, у жодному разі не беріть його до рук, - каже Олександр Богомол. – Попередьте старших людей і особливо дітей. У жодному разі не зачіпати! Натомість телефонуйте 102. Краще поліцейські виїдуть двісті разів на добу, і інформація не підтвердиться, аніж трапиться біда.

Повне відео брифінгу Олександра Богомола дивіться тут.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Законопослушний громадянин

    Шановні Робінгуди, маю для вас 'роботу'. Усі деталі за адресою - [email protected]

  • Сергій

    Всі чудово розуміють ,хто відмазав Камінського і Крисоватого від тюрми. На жаль, замість того щоб посадити та конфіскувати у хабарників та злочинців-аферистів вкрадене у нас майно та землі -нач.поліції стає на захист криміналу- залишається один вихід -- відривати та підривати.навіть за ДТП- криса просто втікла.
    Українці- ви всі знаєте легенди за Довбуша та Робін Гуда.У державних службовців майже сотня земельних ділянок , сотня обєктів нерухомості. Це все вкраденене. Можливо хтось не згідний???  Так ,їх двоє -просто викладач Банах та просто вже генерал, нач.поліції Саша. Якщо влада не справляється з своїми обовязками, наживається на громадянах ,-вихід один самосуд!
  • Оксана

    Скандувалось простими бідняками на латині «Хліба і видовищ» - «Pane e circenses»
  • Оксана

    Крисоватий розплатився за всіх - починаючи від викладачів-здирачів і закінчуючи проректорами...

    Петро Білецький reply Оксана

    В тебе хтось в інституті здирав гроші ?? Сама давала бо не знала матеріал, так як це роблять всі. Не давали б, то би і не брали. Такого шоб здирали я тільки один накий випадок в інституті чув і то це ше не факт шо правда. А викладач також людина і жити хоче безбідно, а твоя мама на заробітках сраки підтирає заробляє нормальні гроші, а викладач може не хоче падати до такого рівня.

    Осипегон reply Петро Білецький

    Придурку ти ТНЕУ, яка коруцпії, і так здирають гроші нагло і всі про це відкрито говорять це "Ізюмінка" закладу, Добре, що твоя мати сраки не миє, але краще би мила бо те що вона є що її нема вихованя однавоке. А що до викладачів то це питаня до держави та її фінансуваня всі викладачі і весь пед колектив тримається на платниках які платять космічні ціни за навчаня в цьому "університеті" і ще їм давати правильно все зробили.

    Петро Білецький reply Осипегон

    Тоді чому вони туда йдуть вчитись якщо "хабарі" це ізюминка закладу ? Все одно їх диплом не ціниться.

    студент reply Оксана

    Гадаю десь на тиждень, а то і два усі викладачі перестануть брати хабарі ... Будуть боятися, бачучи чим то все скінчилось ....

    студент reply Оксана

    Гадаю десь на тиждень, а то і два усі викладачі перестануть брати хабарі ... Будуть боятися, бачучи чим то все скінчилось ....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up