Ігри, веселощі, робота з психологом та медиком. У Тернополі діє цікавий проєкт для дітей (РЕПОРТАЖ)

Ігри, веселощі, робота з психологом та медиком. У Тернополі діє цікавий проєкт для дітей (РЕПОРТАЖ)
  • На початку червня в Україні стартував соціально-психологічний проєкт «Поруч» для підтримки дітей у воєнний час. Він діє у восьми областях.
  • Його учасником стала Тернопільська школа №29, де професійні тренери щотижня проводять цікаве дозвілля для малечі – як переселенців, так і жителів нашого міста. Додому дітвора повертається з подарунками.
  • Як проходять заняття та що на них вивчають? Чи можна долучитись до них вашій дитині? Дивіться й читайте у нашому відеорепортажі.

Проєкт «Поруч» реалізований завдяки співпраці Міністерства освіти і науки України та дитячого фонду ЮНІСЕФ. Його спортивну складову на теренах нашої області забезпечили  благодійний фонд «Розвиток футболу України» спільно з тернопільською філією Української асоціації футболу. Про це каже Володимир Ясюченя – адміністратор проєкту в Тернопільському районі.

– Нашою метою є соціально-психологічна адаптація дітей-переселенців, які через війну вимушено змінили місце свого проживання і знаходяться в Тернополі. Прагнемо, аби малеча через рухливі ігри й якісь легкі спортивні вправи подружилася з місцевими дітками, поспілкувалась з ними та хоч на трохи відволіклась від пережитого, – додає тренер.

Відео дня

На базі 29 школи (бульвар Дмитра Вишневецького, 10) заняття в рамках проєкту на постійній основі проводяться щовівторка і щочетверга.

– Можливо, згодом зустрічатимемось тричі на тиждень. Заняття починаємо зазвичай об 11:00, їхня тривалість постійно різна, – говорить пан Володимир.

За попереднім записом проєкт щоразу об’єднує 30 учасників. Хоча заняття орієнтовані на малечу віком від 6 до 18 років, та відвідати їх можуть навіть  дошкільнята – чотири- й п’ятирічні діти зі своїми старшими братами-сестрами.

Всіх ділять на групи по 10 осіб й упродовж заняття кожна з них проходить три сектори: спортивний, роботу із кваліфікованими психологом та медиком.

– Всі тренери пройшли у квітні спеціальне навчання й отримали сертифікати від організації ЮНІСЕФ. Наш специфічний табір вже відвідало чимало дітей-внутрішньо переміщених осіб з Києва, Харкова, Маріуполя, багатьох міст зі сходу України. Мешканці столиці повернулись додому, а от інші маленькі учасники табору досі залишаються, – усміхається адміністратор.

Детальніше про секції проєкту

За словами пана Володимира Ясюченя, спортивна складова «Поруч» включає в себе різні ігри відповідно до вікової категорії дітей. Вправи нескладні, мають футбольне спрямування і їх легко може виконати будь-хто.  

– Це ведення м’яча, передача на точність, удари на точність. До слова, замкнутих дітей в нас ще не було. Якщо на початку заняття дехто трішки сором’язливий, то в процесі гри розкривається і повертається додому задоволеним та з посмішкою на устах, – говорить пан Володимир.

Щоразу малеча отримує подарунки на пам’ять від організаторів проєкту.

На локації «Територія безпеки» працює практичний психолог Лілія Галянта. Жінка через ігрову форму створює позитивний мікроклімат серед дітей, аби внутрішньо переміщена малеча могла адаптуватися, знайти друзів серед тернополян та спілкуватися з ними поза межами проєкту.

– Я надаю емоційну підтримку дітям від першого класу та до 18 років. Під час гри вони ставлять різні запитання, розповідають про те, що хвилює їх на даний момент. Малеча на заняттях вільно висловлює власну думку. Говорю також з батьками, аби зрозуміти особливості їхніх діток та правильно підібрати психологічні методики, – пояснює нам пані Лілія.

За ще одну секцію відповідає медпрацівниця Надія Клендій. Вона обговорює з дітками різні медичні теми, факти й явища доступною для них мовою.

– Ми говоримо про імунітет, здорове харчування. Приміром, є карточки, які діти розкладають на корисне й некорисне. Вивчаємо види травм. Все проходить у формі гри, малечі це подобається. Помітила, що багато чого діти вже знають. Якщо комусь щось невідомо – запитує в інших. Таким чином дітки обмінюються досвідом й проводять час з користю, – пояснює Надія.

Як долучитись до занять Вашій дитині?

Про те, як дізнались про проєкт «Поруч» та чи не шкодують про його відвідини, ми запитали в Інни – мами двох доньок. Їхня родина прибула до Тернополя з Ірпеня, та скоро планують повертатися додому. Поки були тут – діти двічі встигли відвідати заняття на базі 29 школи, в якій навчались.

– Нам зателефонувала шкільний психолог та розказала про відкриття проєкту. Діти спершу не горіли бажанням йти сюди, та коли спробували й добряче розважились, їм все сподобалось. Опісля самі просилися прийти сюди ще раз. Одній доньці 10 років, а іншій майже п’ять, – каже жінка.

На її думку, дітям варто відвідувати такі заходи, адже це чудово відволікає їх від негативу.

– Тренери проєкти подають корисну інформацію цікаво й простими словами. Вони мають дійсно професійний підхід, – завершує пані Інна.

Аби Ваша дитина могла долучитися до занять, варто тільки зареєструватись й узгодити дату та час, коли зможете прийти у 29 школу. Для цього телефонуйте за номером: +38 096 716 75 04 (Володимир). Участь у таборі абсолютно безкоштовна!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up