Весільна сукня з Тернопільщини потрапила у «Червоний список культурних цінностей під загрозою»

Весільна сукня з Тернопільщини потрапила у «Червоний список культурних цінностей під загрозою»
  • Світова організація Іnternational Council of Museums та Міністерство культури й інформаційної політики України представили «Червоний список культурних цінностей під загрозою». Він складається з 53 об’єктів, які знаходяться на межі зникнення.
  • Серед них опинилась жіноча весільна сукня з Тернопільської області. Деталі – розповідаємо.

Про плани створення «Червоного списку культурних цінностей під загрозою» установи оголосили майже рік тому – 28 червня 2022 року, як повідомляла пресслужба Міністерства культури. З того часу експерти з одинадцяти українських музеїв працювали над переліком разом з Департаментом охорони спадщини міжнародної організації Іnternational Council of Museums.

Оприлюднили готовий список у травні 2023 року, пише «Українська Правда. Культура». Переглянути його можна за лінком.

Відео дня

У документ потрапили всього 53 об'єкти, які належать до семи категорій – археологія, книги та рукописи, нумізматика, народне, релігійне, прикладне та образотворче мистецтво. Це культурні цінності, які через повномасштабне вторгнення росії перебувають під загрозою викрадення, мародерства і вивезення. До списку увійшла жіноча вишита сукня з Тернопільщини.

Також у переліку опинились Трипільська кераміка, теракотові фігурки з Криму, скіфські прикраси для коней, кримськотатарський жіночий пояс, Косівська кераміка, картини Миколи Пимоненка, Марії Примаченко, Олександра Богомазова, Олександри Екстер, Острозька Біблія, теологічний манускрипт з Бахчисарая та інші цінності.

За словами експертки Юлії Литвинець, яка займалась створенням «Червоного списку», вказані у ньому мистецькі об'єкти входять до колекцій музеїв, що працювали над ним, тож вони у безпеці.

Зокрема, сукня з Тернопільщини сьогодні перебуває на балансі Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара».

Аби підібрати зразки зі своїх колекцій, була сформована спеціальна експертна група, до якої увійшли мистецтвознавці та музейники. Вони присвятили роботі кілька місяців.

Офіційне оприлюднення списку міжнародним Міністерством означає, що його взято в роботу на міжнародному рівні. «Червоний список» має запобігти вивезенню предметів з пограбованих російськими окупантами музеїв, приміром, Херсонського краєзнавчого музею. Крім того, експерти включили до переліку кримськотатарські культурні об'єкти.

– Ці твори – еталон, зразок тих творів, які фактично вже є під загрозою знищення, розкрадання. Наш документ в подальшому буде перекладений різними мовами тих країн, які мають кордон, у нашому випадку, з країною-агресором. Цей «Червоний список» буде розповсюджений серед митників, прикордонників, які першими стикаються з тими, хто перетинає кордон. Для них це буде як зразок, на що потрібно звернути увагу перш за все, – пояснила експертка.

 

Читайте також:

Картини художника з Тернопільщини Олега Шупляка вдруге прикрасили монети НБУ

Пам'ятник загиблим воїнам Чортківської громади проєктуватиме відомий львівський архітектор

У Тернополі відкрили виставку унікальних ікон

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up