Історія будівлі залізничного вокзалу Тернополя: знищення, ремонти та вожді. Дивіться унікальні фото!

Історія будівлі залізничного вокзалу Тернополя: знищення, ремонти та вожді. Дивіться унікальні фото!
  • Залізничний вокзал Тернополя розташований фактично у самому центрі. Будівля змінювала свій зовнішній вигляд кілька разів. Його знищували та перебудовували. Раніше з фасаду за місцевими «спостерігав» Ленін та Сталін.
  • Ми розповімо вам про історію вокзалу. Чим унікальна та цікава будівля та як змінювався зовнішній вигляд споруди – про це в нашому матеріалі!
  • Щоб прочитати публікацію до кінця – авторизуйтесь та оформіть підписку. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів про історію нашого міста!

Перша будівля виникла 1870 року з відкриттям 28 грудня 1870 року залізничної колії Золочів — Тернопіль. Восени 1903 почали будівництво нового приміщення вокзалу. Проєкт розробило технічне бюро міністерства залізниць у Відні.

Який вигляд мав вокзал

Перша будівля виникла з відкриттям 28 грудня 1870 року залізничної колії Золочів — Тернопіль.

Восени 1903 року почали будівництво нового приміщення вокзалу. Навесні 1905 року закінчено спорудження правого крила, в серпні 1906 року новий вокзал ввели у дію.

Відео дня

Це унікальні фото старого вокзалу:

Вокзал під час війни

Вокзал руйнували під час Першої та Другої світової війни. Це був стратегічно важливий об’єкт. 

Як розповідають історики, саме Тернопіль був одним з найважливіших пунктів для залізничних перевезень на західній Україні.

– Через Тернопіль здійснювали багато перевезень до Німеччини, а в інших регіонах це було важче через партизанський рух, тому Тернопіль мав важливе стратегічне значення, – пояснює завідувачка відділу краєзнавчого музею Любов Катеринюк. – З 10 до 20 березня бойові дії були з перемінним успіхом. Червона армія намагалась постійно оточити місто. Але німці їх стримували. Тому боротьба була напружена та виснажлива. Бої були дуже криваві, і тоді ні радянські, ні німецькі війська не здобули успіху.

Це приміщення у 1941 році:

Гітлер називав Тернопіль «Воротами до рейху». Так виглядав залізничний вокзал у 1944 році. Фактично повністю знищена будівля. 

А це військова техніка на колії:

Відбудували його у 1945 році. Він вже не виглядав так гарно, як колись. Саме таким майже без змін дійшов до нас вокзал.

На вокзал приїздив Хрущов

Перший секретар ЦК КПРС, Голова Ради Міністрів СРСР Микита Хрущов відвідував Тернопіль 10 грудня 1959 року. Це єдиний правитель Радянського Союзу, який був у Файному. Його наступник – Леонід Брежнєв лише проїжджав повз Тернопіль, та не робив тут зупинок.

Після тиранії Сталіна до Хрущова в Україні було більш лояльне ставлення, тим паче що він сам за національністю був українець та починав свою кар'єру тут. 

Їхав він до Тернополя залізницею. Саме на залізничному вокзалі, вийшовши з потяга, його зустрів натовп людей, жінки з хлібом-сіллю та квітами. 

Читайте також:

Хмельницький, Шевченко, Хрущов: які відомі особистості були на Тернопільщині. Чим вони тут займалися?

Ось чи не єдине фото, яке збереглося до наших часів:

А це привокзальний майдан. Броньований автомобіль для поважного гостя пригнали з Києва. Хрущов сів до нього разом з дружиною та рушили містом. 

Як пригадують деякі тернополяни, тоді добровільно-примусово робочих міста зганяли до вокзалу, щоб привітати лідера. А дехто навіть каже, що задля безпеки Хрущова навіть заварювали каналізаційні люки вздовж його маршруту. 

На площі раніше був фонтан. На жаль, його демонтували. На фото з натовпом, під час приїзду Хрущова, його ледь помітно в правій частині фото. На нього вилазили люди, щоб бодай побачити, як їде машина лідера. 

Читайте також: 

Грибочок, Лебеді та «Володя Ульянов»: що лишилось від відомих фонтанів Тернополя. Ми відтворили старі фото

Фасад прикрашали портрети вождів

У Тернополі вішати на стіни радянських вождів та комуністів, точніше їх портрети, була обов’язково. Як і в інших містах портрети лідерів висіли не лише в кожному кабінеті, а і на фасадах будинків.

Вокзал не був винятком. Це фото зроблено до 60–х років. На фасаді зліва Ленін, справа – Сталін. Коли розпочалось розвіяння культу особистості Сталіна, його місті вивісили Леніна. Поруч – Карл Маркс. 

На цьому фото два чоловіка сфотографувались біля входу на вокзал у 1982 році. Позаду, окрім портрету Карла Маркса, помітний напис «Слава великому советскому народу». 

Напередодні до розвалу СРСР місто нарешті звільнилось від пильного «нагляду» лідерів.

Вокзал після Незалежності 

Після того як Україна здобула незалежність, вокзал тривалий час не ремонтували та не оновлювали, адже були проблеми з фінансами. Українські президенти, які навідувались до міста, летіли літаком, а не потягом.

Останні опорядженні роботи самого приміщення вокзалу виконали ще в 1999–2000 роках архітектором Данилом Чепілем.

Останні масштабні роботи на майдані завершились у 2020–му році. «Марафетили» площу під час жорсткого карантину.

Там замінили покриття – поклали новий асфальт та бруківку. Тепер є велодоріжка, нові ліхтарі, лавки, зупинка та зелені газони. 

А який вокзал вам подобається найбільше? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Галина Білоус

    Старий вокзал
  • Liudmila Lykyanova

    Сподобався фонтан що був на площі перед вокзалом

keyboard_arrow_up