На проспекті Бандери демонтують радянську символіку з Будинку залізничників

На проспекті Бандери демонтують радянську символіку з Будинку залізничників

Радянський герб залізничників раніше «прикрашав» фасад будівлі на проспекті Бандери, де колись діяв будинок культури. Демонтаж почали зранку, у середу, 5 жовтня. Як усе відбувалося та що відомо про цю споруду? Розповідаємо.

Фасад цієї будівлі – один з небагатьох у місті, де залишалась радянська символіка. Деякі тернополяни помилково вважали, що це герб СРСР. Однак насправді на барельєфі зображений не серп та молот, а молот та французький ключ – емблема залізничників з 1932 року. Інші елементи «гербу» дуже нагадують герб Радянського союзу, але є кілька важливих відмінностей – немає земної кулі по центру. Колоски огортає стрічка по одному разу зліва та справа. На гербі союзу вона огортала колоски по сім разів з кожного боку. Також стрічка була під гербом. Там були написи «Пролетарії всіх країн єднайтеся!» на 15 мовах – стільки було республік СРСР.

Читайте також:

Цитати вождів, зірки та мозаїки: де у Тернополі збереглася радянська символіка 

Відео дня

На будівлі раніше були і звичайні серпи з молотом. Їх збили, але сліди від них залишилися. Особливо помітно їх після дощу, коли стіни вологі.

Збивали барельєф за допомогою підйомника. Всього за кілька годин від нього нічого не залишилось.

Як це було – дивіться на відео:

До слова, не лише ця споруда має залишки радянської символіки. Поруч, ближче до залізничного мосту, є ще одна будівля, на фасаді якого зображено серп та молот. Однак це ледь помітно – лише якщо добре придивлятися.

Що відомо про будівлю

За даними фахівців, Будинок звели у 50-60-их роках минулого століття.

«На фронтоні Будинку у 1960 році з'явився напис: «Клуб залізничників». Це одна з кращих архітектурних споруд оновленого Тернополя. Тут все передбачено, зроблено зі смаком, зі всіма зручностями для відпочиваючих. В кімнатах, залах, а їх тут понад двадцять, можуть відпочити, як кажуть, до душі люди різного віку. До послуг відвідувачів бібліотечна кімната з просторим читальним залом. Для любителів музики теж окреме приміщення. А ви захоплюєтесь грою в більярд? Будь ласка, підніміться на другий поверх. Там чудовий більярдний зал. Шахістам теж не доведеться нудьгувати. Коли ж хто бажає послухати лекцію про міжнародне становище, хай заходить у лекційний зал. Тут просторо, багато світла. А ви, поспішаючи в клуб, не встигли пообідати? Це не страшно. Можете тут же, не виходячи з приміщення, смачно поїсти. Варто лише зайти в буфет, який розміщений на другом поверсі, в спеціальному залі зі столами.», — фрагмент із архівної газети «Вільне життя» від 7 листопада 1960 року №223 (4736).

У Будинку залізничників були зала для репетицій, гостинна зала, гримувальні кімнати для артистів, У центральній частині — основний зал на 350 місць. Площа сцени — 80 кв.м.

Кому продали будинок 

Раніше споруда була у власності АТ «Укрзалізниця». Розпродувати непотрібні приміщення вирішили, щоб залучити 500 млн грн. Торги відбулися 19 листопада, 2021 року. Взяли участь у них вісім учасників. Переможцем стала львівська фірма — Товариство з обмеженою відповідальністю  «АДР-ТРАНС-ГРУП». Вона запропонувала найвищу суму за наш будинок «Залізничників» – 32 млн гривень.

Більше про це читайте за посиланням:

Кому «з молотка» продали Будинок залізничників за 32 млн? Чи є він історичною цінністю для Тернополя

А ви підтримуєте демонтаж радянської символіки? Де ще ви бачилии її у місті? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up