Цитати вождів, зірки та мозаїки: де у Тернополі збереглася радянська символіка

Цитати вождів, зірки та мозаїки: де у Тернополі збереглася радянська символіка
  • На Тернопільщині декомунізація почалась одразу після здобуття Україною незалежності. Вулиці, названі іменами радянських правителів та відомих комуністів повернули свої історичні назви. Почала зникати і радянська символіка.
  • Однак і до цього часу відголоски радянського минулого ще лишаються. Дивіться, де саме можна побачити зірки, радянські зірки та мозаїки «зі щасливим комуністичним майбутнім».

На вулицях міста на деяких пам’ятниках та будівлях є зображення комуністичних символів та сюжетів. На приміщенні драматичного театру на колонах лишились п’ятикутні зірки.

На барельєфі театру в центрі зображено Тараса Шевченка. Справа від Кобзаря – музиканти, співаки та танцівники. Зліва – «шлях до комунізму». І робітники, і щасливі селяни, і будівництва комунізму.

Відео дня

На проспекті Бандери чимало тернополян помічали радянський герб на Будинку культури залізничників. Однак насправді це не є Герб СРСР, хоча зовні барельєф його дуже нагадує.

Насправді ж на барельєфі зображений не серп та молот, а молот та французький ключ – емблема залізничників з 1932 року. Інші елементи «гербу» дуже нагадують герб Радянського союзу, але є кілька важливих відмінностей – немає земної кулі по центру. Колоски огортає стрічка по одному разу зліва та справа. На гербі союзу вона огортала колоски по сім разів з кожного боку. Також стрічка була під гербом. Там були написи «Пролетарії всіх країн єднайтеся!» на 15 мовах – стільки було республік СРСР.

На Бандери, біля парку Національного відродження, стоїть пам’ятник на честь льотчиків-визволителів Тернополя від німецько-фашистських загарбників. Цей монумент викликає дуже багато суперечок серед тернополян. Ще від здобуття незалежності постійно точаться суперечки: знести чи залишити. Цього року це питання знову піднімали, однак чимало тернополян були проти демонтажу. Дехто вважає, що зносити пам’ятник не потрібно – краще його відреставрувати. Багато людей стоїть за збереження пам’ятника ще й через побоювання, що на його місця збудують чергові багатоповерхівки.

На самому літаку на крилах зображені червоні зірки. Ніяких підписів та назв не збереглося. Є невеликий постамент, де мав би бути підпис, однак там нічого немає.

Неподалік Літака є Палац спорту. На ньому – мозаїка. Такі прикраси ще можна зустріти на багатьох старих будинках. На цій мозаїці є сюжет. Українці в національних костюмах з радістю, хлібом та сіллю зустрічають радянських солдат. А як вам така прикраса?

На багатьох панельних будинках на балконах збереглись символи Олімпіади. Поруч – зірки. Таких будинків у місті чимало. Вони є на вулиці 15 квітня, Київській.

Фасад школи №11 прикрашає ще один барельєф. Його знає багато тернополян. На ньому зображено двоє дітей, однак чомусь з порожніми очима, голуб, квіти, планета та написи «Мир», «Дружба» та змінена цитата Леніна «Вчитись вчитись вчитись».

Біля гуртожитку «Чайка», неподалік «Циганки» стоїть пам’ятник герою–матросу. Раніше він був в парку Шевченка біля набережної. Однак його перенесли на нове місце. На фуражці – зірка. Про нього також згадали тернополяни.

Пам’ятник ще у відносно непоганому стані. Його періодично чистять від лишайників та моху. До слова, вздовж набережної були і інші монументи, однак вони не збереглися до нашого часу.      

Яка символіка заборонена?

В Україні заборонена як радянська, так і нацистська символіка. Що саме заборонено, а що дозволено – регулює Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

У законі чітко прописано, яка саме радянська символіка заборонена. Це будь–яке зображення державних прапорів, гербів та інших символів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік у складі СРСР, держав так званої "народної демократії".

Заборонені гімни СРСР та УРСР (УСРР) та інших радянських республік.

Заборонені прапори, символи, зображення або інша атрибутика, в яких відтворюється поєднання серпа та молота, серпа, молота та п’ятикутної зірки, плуга (рала), молота та п’ятикутної зірки. Однак п’ятикутна зірка сама по собі не заборонена, тому вона і залишається на багатьох спорудах та пам’ятниках.

Заборонено і зображення гасел комуністичної партії, цитат осіб, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), осіб, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування (крім цитат, пов’язаних з розвитком української науки та культури), працівників радянських органів державної безпеки всіх рівнів. Напис на школі №11 – лише уривок цитати Леніна. До того ж, ця фраза стосується навчання, тому вона не підпадає під декомунізацію.

Закон також регулює місця та випадки, коли радянська символіка не підпадає декомунізації. Зокрема – документи прийнятих чи виданих до 1991, знаки на кладовиах, братських могилах, на бойових знаменах, на державних нагородах, випущених з 1991 по 2015 рік. Також ніхто не забороняє використовувати радянську символіку в музеях, історичних експозиціях, відтворенні історичних подій чи навіть мати вдома у приватній колекції.

А як ви ставитесь до декомунізації? Як вважаєте, залишки режиму потрібно знищити чи зберегти як пам’ять про минула? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up