Не сподівалися таке побачити: на Брюкнера робітники відкопали цікаву знахідку. Що дізналися? (ФОТО)

Не сподівалися таке побачити: на Брюкнера робітники відкопали цікаву знахідку. Що дізналися? (ФОТО)

На вулиці Брюкнера, що в центрі міста, під час будівельних робіт відкопали незвичну знахідку. Журналісти «20 хвилин» з'ясовували, що знайшли робітники та чи може це бути цінним. Дивіться фото!

Частина старого будинку відкрилась під час робіт біля на вулиці Брюкнера у четвер, 30 грудня. Чітко помітно цегляну стіну.

Що саме відкопали робітники? Це місце довгий час пустувало, тож знахідка була неочікувана для тернополян. Дехто припускає, імовірно, це фундамент будинку, який колись був на цьому місці.

Відео дня

Журналіст «20 хвилин» побував на місці події, оглянув знахідку  та поспілкувався з робітниками. Один чоловік розповів – це залишки фундаменту будинку, який колись тут стояв. Чоловік показав, де саме він був.

– От тут колись був будинок, але він був в аварійному стані, то частину фундаменту засипали після зруйнування. На стіні прилеглого будинку лишились сліди старого дому.

Тепер на цьому місці буде новобудова. Наразі лише копають траншею для нового фундаменту, на якому збудують апартамент-готель. з приміщеннями громадського призначення. Більше цікавих знахідок, як розповіли, не було.

Вулиця Академіка Брюкнера носить ім’я польського філолога та історика культури, багаторічного професора Берлінського університету, члена багатьох академій. За радянських часів вулиця носила ім’я Чкалова та Клінського.

– Валова називалася в свій час Брюкнера. більшість будинків там якраз старі. Старий Ринок був далі, де зараз вулиця.Старий Ринок. Найближче був Казимирівський ринок, на однойменній площі біля поліції, – розповідає історик Володимир Окаринскький.

Архітектор Борис Солонін розповідає – в цьому районі можна знайти залишки давніх будов та фрагменти захисних мурів нашого міста.

– Вулиця Брюкнера представляє собою просторовий контур по якому у різні часи були прокладені оборонні стіни різних епох, підземні комунікації для стратегічного зв'язку між в'їзними воротами міста – каже Борис Солонін. 

До слова, у місті вже зруйнували найстаріший житловий будинок, що був на вулиці Над Ставом. Це був будинок 18–го століття. Довгі роки він був закинутий та поступово руйнувався. Його стіни були дуже товсті, тому не дивно, що він зміг вистояти стільки років, війни, однак, на жаль, його знесли і на його місці зводять новобудову. За збереження найстарішого будинку ніхто не боровся. Він не мав статусу історичної пам’ятки.  Більше про це читайте у матеріалі:

Що сталось з найстарішим будинком Тернополя: яка його історія? Дивіться ексклюзивні фото!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up