Старожили Тернополя про 9 травня 1945 року

Старожили Тернополя про 9 травня 1945 року
Фото Про все

Масовою стріляниною і гулянням солдат по всьому місту запам'яталося 9 травня 1945 року тернопільським старожилам. Як вони пригадують, вже о 4-й ранку почали лунати постріли і люди думали, що це облава. Натомість преса писала про "салют".

Два варіанти святкування у Тернополі перемоги над фашистами подають радянські газети і старожили міста. Офіційна версія - помпезна і культурна, усні ж розповіді говорять про страх і депортації, йшлося у статті "RIA плюс" від 13 травня 2015 року.

"Вулиці м. Тернополя почали наповнюватися людьми ще о 3-й ночі. Біля репродукторів зібралися великі юрби народу. Кожному хотілося особисто послухати довгождану звістку про остаточну перемогу над німецькими бандидами, які по-варварськоуму знищили красень-Тернопіль, замордували десятки тисяч його мешканців, - у такій тональності писала радянська преса Тернополя про завершення війни в Європі у травні 1945.

Повну версію статті можна прочитати ТУТ в pdf- версії видання

Наш кореспондент Володимир Мороз вивчав старі газети того часу і спілкувався з очевидцями тих подій, зокрема з відомою тернопільською старожилкою Іриною Максимовою. 

Відео дня

Про перемогу основна маса тернополян, за спогадами Ірини Максимової дізналася о 6-й ранку, коли запрацювало радіо.

- Нема що згадати за 9 травня 1945 року, окрім стрілянини, яка не припинялася довший час, спочатку думали, що то облава, але потім вирішили, що на облаву це не схоже, - розповідала очевидиця.

"Сьогодні ми свідки перемоги світла над темрявою, правди - над несправедливістю, демократії над тиранією, писало "Вільне життя" 12 травня 1945 року. 

Та просвітлюватися навіть для тих, хто до того не розумів, що за демократію несе із собою радянська влада, почало майже одразу.

- Спершу взялися за тих, хто мав гарні будинки, господарства, - розповідає тернополянка Ірина Максимів. - Зовсім мало часу пройшло від їхнього приходу, як почалися депортації. Ешелони стояли аж до "Нового світу" (від залізничного вокзалу). Багатших відправляли, бідних не рухали. Ми були серед бідних. Тато не мали ні у що вбратися, ні взутися...

А потім почалися добровільно-примусові паради на честь перемоги.

- Якби ти не пішов, то давали догану. Пізніше, коли запровадили 13-ту зарплату, то її позбавляли, - розповідає жінка 

І так тривало десятиліттями, говорять старожили. Іншого вибору просто не було, як іти і святкувати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up