Батьківські комітети: що робити, якщо не хочете здавати гроші “на штори”

Батьківські комітети: що робити, якщо не хочете здавати гроші “на штори”
  • У листопаді 2019-го жваве обговорення та обурення користувачів Facebook викликав пост тернополянки Олени про батьківські внески.
  • Які повноваження мають батьківські комітети у школах та що робити, якщо ви не хочете здавати гроші, розбиралась журналістка “20 хвилин”

У соцмережі Facebook активного розголосу набула ситуація тернополянки Олени, яка виклала пост із скаргою на батьківський комітет, який, як описує тернополянка, окрім того, що не завжди пояснює на що потрібно здавати кошти та ще й батьки негативно налаштувались проти неї, бо вона не хотіла здавати гроші.

- Як це переважно буває: спочатку здаєш на все, що кажуть, бо це ж для наших дітей, бо хочеш по-доброму, як всі, - пише у пості в соцмережі Facebook Олена. - Потім потроху розумієш, що потреби не закінчуються ніколи, а тільки ростуть. На якість навчання твої внески ніяк не впливають. І ти розумієш, що ти не зобов'язаний нікому і нічого, що ти і так фінансуєш школу зі своїх податків. Але це мало би бути добровільно, а по факту вимагають. Коли ж в тебе не одна дитина, а наприклад, чотири, і за кожну здай. Це все зрештою сильно набридає і стає вже якось все одно, що подумають і скажуть. Ну, майже все одно, бо неприємний осадок залишається по любому. 

“Про шкільні побори, тиск і цькування батьків”

Жінка розповідає, що все почалося минулого навчального року, коли вони відмовились здавати гроші, 400 гривень, на бамбукові панелі. 

Відео дня

Голова батьківського комітету класу Олени пані Жанна відмовилась коментувати цю ситуацію. 

"Гроші змушувати здавати ніхто не може"

Як пояснила заступник начальника управління – начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум, управління освіти не може впливати на діяльність батьківських комітетів. 

Ірина Сум каже, що до них в управління можна скаржиться, якщо у вас виникли такі проблеми. 

“Школу важко уявити без батьківської допомоги”

У школах, окрім батьківських угруповань у межах кожного класу, існує ще об’єднаний батьківський комітет. До нього всі голови батьківських комітетів. На зборах цього комітету зазвичай вирішуються нагальні питання. Ми запитались у директорів тернопільських шкіл, як у них функціонують батьківські комітети і чи мають директори на них вплив. 

Директор Тернопільської загально-освітньої школи І-ІІІ ступенів № 24 Ігор Каразій розповідає, що поки нове положення Міносвіти не розроблене, у них в школі функціонують батьківські комітети. 

Міносвіти змінюватиме правила створення батьківських комітетів у школах

В Міносвіти уточнили, що не скасовували і не можуть скасувати батьківські комітети.

А у новому Законі «Про загальну середню освіту» деталізовано порядок створення органу батьківського самоврядування та його відносин і взаємодії зі школою та місцевими органами самоврядування. Наразі питання щодо створення чи не створення батьківських комітетів кожний заклад загальної середньої освіти вирішує самостійно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Татьяна Колесник

    Ни чего не меняется,как было 15-20лет назад .только суммы ростут.и белой вороной была,остальные родители это рассматривают как войну ,а на войне все средства хороши.
  • Вікторія Гладьо

    Біда не в тому, що вона не здає гроші, а в тому що героїня посту змушена почуватись не такою як всі, і це її турбує! Мене, особисто, це ніяк не "задіває"))) Бо коли хочу здаю, а коли не хочу - ні! І коли чую в свою адресу фрази типу "ви жалієте для своїх дітей", то відверто сміюсь з цього. Ба більше скажу, знаю що більшість не згідна з тими сумами, які озвучують здати, але тихо здають, щоб про них, бува погано не подумали. Але це, як то кажуть, вже зовсім інша історія)))
  • кобра

    Батьківські комітети і в батьківських комітетах сраколизи, вони нікому не потрібні
  • Герасимчук Ростислав

    Зацініть зебіли, що ваша нова міністерка запроваджує: http://teren.in.ua/2019/11/26/ternopilski-shkolyari-vyvchatymut-literaturu-suchasnyh-pysmennykiv-klasykiv-zaberut/

    David Starr reply Герасимчук Ростислав

    Правильно робить, хоч трохи розрухала тих старих пердунів у міністерстві, давно пора хоча б половину того занудства позабирати.

    Герасимчук Ростислав reply David Starr

    Ти батьків своїх також так називаєш? Чи для вас, скрепних це норма?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up