Чому в Тернополі батьки першокласників просять забрати з класу новенькі парти

Чому в Тернополі батьки першокласників просять забрати з класу новенькі парти

Новими партами наразі забезпечили 66% першокласників. Решту замовлення ще надходить у заклади. Одні батьки задоволені меблями, інші – ні. Замість обіцяних трансформерів, їм дали неякісні дерев'яні столи.

Новенькі парти для першокласників на початку навчального року мали отримати всі школи Тернополя. Через неготовність ринку до масового замовлення меблів, в закладах обіцяли, що замовлення виконають наприкінці жовтня. Середина листопада, а парти є лише в половини первачків. А батьки учнів школи №2 взагалі просять директора забрати їх із класу.

- Це не парти, а хтозна що, - жаліється одна з мам. – Дерев’яні конструкції далеко не кращої якості. Ніякі це не трансформери. Спинки у стільчиків приварені, висота стола не регулюється. Частина меблів уже прийшли пошкодженими. Та найголовніше – гострі кути та нерівна поверхня виробів. За кілька днів частина дітей вже встигла подерти одяг. А як хтось впаде і вдариться об гострий кут? Хто відповідатиме?

Обурені батьки здивовані: навіщо було витрачати стільки грошей, аби купити парти, які є небезпечними для дітей.

Відео дня

- Вони ширші від попередніх на 10 см, у класі стало набагато менше місця. Плюс – меблі взагалі не функціональні. Краще на ті гроші купили б дітям розвиваючі матеріали, або покращили умови перебування в класі, - акцентує жінка.

За її словами, батьки звернулися до директора, аби в них забрали це "чудо" і повернули старі парти. Краще добре старе, ніж погане нове, кажуть вони.

Дала 1248 грн за комплект

Директор школи Інна Іванюк стурбована ситуацією в школі. Каже, навіть не сподівалася, що меблі будуть такої якості.

- Як і всі директори, шукала українського виробника, який би взяв замовлення. Хотілось, щоб меблі прийшли раніше, і вже з початку навчального року наші першокласники сіли за новенькі парти. Знайшла фірму в Івано-Франківську, вона є на сайті Інституту моніторингу якості освіти. Усі сертифікати якості виробник надав, - зауважує директор.

За один комплект для учня – парта і стільчик – пані Іванюк заплатила 1248 грн. В інших фірмах ціни були дорожчі, а бюджет був обмежений.

Неякісний метал, кришки відстають від основи парти, крісла заварені… Такі дефекти на партах, що отримав навчальний заклад. Керівник миритися із ситуацією не збирається і вже готує товар для відправлення назад.

- Ми повернемо неякісні парти, висловимо йому недовіру. Нехай або повертають гроші, або присилають нам нові меблі, - зауважує вона. – Я солідарна з батьками, думаю, ми цю проблему вирішимо найближчим часом.

Забезпечили партами на 66%

Нагадаємо, що новенькі парти на кінець жовтня мали отримати всі тернопільські школи, про це говорили в місцевому управлінні освіти. З державного бюджет на комплект меблів для дитини виділили 1347 грн.

Деякі заклади меблі отримали.

- Гарні, яскраві парти. Дітям дуже подобається. Легко пересуваються, їх можна міняти місцями – дуже зручно, - говорить мама одного з учнів, пані Наталія.

Проте частина тернопільських школярів новенькі трансформери досі не бачили.

- Наразі по меблях виконали замовлення на 66%. Є 2004 комплекти із 3053, - розповідає заступник начальника управління освіти Олена Пельвецька. – Дидактичним матеріалом школярі забезпечені майже на 100%.

Затримки з постачанням меблів місцеві чиновники списують на неготовність українського ринку до таких обсягів замовлення меблів. Ще одна причина – з державного бюджету гроші виділяли кількома траншами, останні кошти надходили ще у вересні-жовтні.

Крім того, парти-трансформери, які так презентує Міністерство освіти і науки не зовсім пристосовані для наших шкіл, наголошує пані Пельвецька.

- Велика кількість учнів в класах і невеличкі приміщення – такі реалії. Якщо двомісні парти ми ставили в три ряди, то для одномісних потрібно аж п’ять. Не всі заклади мають настільки просторі класні кімнати, тому і надалі будуть змушені ставити трансформери так, які  раніше, - говорить посадовець.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • David Starr

    Все правильно роблять, як можна дітям робити меблі із гострими кутами?

    Srečko Brzdyč reply David Starr

    Давайте будемо справедливими - кути не гострі, а прямі.

    David Starr reply Srečko Brzdyč

    Раджу розширити словниковий запас, у даному випадку кути саме гострі, бо до них можна порізатись.

    Srečko Brzdyč reply David Starr

    Раджу розширити палітру сприйняття емоційного забарвлення висловів інших людей. Чи сарказм з іронією ви сприймаєте лише із власних уст?
  • Ihor Bidovanets

    Тупість , чи злодійство?  А може тупе злодійство? :)

    Anonymous reply Ihor Bidovanets

    РЕФОРМИ, пілять! Точніше, імітація реформ від довбаних реХформаторів. Все, що вони творять, має лише одну ціль - якби ще бюджетних коштів роздеребанити і якби ще обікрасти народ. От питається, а парти, то найбільша проблема в освіті?! Але ж ні, давай парти, давай мільярди на них, на набори лего і на всяку іншу херню. Реформи ж...
  • Алла Крупа

    Постарайтесь писати без помилок😄
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним 09:45 Тернопільська громада втратила Героїв Петра Воробця і Олега Єрмошина 09:00 Масований удар по Україні 8 травня — ворог випустив понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів» 07:59 МВС запустило два нових електронних сервіси для військових. Що з їх допомогою можна зробити 21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up