І в садки, і в школи тепер братимуть тільки з довідкою про місце проживання

І в садки, і в школи тепер братимуть тільки з довідкою про місце проживання

Для зарахування у садки та школи батьки мають надати документ, який підтверджує місце проживання дитини в Тернополі. Достатньо буде зробити хоча б копію паспорта. Копії будинкових книг до розгляду не беруть.

Із прийняттям рішення про встановлення додаткової плати у садках для «іногородніх» дітей, навчальні заклади накрив бум довідок про місце реєстрації дітей. Про те, чи зобов’язані місцеві жителі надавати такі документи на вимогу органів місцевого самоврядування, чи можуть їх видавати приватні підприємства (жеки) чи ОСББ, поговорили під час прямого ефіру минулої п’ятниці.

Минулоріч також були прийняті зміни щодо зарахування дітей у загальноосвітні середні заклади. Мова йде про початкову школу, говорить заступник начальника управління освіти і науки міської ради Ірина Сум.

- 16 квітня МОН видало наказ, у якому чітко регламентовані правила прийому до першого класу. Зокрема, йдеться про те, що зарахування в заклад відбувається на безконкурсній основі, - пояснює вона. – У першу чергу беруть тих дітей, які проживають на певній території, яка закріплена за закладом освіти. Органи місцевої влади лише видають розпоряджуваний документ про те, які вулиці закріплені за тією чи іншою школою, або садком. Ми таке рішення прийняли у лютому поточного року.

Відео дня

Терміни і порядок зарахування конкретно прописані у даному розпорядженні. Особливість даних змін – батьки повинні вказати місце проживання дитини, оскільки першочергово до закладу потраплять ті, хто проживають на території обслуговування закладу.

- Обов’язково потрібно надати документи, які підтверджують місце проживання дитини, - продовжує вона. – Батьки можуть надати керівникові закладу документ, який підтверджує місце проживання чи реєстрації хоча б одного з них. Цього буде достатньо для того, щоб визначитись по порядку черговості зарахування в даний заклад.

Насправді з 2 по 31 травня батьки можуть написати кілька заяв у різні освітні заклади, але обов’язково її потрібно віднести в ту школу, за яким закріплена дана територія. Що стосується закладів дошкільної освіти, із прийняттям рішення про міжбюджетні трансферти, для того, аби діти отримали пільгу, батьки повинні надати документи, які підтверджують їх проживання на даній території. Серед документів можуть бути: копія паспорта батька/матері; довідка про місце реєстрації/перебування дитини або її батьків; витяг з ЄДР; довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; документ, що підтверджує право власності на житло; документ, що засвідчує право користування житлом – договір найму/оренди тощо; довідка про проходження служби у військові частині.

- Керівники закладів знають про це. Вони повинні надати всю необхідну інформацію батькам. Якщо в когось виникають питання, можуть звертатися в управління, - каже пані Сум.

 

Гостями програми були:

  • Заступник начальника управління освіти і науки міськради Ірина Сум;
  • Головний інспектор з дошкільної освіти управління освіти і науки міськради Ірина Антонюк;
  • Член Ради бізнесу Тернопілля, член Коаліції громадських об’єднань Тернополя Катерина Кондратюк;
  • Депутат міської ради, Голова ГО «Рада Голів ОСББ ОСББ» Сергій Лупак;
  • Начальник відділу реєстрації місця проживання Антон Горохівський.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Сергій Лупак

Можливо, не всі керівники закладів повідомлені. Кожна школа і кожен садочок вимагають у батьків довідку про склад сім’ї.

Ірина Сум

Я би Вас просила, якщо є такі випадки, звертайтесь в управління. Батьки можуть звертатися в будь-який момент (телефон 52-88-56). Якщо ви готові назвати такий заклад, ми розберемось, чому керівник вимагає не ті документи, які прописані в наказі.

 

Наталія

Чи є легітимним копія будинкової книги чи довідку з жеку?

Ірина Сум

Коли ми почали говорити про місце проживання дітей, то просили батьків надати хоча б якісь документи, які можуть про це свідчити. Оскільки відбувався моніторинг закладів, деколи приносили копію будинкової книги. Ми брали її до уваги, аби не створювати ажіотаж у відділі державної реєстрації. Зараз є чіткий перелік документів.

 

Від редакції

Чи працює в Тернополі єдиний державний електронний реєстр? Чи мають право жеки (пп) видавати довідки про місце проживання, якщо цю функцію з них зняли на законодавчому рівні ще кілька років тому?

Катерина Кондратюк

Ні, жеки не мають такого права. Вони можуть володіти інформацією про кількість зареєстрованих осіб в тому чи іншому приміщенні. Чотири роки тому прийняли закон, на основі якого мав би бути створений не тільки єдиний демографічний реєстр, а й реєстр територіальної громад. Ми його маємо, однак наповнюється він дуже повільно.

Проблема в тому, що ні приватні підприємства (колишні жеки), ні ОСББ не здали свої картотеки. Хоча довідки, які вони видають, не є легітимними. Я можу сьогодні взяти довідку в жеку, завтра зареєструватися за іншою адресою, і цього ніхто не взнає. Потребу у нормальному функціонуванні такого електронного реєстру бачать багато гілок влади. На жаль, ця база даних не працює в нас так, як би мала. Для прикладу – успішний досвід Рівного, Києва, Дніпра. Там люди не бігають за довідками. Насправді це жах, коли величезні черги займають коридори відділу реєстрації. Чотири роки ми чуємо різні відмовки про те, чому жеки досі працюють з картотеками. Закон чітко прописав: здати стару базу, але цього немає.

Антон Горохівський

Електронний реєстр існує на сайті Державної міграційної служби України. Однак процедури доступу до нього в органів місцевого самоврядування нема. Розробники всеукраїнського реєстру прекрасно розуміють, що він не є функціональним, він не дає повної інформації. Читаючи закон, між рядки бачимо нібито можливість про створення власного локального реєстру, який би синхронізувався із загальнодержавним. Однак це – самодіяльність. Ми використовуємо такий реєстр лише в тестовому режимі. Органи реєстрації на місцях не повинні займатися самодіяльністю.

 

Катерина Кондратюк?

Чому це самодіяльність, якщо всі нюанси погоджені з Уповноваженим зі справ людини? Насправді, те, що існує сьогодні, - хаос, який тільки шкодить.

Анон Горохівський

Орган реєстрації почав працювати з 2016 року, відтоді ми почали потрохи наповнювати електронний реєстр. Решта даних зберігається у паперовому вигляді, інша частина – у жеків чи ОСББ. Коли створювався відділ реєстрації, то не проводили розрахунки, скільки людей потрібно для роботи, якою мала бути площа приміщення. У нас банально не вистачає реєстраторів, та навіть, коли ми це зробимо, мине місяць чи два, до на «постукають» зверху через самоуправління.

 

Катерина Кондратюк

Чи може управління освіти мати доступ до реєстру, щоб люди не ходили за довідками? Невже за два роки ви не бачите, що бракує людей? Це ж очевидно, що там черги і проблеми.

Антон Горохівський

Ми не можемо здійснити довнесення даних до 2016 року. Фізично ми з цим не впораємось. А збільшення штату потрібно чимось обґрунтувати. Ми обмежені у приміщенні.

Сергій Лупак

Насправді в місті є достатньо приміщень, які можна було б виділити для відділе державної реєстрації. Якби ці реєстри таки запрацювали, органи самоуправління могли би взяти дані і не турбувати людей.

 

Сергій Лупак

На скільки реально заповнений електронний реєстр?

Антон Горохівський

У паперовому виді – 80%, а в електронному – 40 тис. осіб.

Катерина Кондратюк

Щоб наповнити цей реєстр, можна внести всі дані з реєстру виборців. А інформацію про дітей можна взяти в адресному бюро. Якби жеки здали картотеки, ми би могли пришвидшити процес. Це потрібно робити централізовано. Ми не маємо розпорядження Державної міграційної служби.

 

Tetiana Furman 
Де можна отримати документ про офіційне місце реєстрації? Що це за документ (довідка, витяг з демографічного реєстру, виписка ...) Яка вартість? За скільки часу документ видають і скільки часу такий документ дійсний?

Антон Горохівський

Ми намагаємось все зробити за один день. Якщо діти були зареєстровані після 2012 року, ми можемо витягнути всі дані і надати батькам довідку. Якщо реєстрація здійснювалась до 2012 року, то має бути будинкова книга. Крім того: паспорт одного з батьків, свідоцтво про народження дитини. Дана довідка є безтерміновою і видається одноразово.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віталій Варениця

    Яке на ХУЙ ПОКРАЩЕННЯ рагулі. Це тесами що наш Порох кинув всіх через Хуй. Тобто люди з області бидло яке повинно платити за садки. Але не ЗАБУВАЙТЕ ЩО В МІСТІ НІЧОГО З ХАРЧІВ НЕ РОСТЕ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up