Мають малу академію мистецтв і храм у шкільному саду

Мають малу академію мистецтв і храм у шкільному саду

Серед «родзинок» Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8 – мала академія мистецтв, що включає в себе два десятки гуртків, шкільний сад із дерев’яним храмом, новий спортивний майданчик, музей історії школи, кімната-музей Василя Ярмуша, кабінет брейн-рингу.

Номінація «Школа-естет»

Навчальний заклад має свою понад 60-річну історію. Двоповерхове приміщення школи збудоване у 1956 році. Саме тоді біля цукрового заводу «Поділля» серед поля з’явилася поодинока будівля, яку швидко полюбили вчителі та учні. Тут навчалися діти з навколишніх сіл: Великої Березовиці,  Мишкович, Острова, Буцнева, Кип’ячки, Плотичі та інших. Проте історія  Тернопільської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8 бере свій початок від Великоберезовицької школи, бо, власне, всі вчителі та учні у 1956 році перейшли до нового приміщення за адресою м. Тернопіль, вул. Шкільна, 2.

Відео дня

Першим директором був математик Петро Михальчук. За часів його наступника – Віктора Андрієвського восени 1956 року посадили молодий яблуневий сад. Восьму школу також очолювали: М. Ренгач, М. Миколайчук, В. Сидорко, В. Юрків, Я. Башуцький, Р. Верещук, Я. Вовк. У 1998  році директором  стала теперішній начальник міського управління освіти Ольга Похиляк. Під її керівництвом школа зазнала чимало змін. Затишними стали класні кімнати, коридори. На першому поверсі, на місці колишньої бібліотеки, облаштували актовий зал. З’явилися кімната-музей Василя Ярмуша, музей школи, кабінет брейн-рингу, художня студія, кімната психологічного розвантаження. При школі почала діяти мала академія мистецтв, яка дала змогу учням бути кращими в місті з писанкарства, квілінгу, також діти навчилися виготовляти ляльки-мотанки, вироби з бісеру тощо. Оновилася школа й ззовні. Реставрували фасад, перед головним входом уклали бруківку, з’явилися  альпійські гірки. У 2011р.  школа стала переможцем у номінації «Школа-естет».

З 2010 р. на посаді директора – вчитель біології, колишня випускниця восьмої школи Галина Підгайна. Вона разом із заступниками – Людмилою Шейкою, Галиною Тюріною, Ганною Іваницькою та Лесею Кравчук докладають значних зусиль задля прогресу навчального закладу.

Із восьмої школи вийшло понад 5000 вихованців. Чимало з них стали відомими особистостями й великими патріотами. Серед найвизначніших випускників – письменник, журналіст, громадсько-політичний діяч Левко Крупа, археолог, мистецтвознавець, історик, поет, викладач Ігор Герета, поет, працівник культури Василь Ярмуш, письменник, поет Богдан Бастюк, поет, художник, скульптор, різьбяр, автор-виконавець пісень Микола Тимчак, військовослужбовець, який загинув у аеропорту Донецька, Іван Вітишин, олімпійська чемпіонка Олена Підгрушна та інші.

Облагороджують територію

Наразі у Тернопільській  загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 8 є 19 класів – 536 учнів. У наступному навчальному році буде два класи з інклюзивним навчанням, де діти з особливими потребами матимуть змогу навчатися і спілкуватися із своїми однолітками.

Навчально-виховний процес забезпечують 70 учителів: 42 – спеціалісти вищої категорії, 4 – спеціалісти I категорії, 5 – спеціалістів II категорії, 19 – спеціалістів, два вчителі-методисти, 34 старших вчителів. У школі діє 10 методичних кафедр.

Навчальний заклад має свій сайт: www.school-8.com.ua.

Із  першого класу діти вчать англійську мову, а з п’ятого – німецьку. Цього навчального року на прохання батьків у п’ятих класах ввели ще й польську на вибір.

Учні та вчителі беруть активну участь в упорядкуванні території школи, а це 2 га площі. Насаджують квіти, оформляють нові клумби. У 2013 р. випускники започаткували традицію оновлення яблуневого саду.

За ініціативи дітей та батьків у патріотичний колір перефарбували шкільну огорожу. Окрасою саду стала дерев’яна церква, збудована 5 років тому. Під час її будівництва велику допомогу надала громада мікрорайону, учні та вчителі школи, священики і семінаристи.

Школа має належне матеріально-технічне забезпечення: з’явився  кабінет інформатики для початкової школи, вставили пластикові вікна, оновили вхідні двері та двері в кабінетах, реставрували коридори, зробили ремонт в учительській. Для  фізичного розвитку та зміцнення здоров’я учнів початкової школи облаштували малий спортзал.

Сильні в мистецтві і волонтерстві

У школі № 8 працює понад 20 гуртків – це так звана мала академія мистецтв. Із 1982 р. існує зразковий ансамбль бального танцю «Пролісок», керівником якого була учениця відомого хореографа Г. Чапкіса – Олена Палатай, із 2003 р. – Неля Шпачук. Яскравим проявом дитячих талантів став зразковий ансамбль вокального співу «Перлина» (керівники – заслужені працівники естрадного мистецтва України Олександра та Борис Бурміцькі). Неабияку популярність серед учнів має хорова студія «Лелеченьки» (керівники Оксана Гребеняк і Люба Цепенюк). Ці колективи неодноразово здобували Гран-прі та перші місця на конкурсах і фестивалях різних рівнів. У цьому році в школі створили вокальний ансамбль хлопчиків.

–  Ми співпрацюємо із музичною школою, тому можемо зібрати групу скрипалів чи гітаристів серед наших учнів, – каже директор Галина Підгайна. – Також у нас є художня студія. У співпраці з еколого-натуралістичним центром діє студія квітникарства, екологічний напрямок роботи охоплює гурток «Уроки сталого розвитку», де дітей вчать жити в гармонії з природою, виготовляти декоративні речі з пластику та інших відходів. Є гурток моделювання іграшок-сувенірів, драмгурток, гурток «Юний фотограф». Дуже цікава у нас студія декоративної вишивки «Клубочок». Роботи її учасників прикрашають наш музей, актовий зал, коридори.

В школі працює інтелектуальний клубу під керівництвом Сергія Волоцюги. Нещодавня перемога учасників інтелект-клубу в турнірі на приз ректора ТНЕУ. Діти отримали безкоштовну поїздку в Польщу.

При школі діє ряд спортивних секцій: футбол, флорбол, волейбол, карате.

Духовному росту школярів сприяє літній табір «Веселі канікули з Богом», який проходить на базі школи за сприяння церкви.

Останнім часом у восьмій школі стали популярними флешмоби, присвячені різним пам’ятним датам.

Учні долучаються до благодійних справ, беруть активну участь у волонтерській роботі,  яка спрямована на моральну і матеріальну підтримку своїх воїнів-земляків. Вони надсилають їм свої малюнки та листи, влаштовують ярмарки, зібрані кошти передають на лікування поранених бійців, а також долучаються до збору матеріалів про патріотів-захисників. Протягом останніх років школярі проводять різноманітні акції: «Від серця – до серця», «Лист солдату», «Допоможіть онкохворим дітям». Вони піклуються про дітей-сиріт, провідують учнів УТОСу, не забувають і про вчителів-пенсіонерів.

–  В нашій школі панує особлива родинна атмосфера, пронизана добротою і духовністю, повагою до знань, до вчителя і учня, бо інакше чим пояснити, що за час існування школи близько шістдесяти випускників обрали для себе фах педагога, працюють у навчальних закладах Тернополя, – підсумовує директор. – Колектив працелюбний, дружний, згуртований. Це велика шкільна родина, яка живе багатим, захоплюючим, повноцінним і неординарним життям, де переплелися долі багатьох людей.

Вишита карта України і барвистий клас

На стіні одразу навпроти входу висить вишита карта України, яку до 60-річчя рідної «альма-матер» створили вчителі-випускники. Стіни холу прикрашають малюнки на склі учениці-учасниці художньої студії. Дуже цікаві й вишивки-аплікації – витвори умілих рук учасників студії декоративної вишивки «Клубочок».

Окрасою школи є кабінет, де навчається 1-А клас під керівництвом вчительки Надії Пелех. Парти тут розмішені одна навпроти одної таким чином, що першокласники сидять обличчям одне до одного. Класна кімната вражає своїм різнобарв’ям. На вікнах – виставка дитячих малюнків-писанок, на дошці і біля неї – різнокольоровий орнамент із математичними завданнями, на шафі – аркуші з будиночками кожного учня.

–  Мої учні «будують» будинки, – пояснює Надія Пелех. – Кожен колір символізує певний предмет. Наприклад, оранжевий – вміння читати, червоний – техніку читання, пташки – це кількість прочитаних сторінок. Дітки, які добре переказують, отримують лелеку. Тим, хто гарно малює, даю цуценя, а за каліграфічне письмо – дерево. Ми працюємо за принципом: хочу, можу, маю.

На другому поверсі школи розміщений цікавий історичний зал із плазмовим екраном і багатьма стендами із зображеннями відомих історичних діячів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up