Мають проектори та зони відпочинку: ми побували в трьох шкільних укриттях Тернополя

Мають проектори та зони відпочинку: ми побували в трьох шкільних укриттях Тернополя
  • У сімох навчальних закладах Тернополя провели капітальний ремонт укриттів.  
  • Ми дізналися, за яким принципом обирали школи та скільки коштів витратили.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

 За понад рік повномасштабного вторгнення на облаштування укриттів у садочках та школах з міського бюджету виділили 78 мільйонів гривень. Про це журналістам «20 хвилин» повідомила начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк. Кошти виділили як на поточні, так і капітальні ремонтні роботи.

До облаштування укриттів у навчальних закладах Тернополя долучилися й приватні підприємці з благодійними фондами. Вони відремонтували шість укриттів у школах та одне в університеті.

Аби на власні очі побачити, який вигляд мають оновленні укриття, разом з комісією журналісти «20 хвилин» навідалися до трьох навчальних закладів. Про кожен розповідаємо окремо.

Відео дня

Академічний ліцей «Українська гімназія» імені Івана Франка

Укриття облаштували у підвальному приміщенні. У ньому є два входи/виходи, зі спеціальними позначками.

Загалом тут — чотири приміщення, де одночасно під час тривоги можуть поміститися 500 осіб. У кожному приміщенні встановили нові лавки з мʼяким покриттям та обʼємні пуфи.

Також у приміщеннях є бутлі з водою та одноразові стаканчики. Контейнери із медикаментами та сухими перекусами під час огляду укриття ми не знайшли.

Під час нашого перебування у сховищі, працювала вентиляція, всі кімнати освітлювалися. За потреби, діти можуть ще й скористатися безплатним wi-fi.

 

Для зручності в укритті обладнали дві вбиральні, де встановили унітази, рукомийники та засоби гігієни.

Щодо ремонтних робіт, то за літні канікули в укритті вирівняли підлогу та прибрали стару плитку, відремонтували та оновили вхідні сходи. Також вирівняти стіни, пофарбували та частково обклали кольоровою плиткою.

Старі іржаві труби замінили на пластикові, що дозволить краще зберігати тепло. Загалом на облаштування укриття витратили майже 2 мільйони гривень. 

Школа-ліцей №6 імені Назарія Яремчука

Зі слів директора навчального закладу Олександра Остапчука, площа сховища майже 500 кв.м. Одночасно в ньому можуть перебувати 650 учнів. Враховуючи те, що загальна кількість учнів у школі – 1200, тому довелося продовжити навчання за двома змінами. 

Укриття має два входи та виходи, що відповідає встановленим нормам. Біля дверей є спеціальна табличка, де вказали контактні дані та місце зберігання ключів. Вже у приміщенні ми помітили роутер. Ми перевірили, інтернет є. 

Кімнати розділили за класами, аби уникнути паніки та сутичок між учнями. Так кожен клас знає, де може розміститися на випадок повітряної тривоги. У кожній кімнаті є нові стільці, лавки та в деяких навіть парти. Тож, на випадок довготривалої повітряної тривоги можна продовжити заняття.

 

Під час перебування учнів в укритті, відповідальна особа вмикає вентиляцію. Система має два режими, які перемикають залежно від пори року, розповів пан Олександр Остапчук. Також в одному з приміщень ми помітили шафку з медикаментами.

Провели капітальний ремонт підлоги, стін та стелі. Тож, тепер зі стін укриття не виглядають груди каміння. Частину труб для опалення та водопостачання закрили спеціальною сріблястою плівкою.

Вбиральня у сховищі одна – спільна для дівчат та хлопців. Там є унітаз, рукомийник та засоби гігієни.

Облаштування приміщення, де діти можуть перебувати під час повітряної тривоги, обійшлося благодійникам у 3 мільйони 750 тисяч гривень. 

Спеціалізована школа №3

Площа укриття у навчальному закладі майже 500 кв.м. За підтримки благодійників вдалося оновити лише 250 кв.м. Зі слів адміністрації закладу, попри це інша половина також придатна для перебування учнів та педагогів.

Одночасно в укритті можуть перебувати 650 осіб. Розміщуються класи в укритті за заздалегідь затвердженою схемою. Від одного до чотирьох класів в одній кімнаті.

У кімнатах є парти, стільці, лавки та м’які пуфи. У деяких також ми помітили шафи, вішалки для одягу та великі контейнери зі швидкими перекусами, питною водою та одноразовими стаканчиками.

Система вентиляції працює за двома режимами та забезпечує дітям свіже повітря. У вільному доступі для дітей є wi-fi. На випадок поганого самопочуття для дітей доступний медичний пункт.

Відповідно до затвердженої схеми, в укритті є два входи/виходи – з боку їдальні та вулиці. Біля кожного входу/виходу є відповідні позначки та інформація про відповідальну особу, контакти та місцезнаходження ключів.

Також у сховищі можна скористатися трьома вбиральнями. Для хлопців та дівчат окремі кабінки.

На проведення ремонтних робіт благодійники витратили майже 3 мільйони 750 тисяч гривень. 

Яким чином обирали школи?

Зі слів тернопільського міського голови Сергія Надала, облаштовують укриття у школах та садочках вже другий рік поспіль. Роботи в кожному чимало, тож проводять їх поетапно.

— Оновлені укриття у рамках проєкту Freedom space мають кращий вигляд. У 2022 році ми робили акцент на вентиляції, каналізації, облаштуванні санітарних вузлів та закупівлі генераторів. Бо це найголовніше, що має бути в кожному укритті садочка чи школи. Що стосується ремонту стін, сходів та інших елементів благоустрою, то цьому більше уваги приділяли у 2023 році. Також прийняли рішення у деяких закладах розширити площу укриття, зокрема мова йде про школу №24, — розповів міський голова.

А ось перед тим, як розпочати ремонтні роботи в укриттях, команда проєкту Freedom space радилися з управлінням освіти та проводила попередній огляд.

— Наприклад, школу №20 ми обрали через те, що там навчався Герой України. Академічний ліцей «Українська гімназія» імені Івана Франка вважається одним з найкращих закладів, тому нам хотілося, щоб укриття відповідало статусу. У деяких освітніх закладах площа укриття досить-таки велика, то ми домовлялися, що одну половину робимо ми, а іншу половину вже місто самостійно, — розповідає народний депутат України Андрій Богданець

Загалом у рамках проєкту Freedom space на облаштування понад 30 укриттів по всій Україні витратили 120 мільйонів гривень. 

— У кожному місті стан укриттів – різний. У деяких міст в шкільному укритті не було навіть санвузлів. Можливо ви не повірите, але замість унітазів були звичайні відра, — каже Андрій Богданець. — У тернопільських школах комунікації вже зробили до нас. Тому наша основна задача полягала в тому, щоб приміщення були світлими, комфортними та гарними. Щоб укриття в учнів асоціювалися не лише з простором, де можна ховатися під час повітряних тривог, а й влаштовувати перегляди фільмів, якісь квести. Для комфорту у школи передали м’які пуфи та проєктори.

Нагадаємо, що в 2023 році під час літніх канікул з міського бюджету виділили 7 796 900 гривень на облаштування укриттів у дев’яти навчальних закладів Тернополя.

Зокрема, мова йде про школи: №4, №5, №7, №11, №19, №21, №23 та №24, а також Тернопільську класичну гімназію. У більшості навчальних закладів проведуть поточні ремонтні роботи. 

А ось у школі №24 мають розширити площу укриття, що дозволить всім учням навчатися в одну зміну. А в Тернопільській класичній гімназії мали ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації. 

Журналісти «20 хвилин» невдовзі розкажуть, про зміни в укритті за кошти з місцевого бюджету. 

Читайте також:

У міській раді пояснили, коли укриттями у школах можуть користуватися тернополяни

Навчання в умовах війни: як готуються школи Тернополя та для яких класів можуть скасувати дистанційку

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up