Рішення виконкому: батьки платитимуть за групи продовженого дня (оновлено)

Рішення виконкому: батьки платитимуть за групи продовженого дня (оновлено)
  • Держава відмовилась від фінансування груп продовженого дня, тепер це має робити міська влада.
  • Частково профінансує міська рада, а решту платитимуть батьки. Але цифр поки не називають. 
  • Рішення прийняли на виконкомі міської ради в середу, 29 серпня.

- До списку платних послуг, які можуть надавати заклади загальної середньої освіти входить і перебування дітей в групах продовженого дня та забезпечення їх харчування, - зазначив заступник міського голови Леонід Бицюра. - Тут слід роз'яснити, що держава відмовилась від фінансування груп продовженого дня і ці видатки передані на місцевий бюджет без додаткових доходів. Це додаткове навантаження на міський бюджет, а ми і так маємо недофінансовану освіту.

Читайте також: За групи продовженого дня тернопільські батьки будуть платити

Як зазначив Леонід Бицюра, зараз розрахували кілька варіантів для функціонування груп продовженого дня з різним часом перебуванням в них, відповідно з різними розрахунками.

Відео дня

- Ми попередньо говорили з батьками і є такі, які готові на оплату на вибір перебування дітей в таких групах, - продовжує заступник міського голови. - Не платитимуть за перебування дітей в таких групах категорії, які підтримує ТМР, в тому числі діти учасників бойових дій. Наступний спосіб оплати: за бажанням батьків відповідно до укладеного договору поділу класу для вивчення англійської мови на три підгрупи. В різних закладах це може бути різна цифра. Вже після підрахунку заклади своїми наказами затверджуватимуть розмір оплати.

Згодом  Леонід Бицюра повідомив, що рішення ще доповнюють і міська рада платитиме частину коштів за групи продовженого дня.

- Буде співфінансування, але скільки ще не можемо сказати, бо не знаємо скільки залишиться груп продовжного дня,  - зазначив Леонід Бицюра. 

За що ще платитимуть 

Також заклади загальної середньої освіти можуть надавати наступні платні послуги:

-підготовка до вступу у ВУЗи,

-підготовка до ЗНО,

-проведення понад обсягу встановленого навчального плану додаткових факультативів з вивчення іноземних мов, комп'ютерної підготовки, гри на музичних інструментах, хореографії, образотворчого мистецтва, сценографії та крою і шиття; 

-реалізація проведення в позанавчальний час заходів за освітніми, оздоровчими, спортивними, туристичними напрямками;

-групових та індивідуальних занять з фізичної культури спорту,

-забезпечення відпочинку та здоров'я в дитячо-юнацьких таборах з денним перебуванням дітей;

-освітніх послуг, встановлених навчальним планом, які не передбачені бюджетним фінансуванням зі штатним розписом, але батьки та учні мають бажання займатись цим видом навчальної та виховної діяльності. 

Зазначені послуги безкоштовно можуть отримати діти-сироти, діти позбавленні батьківського піклування, дітям учасників бойових дій.

Рішення законне

Нормативна база для прийняття цього рішення, як повідомив Леонід Бицюра, вже зафіксована в постановах Кабміну від 27 серпня 2010-ого року "Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належить до державних і комунальної форми власності".

Є спільний наказ Міністерства освіти та науки, Міністерства економіки та Міністерства фінансів з назвою "Про затвердження порядку надання платних послуг державними, комунальними начальними закладами".

Прийнятим на виконкомі рішенням міська рада затверджує положення про надання платних послуг і доручає закладам загальної середньої освіти ТМР при розрахунку вартості платних послуг керуватися цим положенням.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Василь

    Ось куда гроші є: https://te.20minut.ua/Podii/bilshe-milyona-griven-vidilyat-munitsipalam-na-remont-novogo-primische-10714276.html Армія яка буде служити і захищати ЦАРЯ, незаконні забудови і таке інше

  • Василь

    УЖЕ ДАВНО ПОРА СКАЗАТИ НАДАЛУ ПНХ!!!!

    Василь reply Василь

    ЯК ЛИСА ГНИДА СКАЖЕ ГОЛОСУВАТИ ТАК УСІ ГОЛОСУЮТЬ. ХТО ПРОБУЄ ЩОСЬ ЗМІНИТИ ВИГАНЯЮТЬ ЗРАЗУ
  • Микола Унгурян

    http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-2010-%D0%BF



    і де тут про групи подовженого дня?

    Навіть якщо центральна влада переклала фінансування на місцеві бюджети, то хіба є рішенням місцевої влади перекласти це на гаманець батьків?

    Навіщо тоді тернопільска рада та виконком, районо і т.д.? на зекономлені кошти можна фінансувати освіту

    nik kolash reply Микола Унгурян

    Не має у даній Постанові і слова про групи продовженого дня. Також не знайшов, що можна брати плату за перебування дітей у дошкільних навчальних закладах. Стосовно харчування в садочках дослівно:

    "...18) забезпечення харчуванням дітей у державних і комунальних дошкільних навчальних закладах з частковою оплатою відповідно до законодавства; ..." і ні слова про реєстрацію.

    І ще стосовно рішення ТМР "... -підготовка до вступу у ВУЗи,



    -підготовка до ЗНО," Гріш - ціна такому навчальному закладу!!! А що під час навчання учні не готуються, чи як... просто штани там протирають, то можливо взагалі не доцільно відвідувати школу?...
  • Юрист

    Быльше Тернопільська приписка не канає, спочатку хоч тернополянини, які сплачували податки до місцевого бюджету не платили. Тепер Надал пішов дальше, платять все
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up