За групи продовженого дня тернопільські батьки будуть платити

За групи продовженого дня тернопільські батьки будуть платити

Наступного тижня в управлінні освіти обіцяють озвучити кінцеве рішення щодо вартості перебування у групах продовженого дня. Соціально незахищеним категоріям можуть надати пільги, можливе також співфінансування батьків і міськради.

З вересня перебування у групах продовженого дня для школярів буде платним, кажуть освітяни. Із сумою поки не визначились, але до вересня рішення обіцяють прийняти.

Залишитись у школі після занять тепер можна буде лишень за окрему плату. Таку ініціативу подало Міністерство освіти і науки. На меті – формування спільних груп. Зводити докупи Міністерство пропонує дітей, різниця у віці яких не перебільшує двох років. Разом з тим, заклади повинні мати певну навчально-матеріальну базу, відповідні умови для організації сну та харчування. Наразі перебування дітей у групах продовженого дня було безкоштовним.  

Батьків така звістка не тішить.

Відео дня

- Ми і так платимо за харчування, тепер ще за групу, а  потім ще щось придумають! Обід вартує 270 грн за місяць, а сніданок – орієнтовно 240 грн. Ще плюс потрібно щось дати дитині з собою, бо після денного сну вона хоче їсти, а в школі не вечеряють. А ще й за групу… То порахуйте, це тільки тисячу на одну дитину. А якщо в сім’ї двоє, троє школярів то взагалі жах! – обурюється тернополянка Ірина.

Петицію не підтримали

Місцеві батьки навіть зареєстрували звернення на сайті електронних петицій. Основна вимога – аби гроші на функціонування груп і надалі виділяли з міського бюджету. «Звертаємось з проханням не скорочувати фінансування груп продовженого дня для загальноосвітніх навчальних закладів нашого міста. Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2009 р. N 1121 «Про затвердження Положення про групу продовженого дня загальноосвітнього навчального закладу» п.3 – «Група продовженого дня загальноосвітнього навчального закладу державної та комунальної форми власності функціонує за рахунок коштів відповідних бюджетів…». Просимо звернути Вашу увагу на те, що більшість батьків учнів початкової школи, які відвідують групи продовженого дня, не спроможні оплачувати перебування дитини, через низький рівень доходів населення м. Тернопіль. В наслідок чого діти молодшого шкільного віку можуть залишитися без належного нагляду, що суперечить законодавству України», - ідеться у зверненні.

Однак прохання батьків у міськраді проігнорували.

11 липня на засіданні виконавчого комітету петицію розглянули, проте не підтримали.

За словами міського голови Сергія Надала, фінансування груп продовженого дня —  це додаткове навантаження на бюджет міста.

— Держава в загальному відмовилась від фінансування груп продовженого дня, оскільки це велике навантаження на бюджети міст. Така ситуація по всій країні. Міністерство освіти разом із Міністерством фінансів свідомо виключили фінансування груп продовженого дня, а також поділ класів на групи. Це зайві видатки із державного бюджету, — зауважує Сергій Надал.

Вирішують про частку оплати

До початку навчання лишається рівно два тижні, а остаточного рішення про оплату груп продовженого дня досі немає. Хоча начальник управлінні освіти і науки міськради Ольга Плхиляк зауважила, що на вивченням питання працює робоча групи, наразі в управлінні готують проект рішення на виконком.

- Через те, що держава перекинула фінансування таких груп на міський бюджет, ми змушені вживати такі заходи. Батьки платитимуть, однозначно. Але скільки – точно сказати не можу. Ми розглядаємо різні варіанти: часткова компенсація коштів з міського бюджету плюс батьківська плата, звільнення від плати соціально незахищених категорій громадян, дщиференціація нарахувань в залежності від кількості годин перебування дитини у такій групі, а також їх насиченість, - каже вона.

Рішення поки що «сире», тому озвучувати його на публіку пані Похиляк не береться. Натомість зауважує, готова прокоментувати, як тільки в міськраді вирішать це питання.

- Насправді в європейських країнах батьки витрати на групи продовженого дня компенсують за власний кошт. У нас економічна ситуація трішки інакша, тому ми намагаємось максимально зменшити навантаження на батьків, - додає керівник управління освіти.

Витратили майже 12 млн

Як пояснює заступник начальника управління з фінансових питань Олена Пельвецька, фінансування таких груп обходиться у чималу суму. Минулого року в школах працювали 144 групи продовженого дня. Цьогоріч є ще 30 додаткових класів, а, отже витрати зростуть.

- За підрахунками, у попередній навчальний рік на оплату праці педагогам, які працюють з дітьми після уроків, витратили 11 812 000 грн. Для міського бюджету ця сума є непосильною, - зауважує чиновниця.

Механізмів нарахування батьківської плати може бути кілька. Продовжуючи слова начальниці, пані Олена додає, що місячна сума значною мірою залежатиме від того, скільки учнів буде в такій групі. Якщо 30 – одна сума, якщо дітей менше – нарахування виросте. Також ті, хто залишатимуться в школі довше, платимуть більше. А от школярів із соціально незахищених верств населення можуть об’єднувати в одну групу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наташа Багрий

    держава як би могла то б здерла з батьків останню сорочку і труси-знають на кому економити на дітях-все переложили на батьківські плечі.це ж на якій роботі потрібно робити батькам якщо в сім"і 5-6 дітей і всі в садіку і школі-скільки треба получати щоб все оплатити
  • Герасимчук Ростислав

    Огидні двулікі вчителя в вишиванках видурюють гроші з батьків, чого вони можуть навчити?
  • Логічно мислячий

    12 млн/144 групи/9місяців = 9259 грн в місяць на одну групу!! Вони там обкурились шолі з цифрами!?? Як вивтрата на оплату зарплатні  тому хто сидить по 4 години з дітьми може бути в рази більшою ніж заплата педагога, який проводить уроки. Бред повний

    Наталя reply Логічно мислячий

    Все вірно і дуже просто обчислюється. ГПд функціонує з 12 до 18 це майже повна ставка. Якщо вчитель без категорії і стажу - ставка біля 6 000грн плюс 38%податку сплачує роботодавець за нього, а це також витрати з бюджету Маєте не менше 8500 на працівника. А гпд часто ведуть пенсіонери з стажем і доплатами Тобтотвитрати на них понад 10 тис А ще оздоровчі і тд Тому з логікою і обрахунками навіть дуже ок все. Те що отримують на руки і що витрачається насправді різниться більш ніж удвічі Такі реалії



    І оплата в 300 грн в місяць за повноцінний догляд за дитиною то копійки. Проблема насправді в якості часу проведеного в групі, а зовсім не в ціні От би шановні журналісти поцікавилися користю відвідування ГПД А ще краще якби поцікавились цим батьки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up