На Монастирищині закривають сільську школу. Місцеві проти, а влада хоче зекономити гроші

На Монастирищині закривають сільську школу. Місцеві проти, а влада хоче зекономити гроші
  • 14 листопада депутати Монастириської міськради прийняли рішення про оптимізацію Дубенківської гімназії з початковою школою.
  • Адміністрація школи вже написала клопотання, а влада ініціювала проведення громадських обговорень. Що буде із закладом, дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Місцеві жителі села Дубенка звернулися до редакції  з проханням – надати розголосу та врятувати школу від закриття. 

Журналісти проаналізували всю надану інформацію від управління освіти, адміністрації гімназії. 

Учнівська наповненість лише на 27%

Дубенківську гімназію з початковою школою відкрили у 2003 році. У 2023/2024 навчальному році світу в закладі здобувають 44 учні. З них 36 дітей щодня відвідують школу, а ось вісім – на сімейній формі навчання, адже перебувають за кордоном. 

Відео дня

– У молодшій школі навчаються 14 учнів, з яких четверо на сімейній формі. Інші 10 відвідують школу. Найменша кількість учнів у другому класі – одна дитина, а ось найбільше у третьому класі – 5 дітей. У кожному класі середньої школи навчається від п’яти до восьми дітей, – розповіла в.о. директора школи Валентина Лабіш. 

За результатами моніторингових досліджень якості знань визначили, що протягом 2022/2023 навчального року учні мають достатній рівень знань. 

– З 2019 по 2023 роки ми маємо переможців міських, районних та обласних олімпіад, конкурсів. Зокрема, два дипломи за перше місця, чотири дипломи – за друге, а сім – за третє. Призові місця наші учні отримують на олімпіадах з математики, української чи іноземних мов. Також є і трудове навчання, – каже пані Лабіш. 

Натомість у Монастириській міській раді наголошують, учнівська наповненість гімназії становить лише 27%, що є замалою для утримання двоповерхової будівлі. Прогнозують, що з роками кількість учнів зменшуватиметься. А у 2027 році навчатиметься не більше 41 дитини. 

Мільйонні витрати на сільську школу?

Аби дізнатися кількість працівників у гімназії та фінансові витрати на утримання навчального закладу, журналісти «20 хвилин» звернулися із запитом до управління освіти Монастириської міської ради. 

Нам повідомили, що станом на січень 2024 року у закладі працюють 22 працівники, з яких 15 педагогів та 7 – технічного персоналу. 

– Освітяни мають досвід роботи від одного до 42 років. Наразі у нас працевлаштовані лише два вчителі-пенсіонери: 63-річний історик, географ та 61-річний трудовик. Також у нас є молоді педагоги: 21-річний вчитель математики, 25-річний вчитель фізичного виховання, а також вчителька інформатики та образотворчого мистецтва. Всі інші – середнього віку, – пояснює в.о. директора школи. 

За 2023 рік на утримання школи та заробітну плату педагогам витратили понад 3,2 мільйона гривень. 

– Утримання гімназії, а саме: оплата електроносіїв, товарів, послуг та продуктів харчування обійшлося в 388 246 гривень. Щодо зарплат, то педагогічним працівникам виплатили 2 332 986 гривень, а ось технічним – 510 806 гривень, – каже директорка управління освіти Монастириської міської ради Леся Мохун. 

За оптимізацією буде ліквідація?

Як з’ясували журналісти редакції «20 хвилин», оптимізація навчального закладу – не повне закриття школи, а пониження ступеня. Тобто гімназія може стати початковою школою, де навчатимуться виключно перші-четверті класи.

У той же час деякі батьки учнів та викладачі наголошують журналістам, що оптимізація – перший етап до повного знищення освіти в селі Дубенка. Зокрема, бабуся учня та за сумісництвом вчителька англійської Марія Демчишин цікавиться, невже двоповерхову школу буде вигідно утримувати лише для класу-комплекту, де разом навчаються учні першого, другого і четвертого, та повністю укомплектованого третього (тут 5 учнів навчається офлайн)?

— Онук навчається у класі-комплекті, адже через війну родини його однокласників переїхали за кордон. Та це ніяк не впливає на якість знань. Нашим учням дають всі необхідні знання, діти розвиваються, перемагають на турнірах, олімпіадах. Я не уявляю, як це у величезній школі навчатиметься трохи більше як 10 учнів. Невже це буде вигідно? Заклад також треба буде опалювати взимку, постійно забезпечувати електроенергією. Я розумію, що зменшиться кількість вчителів, а отже і витрати на заробітну плату, але невже немає іншого виходу? Якщо зараз скоротять кількість класів, то де гарантії, що через рік школу взагалі не закриють? — запитує співромовниця.

Хвилює батьків і питання щодо підвозу дітей з села до опорного закладу освіти, що розташований у Монастириськах. Мати третьокласника та восьмикласника Галина Іваник розповідає, від села Дубенка до міста Монастириська — п’ять кілометрів. Дорожнє покриття не в найкращому стані, а рейсові автобуси не курсують.

—  Якщо зараз дитині стало погано у школі, то за кілька хвилин можуть прийти батьки чи бабуся і забрати додому. Коли їх переведуть до опорного закладу в Монастириськах, то швидко відреагувати буде складніше. Бо автобуси та маршрутки до села не їздять, власний транспорт є не в кожного. У такому випадку треба або винаймати таксі, або чекати на шкільний автобус, – каже пані Галина. – Та ще й чи зможе цей транспорт доїхати до нашого села взимку, враховуючи поганий стан доріг з ожеледицею. 

Підтримали від малого до старого

29 грудня 2023 року в Дубенківській гімназії з початковою школою відбулися громадські обговорення, на яких розглядали питання щодо доцільності існування закладу та чи варто вносити зміни в його роботу.

— Із Монастириськ приїхала комісія – представники міської ради, управління освіти, юрист. А ось на захист школи вийшли 62 місцевих жителі: родичі учнів, педагогічний колектив, випускники навчального закладу та їхні батьки . Ми всі одноголосно запевняли, школа має бути в селі, адже це важливо для розвитку дітей, для батьків. Ми нагадали владі, що колись такими діями вони знищили у нашому селі дошкільну освіту. Садочка немає, діти або сидять вдома з бабусями, або їх щодня возять за майже шість кілометрів до Монастириськ, – наполягає в.о. директора Дубенківської гімназії з початковою школою Валентина Лабіш.

Що буде із вчителями у разі зниження ступеня – питання відкрите. 

— Під час наших виступів у міській раді на громадських слуханнях ніхто з представників влади не пояснив, що буде з вчителями. Чи будуть вони працевлаштовані в інші навчальні заклади, чи де їм шукати роботу? Враховуючи те, що оптимізувати планують з десяток сільських шкіл (інформація є на сайті Монастириської міської ради), то бажаючих викладати буде чимало, а ось робочих місць – обмаль, — наголошує в.о. директора. 

На завершення обговорення присутні 62 особи мали проголосувати «за» чи «проти» оптимізації закладу. Зі слів в.о. директора Дубенківської гімназії з початковою школою, всі одноголосно проголосували «проти».

— Якщо нас не почують у Монастириській міській раді, то ми звертатимемося до департаменту освіти та науки Тернопільської ОВА, а також до Міністерства освіти і науки України, — наголошують в адміністрації закладу. 

Люди – проти, але рішення за депутатами

Відповідно до рішення Монастириської міської ради, до переліку закладів, які планують оптимізувати потрапили 13 шкіл. З них 12 сільських планують понизити, а ось Монастириський заклад загальної середньої освіти зробити ліцеєм. 

— Якби всі класи у Дубенківській гімназії були заповнені, то депутати не розглядали питання про її оптимізацію. 29 грудня 2023 року присутні на громадських обговореннях проголосували «проти» оптимізації школи. Ми все зафіксували і передаємо депутатам Монастириської міської ради. Вони мають ознайомитися і під час літнього канікулярного періоду вирішити подальшу долю гімназії. Чи оптимізують її, чи залишать без змін – мені невідомо, — каже директорка управління освіти Монастириської міської ради Леся Мохун.

Яким чином збільшити кількість учнів у сільській гімназії — адміністрація навчального закладу не знає. Хіба переселенці з Харківщини, Донеччини, Київщини матимуть бажання переїхати в більш-менш безпечне місце. Також мають надію, що незабаром повернуться й місцеві жителі, які через вторгнення виїхали за кордон.

Щодо подальшого працевлаштування викладачів, то зі слів пані Мохун, це питання не обговорювали. А ось додатковий транспорт для підвозу дітей до опорного закладу освіти вже є в наявності.

— Якщо депутати підтримають рішення про оптимізацію гімназії з початковою школою, то Монастириський заклад загальної середньої освіти забезпечить автобусом учнів з села. Навіть мови не йде про те, що батьки самостійно повинні шукати транспорт для дітей. Пішки також ніхто до школи ходити не буде, — обіцяє директорка управління освіти Монастириської міської ради.

Читайте також:

Сільських шкіл цього року поменшає на Тернопільщині: що буде із учнями та вчителями

Де на Тернопільщині можна отримати військову освіту? Розповідаємо про умови навчання

Понад 80 мільйонів на предмет «Захист України»: чому навчатимуть учнів Тернопільщини

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віта Лазута

    Відбувається різке знищення сіл, методом: 1) закриття медпунктів;2)будинків культури;3)сільських рад;4)магазинів. А все для того щоб забрати у людей робочі місця та дохід. Щоб люди залишили обробляти свої землі та подарували їх земельним олігархам, на яких працюють (куплені) депутати Громад. Повна деградація сільського населення, бо бачите, премій штату с/р або м/р замало буде, коли в сільській школі виплачуватимуть зарплату вчителям! От нам, люди, ласлідок за голоси на виборах та децентралізація, яка нічого не спростила а на оборот ускладнила!
  • Марія Павлюк

    Депутати та комісія спеціально це роблять.це не законно.якщо весь пед.колектив та батьки проти то цьому ніхто не може завадити.і все повинно функціонувати.хай покажуть хто ініціатор за пониження статусу школи і???або тоді треба міняти місцями роботи комісію і депутатів за вчителів і батьків і навпаки.щоб відчули різницю і знали своє місце і відповідали займаним посадам!Люди не давайте їм знищити те що належить нам по праву!

keyboard_arrow_up