Партнер рубрики Події

Понад 80 мільйонів на предмет «Захист України»: чому навчатимуть учнів Тернопільщини

Понад 80 мільйонів на предмет «Захист України»:  чому навчатимуть учнів Тернопільщини
ФОТО: Коропецький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою
  • Умовні окопи, польові випробування та макети сучасної зброї – у школах Тернопільщини переходять до посиленого вивчення предмета «Захист України».
  • На реалізацію програми область отримала з державного бюджету субвенцію в розмірі 80 125 000 гривень.
  • Що саме очікує на учнів – під час брифінгу розповіли освітяни.

Предмет «Захист України» – обов’язковий для вивчення у 10-11 класах. Його мета – надати учням знання та уміння для оборони країни, навчити їх діяти в надзвичайних ситуаціях. За оновленою програмою педагоги закцентують більше на польових та тренувальних заняттях, ніж на теоретичне вивчення в класах.

На плакатах автомат не розбереш

Зі слів директорки департаменту освіти і науки Тернопільської ОВА Ольги Хоми, значну суму субвенції — 75,5 мільйонів гривень планують витратити саме для закупівлі засобів навчання та комп’ютерного обладнання.

— Субвенцію будемо розподіляти не лише за місцевими бюджетами, а й закладами освіти обласного підпорядкування, професійної освіти та фахової передвищої освіти (коледжів). Першочергово робимо акцент на спеціалізованих закладах освіти, яких наразі два у Тернопільській області. Мова йде про Коропецький ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою та Тернопільський коледж з посиленою військово-фізичною підготовкою. Там сформують повноцінні кабінети «Захисту України», де не лише учні зможуть навчатися, а й викладачі проходитимуть курси підвищення кваліфікації, — розповіла Ольга Хома.

Відео дня

На уроках учнів вчитимуть навичок цивільного захисту, займатимуться військово-патріотичним вихованням. Все це забезпечить молоде покоління найнеобхіднішим багажем знань та вмінь, які потрібні в умовах надзвичайних безпекових загроз.

— На базі нашого закладу треба робити кілька класів, кілька локацій. Обов’язково мають бути нові сучасні комплекси, мультимедійний тир з макетами нової сучасної зброї: нові гвинтівки, Javelin, Stinger, а не тільки старі автомати. Тому вчитися розбирати автомат на плакатах – неможливо. Аби учні могли відточувати свої практичні навички, нам треба сучасне матеріально-технічне забезпечення, — каже начальник Тернопільського коледжу з посиленою військово-фізичною підготовкою Вадим Ластовицький.

Також не варто забувати і про першу домедичну допомогу. Адже саме якісна та своєчасна допомога може врятувати людей від смерті.

— Зараз вже є сучасні макети з вогнепальними пораненнями, великими опіками, відірваними кінцівками. За допомогою них учні навчаться правильно накладати джгути, турнікети, оброблювати та перев’язувати рани, — додає пан Ластовицький. — Цьому діти мають навчатися саме зі шкільної парти, адже у нашій країні воєнний стан і ніхто не знає, коли це все закінчиться. Навіть після Перемоги України ми не можемо бути впевнені, що ворог знову не схоче захопити наші території. Ми постійно маємо бути готовими до війни.

Навчатимуть кваліфіковані спеціалісти

Ще донедавна «Захист України» був як довантаження для вчителів і в більшості шкіл Тернопільщини немає спеціалістів з даного предмету. Аби виправити ситуацію, 4,6 мільйона гривень від субвенції планують витратити на перекваліфікацію.

— Серед педагогів даного предмету у нас є люди, які колись були дотичні до військової служби, а також демобілізовані військові. Вони готові покращувати свої знання та за допомогою сучасного обладнання розвивати нові навички у дітей, — каже Ольга Хома.

Відомо, що викладачі спеціалізованих закладів освіти України вже частково проходили відповідне навчання в Національному університеті Міністерства оборони України. Зі слів Вадима Ластовицького, база змінюється і всім є чого навчитися в європейських країнах.

Нагадаємо, 27 грудня 2023 року Уряд України підтримав перерозподіл 1,74 мільярда гривень, які спрямують на якісну зміну викладання «Захисту України». Зокрема, 100 мільйонів гривень – на професійний розвиток учителів предмета «Захист України», а 1,64 мільярда гривень — на закупівлю обладнання.

«В умовах повномасштабної війни уроки навчального предмета «Захист України» набувають нового значення. Це не абстрактні знання, а цілком конкретні навички, потребу в яких учнівство бачить щодня. Це вміння поводитися в критичних ситуаціях, базові навички домедичної допомоги, знання, як захистити себе й інших у разі небезпеки, як поводитися з вибухонебезпечними предметами, використовувати новітнє обладнання. Це все може врятувати життя учням, які підуть у доросле життя. І, звісно, це таке актуальне зараз національно-патріотичне виховання, яке є складником боротьби з російською агресією», — наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

За виділені кошти заклади освіти зможуть придбати таке навчальне обладнання:

  • симуляції управління дронами;
  • навчальні тири й макети;
  • аптечки й тренажери для серцевої реанімації, тренажер дефібрилятора, турнікети тощо;
  • навчальні набори для роботи з електронікою, зв'язком і 3D-друком.

 

Читайте також:

ТЦК Тернопільщини відбирають кандидатів на військові посади за контрактом

Волонтери Тернопільщини накрили святкові столи для воїнів на передовій

«Серце болить, не було ні дня без сліз»: у Тернополі посмертно нагородили військових (РЕПОРТАЖ)

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Galyna

    Це правильно! Дітей треба вчити бути захисниками з дитинства, щоб потому не було всяких ухилянтів, тих хто всякими способами уникає мобілізації

    Khan reply Galyna

  • Mishel

    А діти змушені купляти собі форму,бо ж так вимагають....в той час,коли всі дають на ЗСУ...ще й дитині купляй,бо воєнка(((підери,що сказати,безкоштовна освіта

    Khan reply Mishel

  • Валентина Вівчар

    Чому пропускають  такі  новини????Люди,робіть  тихо.В вас  новини,які провокують,здають.Невже,крім того,що ви пишете лайно,вас нічому  не  вчили???Завтра москальня скаже,що ви вишколюєте  нациків,і почнуть  бити  по школах.Ваші діти  також  там? Ну  вмикайте  мізкі,робіть  все  тихоХто  вас скеровує  на такі новини???Як не  зрадницьки ,то  наводите  ворога,то  про  сасанчиків, бридко читати.

    Валентина Вівчар reply Валентина Вівчар

    Alexander Korol А до чого тут  звичайні  школи???Мова  йде про виділення 80 млн на  військову / зрештрю,чого це  я маю перед вами звітуватись,читайте  уважно,про що пишеться  в статті/

    Alexander Korol reply Валентина Вівчар

    Валентина Вівчар таке враження, що без цієї новини, ворог не знає що в Україні існують школи 🫠
  • Баксік

    Купіть  на 75 лямів дронів! До кожного привʼяжіть гранату чи тротил і пустіть на лінію конфлікту із 100% їх втратою і вже завтра ситуація на фронті кардинально зміниться….

    Khan reply Баксік

keyboard_arrow_up