Проти директора повстав колектив

Проти директора повстав колектив
  • Потерпали всі. Чи людина старша, чи молода – до уваги не брала. За цей час багато людей звільнялись через постійний пресинг.
  • Ми отримали перші відписки, але руки не опускатимемо і звертатимемось далі. Треба буде – виходитимемо на страйки.
  • Слід безперечно звертатись до правоохоронних органів із відповідною заявою про  вчинення кримінального правопорушення.

30 з 33 працівників педагогічного і технічного колективу спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням інформаційних технологій та технологічних дисциплін с.Васильківці Гусятинського району воюють проти директора, звинувативши його у зловживаннях та тому, що створила неможливі умови для роботи.

Люди вже поскаржились до Міністерства і управління освіти, прокуратури та поліції. Підключили й місцеву владу. Наразі у конфлікті розбирається чимало інстанцій.

З директором школи зв’язатись не вдалось – жінка на дзвінки журналістів не відповідала. До редакції про нестерпні умови праці та чисельні зловживання з боку директора школи повідомили представники педколективу. Під заявою і зверненнями у різні інстанції – 30 підписів (копії цих та інших документів є у ред.. – прим. авт.). З журналістами спілкувались представники ініціативної групи, яких уповноважив колектив. Люди просили не називати окремих прізвищ в газеті. Кажуть, відколи подали звернення і скарги до всіх можливих інстанцій – до них почались дзвінки з погрозами. Бояться, що когось одного-двох просто виженуть з роботи. А всі разом готові йти до кінця. Бо працювати в таких умовах далі несила. Воювати поодинці не можуть, бо, кажуть, надто сильний покровитель у керівнички за плечима – відомий аграрій Іван Гута. Саме за його лобіюваннями, припускають, директор посіла своє місце у школі. І досі тримається, не зважаючи на чисельні зловживання.  

Відео дня

Терпіли… з поваги до мецената

- Школа реорганізована в 2010 р., до цього у нас була «дев’ятирічка», а зараз - 11-річка з поглибленим вивченням інформатики, - розповіли педагоги. - З того часу директором школи призначили Світлану Байталюк. Без відома колективу. Нас поставили перед фактом, що у нас новий директор. Попередній директор мовчки написала заяву на звільнення з посади і залишилась у школі працювати вчителем.  

Майже годину педагоги розповідали про нестерпні умови, в яких доводилось працювати понад п’ять років. Про відверті знущання і цькування. Є й такі, що не змогли змиритись і терпіти – розрахувались і виїхали за кордон. Як, скажімо, вчитель англійської.

– Сказати просто про упереджене ставлення до кожного з колективу – не сказати нічого, - кажуть відвідувачі редакції. – Потерпали всі. Чи людина старша, чи молода – до уваги не брала. За цей час багато людей звільнялись, змінювали посаду через постійний пресинг. А ті, хто залишився, щодня йшли на роботу бочись, бо не знали, що там сьогодні чекає…

  • Чому ж терпіли стільки часу? – запитую.
  • З поваги до Івана Миколайовича (Іван Гута – прим. ред.). Зробив ремонт, добудував 3 поверх, реорганізація – то його ініціатива. Нові меблі, оснащення кабінетів. Дітям комп’ютери дав. І для школи два комп’ютерних класи облаштував. Й всім учням 5-х і 10-х класів комп’ютери подарував.  

Previous Next

Він походить з того села, кажуть педагоги. Гроші вкладав в школу, його діти ще там навчались – донька і два сини.

В травні цього року, кажуть вчителі, всім увірвався терпець. Приводом незадоволення директора стала непідготовлені «папери» вчителів на педраду. Директор вимагала виступів з презентаціями. А на той час їх підготувати було неможливим, бо не було кінця навчального року, кажуть вчителі. Тоді почались серйозні цькування. Одному з вчителів навіть стало погано. Тоді педагоги написали колективне звернення про неподобства, які діються у школі, до голови місцевої громади. Згодом подібні звернення направили до Міністерства освіти і науки і прокуратури області.  

Примирення бути не може

Тільки наприкінці серпня почався «рух» навколого скарг і звернень, директор одразу пішла на лікарняний, кажуть педагоги. За ним був ще один – вже в іншого лікаря, потім ще.

Тим часом колективу прийшли відповіді з Міністерства освіти і прокуратур області і Густинського району. У всіх повідомлялось, що звернення переадресували управлінню освіти і науки облдержадміністрації. 

31 серпня був призначений в.о. директора школи. Ним став заступник директора з навчально-виховної роботи Галина Комаровська. З того часу двічі до школи вже приїжджали перевірки. Перша комісія, склалось враження у педагогів, приїжджала не розбирати зловживання, а… примирити конфліктуючі сторони. Окрім того, всі розмови були з підтекстом, мовляв, без директора ви нічого не варті… Тоді ж люди почули від одного з перевіряючих: не задовольняють такі умови – пишіть заяву на звільнення.

  • Яке може бути примирення? – обурюються вчителі. – Ми не зможемо працювати з цією людиною. Ви хоч розумієте, що тепер нас всіх просто примусять піти з роботи, бо посміли все оприлюднити. Створять такі умови, що ми не зможемо працювати…

Повстали, як раби

Вчителі пішли ва-банк. Гірко жартують, що повстали як раби, бо інакше в цій ситуації себе назвати вже не можуть. У школі - 26 вчителів і 7 технічних працівників. 30 – по один бік. Троє – директор і двоє вчителів, пов’язані з нею приятельськими стосунками, - по інший.

  • Вони вже підключили батьків, - кажуть освітяни. - 11 чи 12 чоловік. Але є з них такі, що самостійно на зверненні не підписувались. Потім тишком зустрічають вчителів, і кажуть, що їм незручно, бо вони такого не робили.

Підключати до конфлікту дітей і батьків вчителі вважають неприпустимим. Натомість єдиною вимогою залишається звільнення директора школи. Бо не вірять, що людина зміниться. А більше цих принижень, стверджують, - не терпітимуть. І закривати очі на оборудки директора – не будуть.

  • Ми отримали перші відписки, але руки не опускатимемо і звертатимемось далі, - кажуть вчителі. – Треба буде – виходитимемо на страйки. Розуміємо, якщо вона повернеться – всі 30 мусять піти.

Ми хотіли почути під п. Світлани Байталюк її думку щодо конфлікту, як вона бачить вихід з цієї ситуації та зрештою – спростування всього, у чому її звинувачують. Ми намагались за двома номерами додзвонитись до неї протягом тижня. У відповідь – тиша. Як нам вдалось дізнатись, освітянка з часу виникнення конфліктної ситуації постійно перебуває на лікарняних та відпустках. Лишень цього тижня вийшла на роботу. Якщо п. Світлані буде що сказати журналістам – ми готові вислухати позицію та опублікувати її.

Слід писати заяву про кримінальне правопорушення

Факти, викладені у зверненні педколективу, беззаперечно містять ознаки кримінальних правопорушень. Проте такі є не у всіх, переконана юрист Олена Степанова.

  • Щодо вчителя інформатики, який перебував в зоні АТО. Тут необхідно зазначити, що за всіма громадянами, які призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності, пояснила юрист.

Отже, якщо вчитель інформатики отримував заробітну плату, то тут порушень немає. Якщо ж його кошти отримав хтось інший, то відповідно такі дії не можна вважати правомірними. Однак з огляду на малу суму коштів, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не будуть.

  • Якщо у відомостях на виплату заробітної плати стоять підписи не особи, якій нараховувалась зарплата, то тут ознаки, передбачені ст. 366 Кримінального кодексу України, - пояснила Олена Степанова.

Щодо педагога, який в період з 2011 до 2015 рр. перебував на посаді вчителя спецдисциплін і в той же час перебував певний час за кордоном, - з цього приводу слід безперечно звертатись до правоохоронних органів із відповідною заявою про  вчинення кримінального правопорушення. Відповідальність за яке передбачено ст. 366 КК України.

За іншими фактами, викладеними у зверненні, - аналогічна ситуація. Отже багато епізодів, можливо, і сума набереться на більш «важчу» статтю, переконана юрист.

- Щодо відповідей на звернення, то слід зазначити, що люди ще за старою звичкою звертаються до органів прокуратури, - каже Олена Степанова. - Однак прокуратура вже давно втратила функції загального нагляду. Тому і звернення громадян перенаправляються за належністю до тих структур, які повинні провести перевірку.

До всіх інстанцій – про зловживання

Ось текст звернення, де вчителі повідомляють про конфлікту ситуацію, говорять про зловживання з боку директора і просять на час проведення перевірки відсторонити її від займаної посади. Все для того, аби комісія встановила, чи може така людина й надалі обіймати посаду директора освітнього закладу.  

1. Побережний А.М. був призначений на посаду викладача спецдисциплін з 12.09.2011 р. по 20.08.2015 р. при тому перебув певний час за кордоном, (наказ №44-К від 12.09.11р, №10-К від 20.08.2015 p.).

2. Уроки інформатики (програмування) у 8-9 класах читав Засідко П.П призначений інженером-електроніком, не маючи при цьому педагогічної освіти.

3. Грод І.М. був призначений на посаду вчителя інформатики з 01 вересня 2014 р. по 15.06. 2015 р. (наказ №24-К за сумісництвом). В той час він перебував у зоні АТО.

4. Нахім С.М. призначений робітником по ремонту з 29.08. 2014 р. а, насправді жодного дня не був присутній на роботі.

5. Білоус Н.П. викладав фізичну культуру у 4 класі з лютого 2016 р, а зарплату отримувала Байталюк С.А. (відповідно до тарифікації). Подібна ситуація була з Сигнаровською Н.Я. 6. Байталюк С.А. читала прикладну інформатику у 1 класі без відповідної освіти, за наявності у колективі спеціаліста з відповідною освітою.

 

Хто підписався під зверненням

 

  1. Ольга Юстин, вчитель початкових класів;
  2. Надія Сигнаровська, вчитель початкових класів;
  3. Галина Білоус, вчитель англійської мови;
  4. Ірина Ващишин, вчитель української мови та літератури;
  5. Ігор Сисак, вчитель  трудового навчання;
  6. Назар Білоус, вчитель фізичної культури;
  7. Іванна Пелехата, вчитель біології;
  8. Ольга Швед, вчитель початкових класів та ГПД;
  9. Олександр Логінов, вчитель географії;
  10.  Зоряна Швець, вчитель початкових класів;
  11.  Галина Комаровська, заступник директора з навчально-виховної роботи;
  12.  Марта Мельник, вчитель української мови та літератури;
  13.  Тетяна Кіндзер, вчитель математики та фізики;
  14.  Ярослава Ващишин, вчитель математики та фізики;
  15.  Ганна Чайківська, вчитель початкових класів;
  16.  Зоряна Рога, заступник директора з виховної роботи;
  17.  Людмила Марчишак, заступник директора з навчально-методично роботи;
  18.  Оксана Ващишин, медична сестра;
  19.  Любов Скотніцька, вчитель біології і хімії;
  20.  Катерина Липка, вчитель біології;
  21.  Михайло Боднар, вчитель образотворчого мистецтва;
  22.  Галина Зрайчик, вчитель історії та правознавства;
  23.  Леся Дубінська, кухар;
  24.  Марія Ванат, сторож;
  25.  Ігор Ванат, завгосп;
  26.  Марія Чорна, прибиральниця;
  27.  Ольга Чаплінська, прибиральниця;
  28.  Ганна Вівчар, прибиральниця;
  29.  Любов Ващишин, помічник кухаря;
  30.  Ольга Бех, прибиральниця.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (97)
  • Uliana Kushnirenko

    Дорогі читачі!
    Які ж ви далекі від реального життя у школі.
    Якщо у педагогів не складаются відносини із керівником,значить тому є причина. Працювати під пресингом,де із твоєю думкою не рахуються,де ти безправний і нема кому пожалітися,не можливо.
    Це утопія,занепад,деградація розуму.
    Я захоплююся вчителями,що вони зуміли і не побоялися організуватися і бажаю перемоги.
    Я сама працюю в закладі,де учителі перетворилися на рабів і живуть в абсурді.
    Риба гниє із голови. Якщо вчителі раби,рабами будуть і їх учні.
    Запитаєте мене,чому ж я там ще працюю?
    А ось уже звільняю клас,посеред року. Допекли.Такому директору хочеться засунути віник в заднє місце і із швидкістю рекети запустити на орбіту.  Люди,Ви що  забули ,що ми всі під одним небом ходимо?
  • Anonim

    В 2012 закінчив школи, за 11 років навчання, Світлана Анатоліївна була третім директором, від того часу, як директором стала С.А. школа стала активнішою на районному, обласному та державному рівні (участь і перемоги в олімпіадах) в перший же рік після призначення С.А. випускники 2012 року (мої однокласники) получили золоті медалі, до того медалей в школі ніколи не вручали, нам це пояснювали тим, що коли хтось з випусників получить медаль, то на школу чекаєперевірка, тому колишній лирекції просто було "впадло" зохочувати і поощиряти учнів, бо потім треба буде вілдуватись за них.



    І стосовно вчителя англійської мови, яка виїхала "через конфлікт з директором" пам'ятаю що ще коли я був в 6 класі (2006 рік) Ірина Романівна говорила нам що вона хоче поїхатм за кордон.

    Отже, в планах це було ще за 4(!!) роки до призначення С.А. не пишіть всяку брехню



    П.С. аноніми і сраколизи заколотиків, чекаю гноблення в свою сторону!!)
  • Ємець Василь

    Я провчився у цій школі 11 років.  Школа займала призові містя в олімпіадах в різних конкурсах була активною в загальному було дуже цікаво і приємно навчатись. Світлана Анатолівна прекрасний директор таких ще треба пошукати її надзвичайне прагнення до кращого. Вона не одноразово підтримувала  учнів навіть коли ті закінчили школу. Навіть я памятаю коли  ми Їздили на олімпіади чи конкурси вона нас підтримувала і це приємно . Як керівник на мою думку вона була чудовою в школі завжди була дисципліна і порядок. В принципі як і повинно бути в школі. За Засідка Петра Петровича дуже шкода втратили дуже гарно адміністратора.

    Про вчителів які збунтувалися проти директора:                                                     скинути директорку та  відмінити інформатику бо вона "не дуже потрібна" це не розумно робити з школи  такого рівня не знати що через те що ви не хочете працювати, вам ніхто не мішає викладати дітям матеріал. Задумайтесь чому більшість призових мість з інформатики а не з ваших предметів . Інформаційні технології зараз на першому місті у світі і без компютера зараз нікуди а давши дітям якусь базу їм значно простіше буде в вузах. Якщо чесно сказати з боку це виглядає як дитячий садок коли всі діти зробили байкот тим хто їм не подобається. З сторони це  все виглядає просто смішним ви ж дорослі люди! Подумали б про дітей. Я не очікував від вас такого. Ви навіть не замітили як самі запутались. Хто читає це дивіться очима обох сторін а не однієї. Вислухавши одну сторону не означає що ви будете знати правду.
  • Борис Флоров

    У багатьох дітей школа - єдине місце, де їх  чують. Учителі повинні зробити максимум можливого, щоб показати дітям СПРАВЕДЛИВІСТЬ, ЧЕСТЬ, ПОВАГУ, РОЗУМІННЯ, ПІДТРИМКУ і багато інших ЛЮДСЬКИХ якостей! У вас проблеми? Вирішуйте їх благородно, гідно, професійно. Тільки не так як ви це зробили, бо це методи базарних сільських тіток.

    Учителю повинно бути все рівно хто директор школи, бо його функції не працювати з директором, а працювати з дітьми. Якщо директор заважає вам проводити уроки, чи зриває уроки на це є відповідна стаття закону. У іншому випадку проблема не в директорі, а у вас самих. А звинувачення у адрес вчителя, що перебував в АТО лицемірство, який патріотизм ви прививаєте тоді дітям. Вчителі, бруд, який ви кидаєте у директора, залишається у вас на руках, а директор стоїть за склом. Ви справді раби – раби своє ненависті, злості. Цікавим є тільки те у цій статті, яким чином прибиральниці і куховари можуть підписуватися під пунктами, що не входять у їхню компетенцію. Курям насміх стаття. Розігнати пару таких шкіл показово, толку там немає і не буде і для бюджету економія.

    Михайло reply Борис Флоров

    Що ви знаєте про такі умови праці і в школі?  Базарні тітки.... Така ж сама ситуація в школі, нестрпні умови які створють директори-самодури. Працювати в таких умовах неможливо, це подвійний стрес. Робота з дітьми та ще й в таких умовах.

    Ганна Придушана reply Борис Флоров

    а хто ж вони? Базарнi тiтки i е.

    Михайло reply Ганна Придушана

    Що ви знаєте про такі умови праці і в школі? Базарні тітки.... Така ж сама ситуація в школі, нестрпні умови які створють директори-самодури. Працювати в таких умовах неможливо, це подвійний стрес. Робота з дітьми та ще й в таких умовах.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up