Школа, де вчилися Лесь Курбас та Йосиф Сліпий

Школа, де вчилися Лесь Курбас та Йосиф Сліпий

Тернопільська Українська гімназія ім. І. Франка має майже 120-річну історію, розташована в центрі міста на вул. Коперника, 14, у триповерховому приміщенні, котре є пам’яткою архітектури.

При вході учні пред’являють електронний пластиковий пропуск, адже у закладі працює система контролю «Смарсі». Під час уроків мобільні телефони гімназисти складають у спеціальний ящик, що є в кожному класі.

Особливий інтер’єр

Родзинками інтер’єру є експозиції, присвячені патрону гімназії Івану Франку. Це погруддя, авторський живописний портрет, вітражі, кімната-музей.  Цікава дизайнерська знахідка – куби афоризмів, на яких записані цитати видатних людей, що подають гімназистам міні-алгоритми успішності.

Відео дня

–  Арки, колони, сходовий марш справляють відповідне враження, – каже директор гімназії Анатолій Крижанівський. – Ми позиціонуємо себе як храм науки. Дуже важливою для нас є естетика в усьому, а також затишна домашня атмосфера.

На першому та другому поверхах експонуються змінні колективні та персональні виставки живописних і графічних робіт професійних художників та учнів. Сходи від роздягальні оформлені презентаційними колажами кожного класу. На другому поверсі розміщений спортзал, оснащений кількома тренажерами. Їдальня з плазмою на стіні – на першому поверсі.

Третій поверх обладнано як галерею успіху. Тут розміщені світлини переможців олімпіад і конкурсів, відмінників навчання, лідерів самоврядування, гімназистів та педагогів – лауреатів іменної нагороди Осипа-Лева Павлишина, дипломи та кубки, що засвідчують успіхи навчального закладу. Окреме місце на алеї слави відведено табличкам з іменами благодійників та меценатів.

–  Галерея вдало поєднана з музеєм гімназії, – зазначає директор. – У цьому виражено ідею, що сучасні успішні гімназисти є продовжувачами історичних традицій кількох поколінь своїх попередників.

На стіні навпроти входу у музей висить банер з портретами двох випускників, які загинули в зоні АТО. Праворуч – акваріум з рибками.

Previous Next

Матеріально-технічна база гімназії повністю модернізована. Всі кабінети оснащені найновішою комп’ютерною та проектувальною технікою. До послуг гімназистів – 38 комп’ютерів, 60 планшетів, 19 проекторів, 8 мультимедійних дощок. Тут  функціонує кабінет інтерактивного навчання зі столами-трансформерами, корковими дошками, демонстраційною технікою, лабораторія «Архімед» та модернізований кабінет інформатики.

Багата історія

Тернопільська Українська гімназія ім. І. Франка, відроджена у 1991 р., є спадкоємницею гімназії ім. Франца-Йосифа І, заснованої у 1898 році. Вона пройшла через різні перипетії історії, пережила багато змін у світоглядних основах суспільства, відчула прояви різної педагогічної методології, занепадала і відроджувалася знову. З нею пов’язані такі славетні імена, як Іван Пулюй, Іван Горбачевський, Олександр і Володимир Барвінські, Кирило Студинський.

Тут навчались блаженні священномученики Кардинал Йосиф Сліпий, отці Микола Конрад та Микола Цигельський, письменники Володимир Гжицький, Петро Тимочко, актори і режисери Мар’ян Крушельницький та Лесь Курбас, фізик Олександр Смакула, біохімік Степан Гжицький, громадські та політичні діячі Катерина Зарицька, Василь Мудрий, Михайло Сорока, Ярослав Стецько та багато інших.

Центром виховної роботи стали музей історії гімназії, музей СШ № 1 та Франкова світлиця.

–  Музей історії гімназії «Витоки» – унікальний, – каже педагог-організатор Віра Степанівна Янушевська. – Усі світлини та документи – оригінальні. Тут можна дізнатися чимало цікавих фактів про історію освіти Тернополя.

У сучасній гімназії навчається 663 учні у 21-му класі. До речі, перший клас гімназії – це 5 клас загальноосвітньої школи.

Навчально-виховний процес забезпечують 68 педагогів. Серед них – 2 заслужених учителі України, 6 відмінників освіти України, 19 учителів-методистів, 1 практичний психолог-методист, 18 старших учителів, соціальний педагог, бібліотекар, педагог-організатор.

Плекають науковців

У гімназії діють чотири профільні відділення: математичне, економічне, української філології та інформаційно-технологічне.

Крім базових предметів тут викладають обов’язково-вибіркові: основи економіки, художню культуру, логіку, риторику, основи християнської етики, етику і психологію сімейного життя. У гімназії діє мережа спецкурсів за вибором та факультативів: «Людина і світ»; «Історія гімназії»; «Юний краєзнавець»; «Тернополезнавство»; «Основи шахової гри»; «Основи журналістики»; «Основи українознавства»; «Основи ринкових відносин»; «Основи підприємницької діяльності»; «Фінансова грамотність»; «Міфологія»; «Видавнича справа та редагування»; «Етика і психологія сімейного життя»; «Формування духовно-моральних цінностей гімназиста».

– У 1996 р. ми створили наукове товариство «До глибин», в яке входять учні 5(9)-7(11) класів, – розповідає  заступник директора гімназії з науково-методичної роботи Марія Антонівна Нова.– Щорічно воно налічує більше 250 гімназистів і є асоційованим членом Тернопільського територіального відділу Малої академії наук України.

За час функціонування товариства гімназисти захистили 1525 робіт, 380 стали призерами обласного, 69 заключного етапів конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. П’ятеро  учнів гімназії як переможці були удостоєні стипендії Президента України.

Щороку у навчальному закладі випускають часопис «Животоки».

Заохочують преміями

У гімназії в систему виховної роботи впроваджується технологія психолого-педагогічного проектування особистісного розвитку гімназистів на основі діагностично-проектуючого комп’ютерного комплексу «Універсал» (автор – к. п. н. В. О. Киричук).

Для розвитку творчих здібностей учнів діє широка мережа гуртків та клубів: зразковий хоровий колектив «Гармонія», вокальний ансамбль «Консонанс», зразковий художній ансамбль «100 сопілок», ансамбль гітаристів, квартет сопілкарів, мистецький гурток «Палітра», гурток юних туристів «Мандрівник», гурток юних краєзнавців, військово-патріотичний гурток «Козачата», гурток «Юний рятувальник», музей історії гімназії «Витоки», літературно-мистецьке об’єднання «Животоки», клуб інтелектуальних ігор, школа розумових ігор, євроклуб «Terra Libertas», клуб сучасного танцю, драматичний гурток.

З 2005 року з ініціативи колишнього гімназиста Романа Павлишина запроваджено 2 премії імені його батька Осипа-Лева Павлишина, педагога, старшини УГА, громадського діяча, активіста українського кооперативного руху в Тернополі: для гімназиста «За особливі успіхи в олімпіадах з предметів», для викладача «За особливі досягнення у роботі з обдарованою молоддю». Премія становить 600 австралійських доларів щорічно кожному.

– Три роки тому під час вручення атестатів директор запровадив власну премію, – каже заступник директора з виховної роботи Наталія Томків. – Кращим випускникам на карточку перераховують суму, яка співпадає з роком випуску.

Імідж та стиль

Основними носіями стилю гімназії є власна символіка: гімн, створений учителем музики  М. Сидором на слова І. Франка, прапор, емблема, гімназійна форма темно-синього кольору. Імідж закладу підвищується через часопис «Животоки», учнівські газети «Креативний погляд» та «Vita nostra», гімназійне радіо та сайт gimnasium.in.ua. Тут щороку випускають календарики, щоденники, зошити, грамоти, дизайн яких розробляють учні. Є книга гімназиста, тому вже 7 років нема табелів успішності.

У закладі функціонує двоступенева система учнівського самоврядування: товариство «Первоцвіт», що об’єднує найактивніших учнів 1(5)-4(8) класів і парламент «Громада» – 5(9)-7 (11) класи. Центром роботи учнівського самоврядування є кімната гімназиста, яка визнана найкращою в місті.

Гімназисти завжди долучаються до волонтерських акцій. Вони допомагають стареньким вчителям-пенсіонерам, а також доглядають за могилами покійних педагогів. Традиційними є зустрічі з випускниками, які щорічно у першу суботу лютого організовують одинадцятикласники. На базі навчального закладу відбувається щорічний фестиваль «Таланти твої, гімназіє», а також відкриття і закриття міжнародного конкурсу ім. П. Яцика. Незмінними залишаються три основних заходи – посвята в гімназисти, імпреза біля пам’ятника І. Франка, Служба Божа в кафедральному соборі за здоров’я учнів і вчителів.

Упродовж останніх років Тернопільська Українська гімназія ім. І. Франка є переможцем у номінації «Школа-ерудит», «Школа-краєзнавець», «Найпрестижніший та найпопулярніший навчальний заклад», входить у сотню кращих шкіл України. У 2014 році гімназія перемогла у Всеукраїнському конкурсі «Школа ХХІ ст.» у номінації «Школа успіху».

Гімназисти кажуть, що люблять свій навчальний заклад за можливість реалізувати себе в науці, творчості, громадській діяльності, а також за неповторну атмосферу.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up