Тернопільські школярі почали здавати ЗНО. Хто не пройде тестування - атестат не отримає

Тернопільські школярі почали здавати ЗНО. Хто не пройде тестування - атестат не отримає

До середини червня усі тернопільські школярі здаватимуть ЗНО. Результати проходження тестів з української мови та літератури, математики, історії України зарахують їм як результати державної підсумкової атестації.

22 травня у Тернополі, як і по всій Україні, розпочалася основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Результати іспитів будуть враховані як результати державної підсумкової атестації, а також, за бажанням випускників, - як вступні випробування при вступі до закладів вищої освіти.

Детально про всі зміни та правила при здачі тестування цього року обговорили минулої п’ятниці під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».

За інформацією гостя онлайн-чату, директора міської школи №13 ім. Юркевича Руслана Вавричука, у Тернополі створили 15 пунктів, де можна здати ЗНО.

Відео дня

22 травня тернопільські школярі здавали тести з математики, також у травні випускники шкіл пройдуть оцінювання з української мови та літератури, іспанської, німецької та французької мов. ЗНО з інших предметів відбудеться з 1 червня по 13 червня 2018 року.

Щодо тестування з іноземної мови, то учні тепер мають прослуховувати аудіоматеріали. Для цього всі пункти проведення ЗНО забезпеченні відповідним обладнанням.

Як пояснила інша гостя - заступник директора з англійської мови школи №29 Ірина Дзюба,  академічного та профільного. Для тих, хто вивчав мову на профільному рівні, оцінкою за ДПА буде результат виконання всіх завдань тесту. Для визначення оцінки ДПА випускників 2018 року, які вивчали іноземну мову на рівні стандарту або академічному рівні, не враховуватимуться завдання 33–38 з частини «Читання» і 39–48 з частини «Використання мови», що вимагають глибших знань іноземної мови. Ці завдання потрібні для визначення оцінки ДПА випускникам, які вивчали іноземну вже на профільному рівні.

 

Графік проведення ЗНО у Тернополі:

Предмет

Дата проведення

Математика

22 травня (вівторок)

Українська мова та література

24 травня (четвер)

Іспанська мова

29 травня (вівторок)

Німецька мова

29 травня (вівторок)

Французька мова

29 травня (вівторок)

Англійська мова

1 червня (п'ятниця)

Біологія

4 червня (понеділок)

Історія України

6 червня (середа)

Географія

8 червня (п'ятниця)

Фізика

11 червня (понеділок)

Хімія

13 червня (середа)

 

1. Кожен зареєстрований учасник ЗНО має свою інформаційну сторінку (https://zno.testportal.com.ua/info/login), на якій буде розміщуватись основна інформація про перебіг тестування, запрошення-перепустка на ЗНО, у якій вказано місце та час проведення тестування з кожного навчального предмета. Доступ до сторінки здійснюється за номером і пін-кодом, що вказані у сертифікаті ЗНО. 

2. Тестування починається об 11.00. Допуск учасників зовнішнього оцінювання до пункту ЗНО починається за 45 хвилин та припиняється за 10 хвилин до початку зовнішнього оцінювання.

Учасник повинен мати:

  • сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання;
  • паспорт;
  • запрошення-перепустку для участі в зовнішньому оцінюванні.
  1. Оголошення результатів тестування з української мови та літератури, іноземних мов, математики та біології відбудеться не пізніше 15 червня. Результати ЗНО з історії України, географії, фізики та хімії будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників ЗНО до 21 червня 2018 року.
  2. Додаткова сесія - з 2 до 11 липня.

 

За інф. Українського центру оцінювання якості освіти (https://zno.testportal.com.ua).

 

ДОВІДКА

Запис прямої трансляції відбувався з технічної підтримки компанії MagneticOne.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Наталка

Що буде з випускниками училищ?

Руслан Вавричук

Вони здаватимуть ЗНО тільки з предметів українська мова та література.

 

Від редакції

Виходить, хто не здав ЗНО, не зможе отримати шкільний атестат?

Руслан Вавричук

Так. Адже тепер результат ЗНО – не лише перепустка у вищу школу, а й підстава для того, аби видати школяреві атестат про повну загальну середню освіту. У тестах є завдання, які будуть зараховуватися як державну підсумкова атестація, решта – сертифікаційна робота для вступу у вуз.

 

Олена

Як саме відбуватиметься виконання завдання з використанням аудіоматеріалів з англійської мови?

Ірина Дзюба

На цю частину роботу відведено 30 хвилин. Учасникам потрібно буде почергово слухати різні аудіозаписи по декілька хвилин, вони всі різної складності. Потім вже потрібно буде виконати завдання.

До початку нового року всі заклади забезпечені технічними засобами. У нашій школі ми використовуємо таку практику.

 

Від редакції

ЗНО та ДПА – усе в одному. Як думаєте, такі зміни на краще чи учням буде складно пройти таке тестування?

Ірина Дзюба

Я думаю, що так буде краще. Звісно, при виконанні завдань з англійської мови, будуть тести різного рівня складності: профільного та академічного. Для зарахування ДПА, достатньо виконати завдання базового рівня, для університетів треба вже більш поглиблені знання з даного предмету.

 

Анонім

Ходять зараз такі чутки ,що репетиторів треба наймати обов’язково, оскільки ті питання, що будуть на ЗНО не проходять під час шкільної програми. Це міф чи реальність, чи це так задумано, щоб викладачам забезпечити додатковий заробіток?
Руслан Вавричук

Усе залежить від дитини. Якщо вчитися, то можна здати тести без репетиторів. У нас є багато таких прикладів. Вчитель має виконувати державний стандарт, вчити учнів за тієї програмою, яка передбачена Міністерством освіти. Учень – це той, хто бере. Але педагоги не можуть змусити «взяти» всіх. Колиє прогалини у знаннях, тоді батьків наймають репетиторів. Нерідко вони із десятикласниками вчать програму за 6-ий клас, приміром. Ну, вибачте, що було недопрацювання колись. Батьки хочуть бачити результат. Репетиторство – це є просто повторення матеріалу.

 

Мирослава Василівна

Чому в тернопільських школах ще з 10-го класу вчителі не готують дітей до здачі ЗНО?

Руслан Вавричук

Усі зошити, які залишаються після здачі ЗНО, ми забираємо, даємо вчителям на кафедру, аби ті потім використовували при плануванні навчального матеріалу. Крім того, педагоги нині активно використовують тайм-менеджмент, тобто час, а також виконання завдань у тестовій формі.

 

Мілена

Скільки дітей цього року здаватимуть ЗНО? І яка тернопільська школа впоралась з цим найкраще у минулому році?
Ірина Дзюба, Руслан Вавричук

Точної цифри учасників не знаємо. Щодо результатів, то в лідерах були 29 школа, Гімназія ім. Франка та інші.

 

Анонім

Якщо людина не бажає здавати ЗНО, а хоче здобути робітничу професію, чому для неї закриті двері без здачі тестів?

Руслан Вавричук

Згідно з положеннями про державну підсумкову атестацію та закону «Про освіту», ЗНО є обов’язковим і зараховується як ДПА. Якщо хтось не хоче здавати ЗНО, його право, але він повинен обов’язково здати підсумкову атестацію. Зараз вже йдуть розмови про те, щоб і випускники 9-х класів теж здавали ЗНО.

 

Мирослава Василівна

Чи обов’язково займатись з репетиторами? 

Ірина Дзюба

Якщо мати репетитора – це данина моди, то про що тут можна говорити?! За рік підготувати дитину, яка не хоче вчитися, не знає шкільною програми, дуже важко. Займатися з репетитором чи ні – вибір кожного, а не примус.

 

Від редакції

Як позначиться реформа української школи, ліквідація спеціалізованих шкіл на здачі ЗНО у майбутньому?

Ірина Дзюба

Негативно. Уже першокласники матимуть замість трьох годин іноземної мови лише дві. Це дуже багато. Адже для того, аби вивчити англійську мову, треба постійно вправлятися, випрацювати відповідні навички.

Руслан Вавричук

Спеціалізовані школи мали можливість конкурсного відбору. Коли всі учні мають однаковий інтелектуальний рівень, з ними легше працювати вчителю. Відповідно, можна говорити про поглиблені знання. Тепер ми ніби повертаємось назад.

 

Анонім

На Вашу думку, яка користь від ЗНО, якщо ця система фактично відсіює тих людей, котрим  непотрібні шкільні предмети, або вони їх не розуміють, або вони не хочуть забивати мізки шкільним шлаком? Але у них є інший дар в плані конструювання приладів, програмування чи ще якісь навички, якими, наприклад, не володіють «заучки», котрі тупо все завчають, здають ЗНО, поступають в інститут, а по спеціальності виходять «нулячі». 
Руслан Вавричук

Є законодавство, є певні вимоги. Державна підсумкова атестація за 11-ий клас зараховується за результатами ЗНО. Перший – українська мова та література, другий – за вибором: математика чи історія України, третій – також на вибір дитини. Чому так, а не інакше, - питання не до нас, а до уряду.

 

Від редакції

Як же успішно здати ЗНО? Поділіться секретами

Руслан Вавричук

Насамперед треба мати ґрунтовні знання. Перед тестуванням потрібно відпочити, налаштувати себе на позитив, не забути документи. Процедурою передбачено відсутність флешок, телефонів,  , сім-карт і так далі.

Ірина Дзюба

Не ризикувати списувати чи намагатися нечесно давати відповіді, використовуючи технічні пристрої. Головне – позитивно мислити і все буде гаразд.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Зміст здавати ЗНО, якщо у нас вища освіта складається з шкільного шлаку ,і теоретичного г....... . Може варто займатися самоосвітою ,не дивитися на той атестат оскільки це лише шмат пластику ,котрий не впливає на якість і рівень майбутньої професії  і тим самим бути класним спецом ,а класного спеца візмуть всюди навіть без диплома і атестата . Роботодавцю потрібен спеціаліст ,а не теоретик котрий закінчив навіть той самий політех ,а по спеціальності він нулячий . Чесно кажучи ,якщо б мені довелося зараз здавати ЗНО я б принциво не здавав того ЗНО .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up