Тернопільських школярів запросили у канадське посольство

Тернопільські школярі з 11-ї школи — восьмикласниця Марія Заяць і семикласник Михайло Буковський стали призерами конкурсу на кращий переклад вірша з французької на українську мову. На нагородження їх запросили в столицю, в канадське посольство.

Учням десятих і одинадцятих класів запропонували на переклад дев'ять віршів канадського письменника Гектора Гарно. Але таких класів у мене немає. Тож я передзвонила у посольство, запитала, чи можуть взяти участь в конкурсі молодші діти – семикласники і восьмикласники. Нам дозволили, — розповідає вчитель французької мови 11-ї школи Ганна Бай. — Треба було перекласти один вірш, а ми взяли усі і розділили їх між дітьми.
Михайлику дісталося 4 вірші, Марійці — 5. Для обох французька — друга мова. Свої роботи школярі відправили на електронну скриньку посольства. Через три тижні їм подзвонили і надіслали запрошення в посольство. Міша зайняв 2-ге місце, Марійка — 3-тє.
У посольстві нас чекали на 19.00. Ми ж приїхали о 20.30, — розповідає Марійка. — Перед Фастовом ремонтували колію і наш потяг затримали. Простояли там десь годину часу. Ми дуже хвилювались, що не встигнемо, попросили попередити посла.
Щоб добратись із вокзалу до посольства, зловили таксі. Врешті, коли авто з тернополянами під'їхало на місце, до них вийшов співробітник посольства.
Він мило посміхнувся нам і каже: “Вас тут чекають”, — ділиться враженнями Михайлик. — Після формальностей зайшли у посольство. У залі на другому поверсі — шведський стіл зі стравами, які готують у франкомовних країнах. Там були присутні посли всіх франкомовних держав, гості.
Поки тернополяни їхали до Києва у потягу, в них виникла цікава ідея.
Кажу Марійці та Михайлику: “У нас із собою цукерки і шампанське. А що, коли ми їх запрезентуємо послу Канади в Україні пані Абайні Данн?”. Діти розсміялись: “А давайте спробуємо”, —  пригадує Ганна Бай. — Але ж як таке зробити — звісно, що так просто не підійдеш. Звернулись до помічниці посла. Тут до нас підходить жінка, відповідальна за конкурс. Розповідає: “Підходжу до посла, питаю, чи вона не проти. Вона сміється й каже: “А сала вони часом не привезли?”.
Шампанському й цукеркам пані Абайна дуже зраділа. Заодно зізналася, що любить українські напої та солодощі.
Нас нагородили дипломами, подарували французькі книжки і диски. Мені дали премію у 300 грн., Міші - в 400, — каже Марійка. — Наступного дня нас запросили на інтерв'ю на радіо. Але у нас уже були квитки назад, залишитись у Києві не вийшло.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up