Тут навчались Віктор Гурняк і Олег Собчук

Тут навчались Віктор Гурняк і Олег Собчук

Парадні сходи Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 27 ім. Віктора Гурняка розмальовані синьо-жовтими квітами. По центру – червона доріжка з українським орнаментом на краях, перила – в тонах українського прапора. На фасаді – меморіальна дошка загиблому випускнику Віктору Гурняку. На ній – усміхнений герой на білому фоні.

У фойє – куточок Небесної Сотні та міні-музей Віктора Гурняка. До речі, у школі навчається його молодший брат. З-поміж «родзинок» цього навчального закладу – величезний спортзал, два класи хореографії, актовий зал із двома веселками на стінах, спальня для першокласників та ігрова кімната з бібліотекою. На стінах коридорів молодшої школи – величезні малюнки, а на підлозі – ігри. Тут є клас з ромашковим полем, хмаринками і журавлиним ключем у небі. Коридори в старшій школі тематичні – з географічними картами, з погруддям Тараса Шевченка, портретами письменників тощо. А ще учні школи № 27 мають спеціальні щоденники.

Присвоїли ім’я Віктора Гурняка

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 27 ім. Віктора Гурняка розташована на масиві «Аляска» за адресою вул. П. Куліша, 7. Навчальний заклад заснований у 1990 році. Працює під девізом: «Школа, яка думає про твоє майбутнє». Тут викладають англійську та німецьку мови. Першим директором був Леонід Повар, який керував навчальним закладом у 1990-1998 рр., його наступником став Ярослав Вовк.

Відео дня

Наразі у 28 класах школи навчається 785 учнів. Працює 60 вчителів. Навчальний заклад має свій сайт: 27.school-info.te.ua.

- Найбільша біда сучасної шкільної освіти – відсутність конкурентного середовища, –  каже директор школи Ярослав Вовк. – Ми не можемо позбутися вчорашнього дня. Реформа освіти загалом позитивна, але треба змінити окремі деталі і створити конкурентне середовище. Дитячі перемоги нівелюються, бо потім кращі учні не можуть далі пробитися.

Відомий випускник – український фотокореспондент, військовик, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Міністерства оборони України, пластун Віктор Гурняк, який загинув, боронячи Україну в російсько-українській війні. Рік тому школі № 27 присвоїли його ім’я. Окрім нього цей навчальний заклад закінчили такі знані краяни як керівник Головного управління національної поліції в Тернопільській області, полковник Олександр Богомол та лідер гурту «С.К.А.Й» Олег Собчук.

Традиційно робочий тиждень починається Державним Гімном, який виконує черговий клас у вишиванках.

Кожен клас – індивідуальний

Молодша школа має своє окреме крило. Тут у 12 початкових класах навчається 361, працює 24 вчителя.

- Ми стараємося йти в ногу з часом, – каже заступник директора з навчально-виховної роботи  у початковій школі Людмила Генсюровська. – Запровадили інтегровані уроки, проводимо бінарні дні. Уклали збірку «Спішімо творити добро». У нас є спальня та ігрова кімната для першокласників. Кожен клас – індивідуальний, має свою назву. Кожен вчитель – творча особистість. Маємо спеціальний стенд із напрацюваннями педагогів.

Налагоджена співпраця з дитсадком № 14 «Калинка». У школі проводили великий семінар заступників директорів початкової ланки з участю методистів і директорів дитсадків на тему наступності дитсадка і початкової школи.

«Родзинкою» початкової школи є спальня для першокласників та ігрова кімната з бібліотекою. Кожен клас має свою назву і стенд у коридорі, де розміщена цікава інформація про життя колективу. Усі 12 класів початкової школи посадили вазони, за якими доглядають.

- Ми придумали проект «Нагодуй пташку», – розповідає Людмила Генсюровська. –  Батьки виготовили годівниці, а діти цілу зиму насипали туди насіння, щоб допомогти пташкам пережити холоднечу.

У школі проводять тижні початкових класів. Так, минулого року був тиждень трудового навчання, під час якого школярики виготовили великодні віночки і надіслали їх своїм ровесникам на Луганщину.

Гордістю навчального закладу є хор учнів початкових класів та ансамбль «Метелик», які займають призові місця на міських конкурсах.

Патріотизм і волонтерство

Після загибелі випускника Віктора Гурняка пріоритетним у школі стало національно-патріотичне виховання.

–  Ми одна з перших шкіл, де зробили куточок Небесної Сотні, – каже заступник директора з виховної роботи Світлана Матлах. – Три роки тому створили куточок пам’яті Віктора Гурняка та міні-музей. Наразі беремо участь у проекті «Непоборні», присвяченому 75-річчю УПА, представляючи світлини невідомих могил. Ще один проект, до якого залучені наші учні – «Квіти матерям загиблих». Також ми серед учасників проекту «Печери», в яких переховувалися повстанці.

Учні школи активно займаються волонтерською діяльністю. Вони плетуть маскувальні сітки, пишуть листи воїнам АТО. А ще допомагають потребуючим. Зокрема нещодавно учні 2-А, 2-Г, 3-В, 4-Б, 6-А, 6-В, 6-Б, 8-Б, 9-В, 7-Б, 3-Б та 11 класів долучились до благодійної акції «З рук в руки», що проводилась до Міжнародного дня людей похилого віку. Зібрані продукти харчування представники учнівського самоврядування рознесли за адресами, які надав Український Червоний Хрест.

- Щороку 4 жовтня відзначаємо Всесвітній день тварин, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, – зазначає Світлана Матлах. – Цьому дню була присвячена Всеукраїнська акція «Happy Гав для Сірка», що стартувала ще 18 вересня. Учні нашої школи радо відгукнулись на неї. Спільними зусиллями зібрали більше 50 кг кормів, котрі відвезли у центр для безпритульних тварин, що у с. Дичків.

У школі № 27 налагодили співпрацю зі школою села Лисичанське Луганської області. Зокрема гостювали одні в одних. Також на Великдень приймали школярів із м. Бердянськ.

Козацькі забави і посвята в читачі

З-поміж традиційних шкільних свят одним із найулюбленіших є «Козацькі забави». Цього року захід провели 10 жовтня. Він був присвячений Святій Покрові та 75-тій річниці створення УПА. У силі, спритності, витримці та сміливості змагались козачата 6-А, 6-Б, 6-В, 7-А та 7-Б класів. Найкращими у конкурсі «Пісня і стрій» виявились учні 6-А та 7-А класів, найбільшу кількість разів підняли лантуха  і завоювали перемогу у конкурсі «Козацька грамота» 6-Б та 7-Б, найдовшу відстань на ходулях –116 метрів подолав учень 6-А класу. Найміцнішими у перетягуванні линви стали 6-А та 7-А, найспритніші у «Козацькій естафеті» та найрозумніші й найсильніші отамани були у 6-В та 7-А класах. Дівчатка змагались у конкурсі «Нагодуймо козака». Перемогли козачки 6-А та 7-А класів.

Традиційно у школі № 27 відбувається посвята учнів у читачі. Цей захід проводять, аби прищепити дітям любов до книги, розвивати читацький інтерес, логічне мислення, познайомити учнів із правилами користування книгами та дбайливого ставлення до них.

Два роки поспіль проводять посвяту у п’ятикласники. Традиційними стали благодійні солодкі ярмарки.

Розвивають бойовий гопак

Наприкінці навчального року відбувається звіт директора, що закінчується великим концертом. Всі творчі колективи демонструють свої напрацювання перед батьківською громадою. А подивитись і справді є на що, адже у «перлинка» навчального закладу – народний танцювальний колектив «Мрія», який кожні п’ять років підтверджує своє звання у Києві.

- Наша випускниця Каріна Хичій створила танцювальний колектив Dance family, – каже  Людмила Генсюровська. – Двічі на рік вона звітує перед батьками. Також у нашій школі дітки займаються тай-бо, флорболом і бойовим гопаком. У спортзалі відбуваються змагання з бойового гопака, на які приїжджають команди з інших регіонів України.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Tanichka Svitti

    Я навчалася у 27 школі м.Тернополя і пишаюся цим. Надзвичайно чуйні вчителі і завжди позитивний директор-Ярослав Вовк.А Віктор Гурняк був зразковим вихованцем моєї мами у дитячому садочку номер 17.Низький Вам уклін і вдячність за здобуті знання!
  • Natalia Yurkiv

    Приємно,що ви такі активні.Дякуючи хорошим педагогам та добросовісним учням школа з кожним роком стає кращою.Ви молодці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up