У школах Тернопільщини проведуть реформу харчування. Що це означає?

У школах Тернопільщини проведуть реформу харчування. Що це означає?
  • Тернопільська область – одна із чотирьох областей України, які визначені для реалізації Стратегії реформування шкільного харчування на 2023-2024 роки.
  • На шляху до змін планують створити кулінарні хаби на базі закладів професійної (професійно-технічної освіти) та організувати підготовку тренерів.
  • Як і де на Тернопільщині навчатимуть учасників реформи?

Тернопільщину обрали для пілотування проєкту Міністерства освіти і науки України щодо створення кулінарних хабів та проведення курсів підготовки тренерів, який реалізовуватиметься за підтримки ГО «Культ Фуд», ГО «Національна асоціація громадського харчування», Посольства Швейцарії та Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.

Про це розповіли у Департаменті освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації.

Довідка:
В Міністерстві освіти та науки України назвали 4 напрями реалізації реформи шкільного харчування:
  1. Організація якісного харчування: закупівля та фінансування.
  2. Відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Упровадження та дотримання системи НАССР.
  3. Розвиток кадрового потенціалу.
  4. Формування культури здорового харчування. Упровадження нових норм та меню.

В рамках реалізації проєкту реформування шкільного харчування, 14 майстрів виробничого навчання з професії «Кухар» візьмуть участь у спеціальних тренінгах. Вони працюють у таких державних навчальних закладах професійної (професійно-технічної) освіти області:

Відео дня
  • Чортківське вище професійне училище.
  • Вишнівецький професійний ліцей.
  • Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою.

Майстри мають можливість пройти навчання та в подальшому брати участь в підготовці працівників шкільних харчоблоків закладів освіти територіальних громад Тернопільщини.

В ОДА повідомляють, що проєкт реалізовуватиметься на базі Державного професійно-технічного навчального закладу «Тернопільське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі». Для цього там створять кулінарний хаб, де здійснюватимуть підготовку, підвищення кваліфікації кухарів, налагоджуватимуть співпрацю з питань перепідготовки працівників шкільних харчоблоків.

– Проведення теоретичної частини тренінгів планується у травні 2023 року, а практичної – з середини червня до середини липня 2023 року, – повідомили в Тернопільській ОВА.

Опитування

Чи задоволені ви харчуванням у школах Тернополя? Що б хотіли змінити?

Фото з мережі Інтернет.

Нагадаємо, раніше журналісти «20 хвилин» розбирались, чому не всі діти захисників України харчуються в школах безкоштовно. Вивчали і меню в закладах середньої освіти Тернополя.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Людмила Іваницька

    Тернопільщина експериментальна?
  • Світлана Світлана

    Ні,діти не задоволені, обходяться булочками, піцами,які продають в їдальні.
  • Ірина Жижіна

    Цікаво, цікаво. Уже медичну реформу провели, реформу поліції, плакати хочеться. Щоб не получилося закупівля та фінансування,  як в міністерстві оборони: яйця по 17 гривень, яблука по 51 гривні і т.д.  У цих реформаторів не ідеї в голові, а як би на цій реформі кишені набити.
  • Nataliya Diduch

    Вже було меню по Клопотенку… 😉

keyboard_arrow_up