Не всі діти захисників України харчуються в школах безкоштовно. Ми розібралися, чому так

Не всі діти захисників України харчуються в школах безкоштовно. Ми розібралися, чому так
  • У соціальних мережах обговорюють рішення виконкому Тернопільської міської ради щодо безкоштовного харчування для дітей захисників.
  • Деякі тернополяни переконують нас, користуватися пільгою непросто, адже постійно треба поновлювати документи в навчальний заклад. А це чергова незручність для тих, хто воює. Тому вони змушені відмовитися від безкоштовного харчування.
  • Аби розібратися у ситуації, ми звернулися за роз'ясненнями.

 

Нагадаємо, ми нещодавно публікували матеріал про зміни в пільгах на харчування для дітей, батьки яких захищали/захищають нашу Україну від російського ворога. Пільга поширюється на вихованців дитсадків, учнів шкіл та студентів коледжів. Зміни стосуються саме дітей Тернопільської ОТГ, адже прийняли це рішення на місцевому рівні.

Головна умова безкоштовного харчування для тернопільської малечі – заява від матері чи батька, а також довідка або посвідка, що підтверджує участь одного з батьків у захисті країни.

Відео дня

У коментарях під матеріалом тернополяни почали обурюватися і переконувати, що треба систематично оновлювати підтверджувальні документи, тому вони вимушені відмовитися від безкоштовного харчування.

— Смішно це читати! Батько моєї дитини військовий, який зараз на передовій. Написала я і заяву, і довідку принесла. Почали вимагати свіжу довідку, бо та була видана в вересні, а треба принести видану в жовтні. Питання: а що за місяць могло змінитися? Війна закінчилася чи перестав воювати? У довідці чітко вказано захищає землю від російської агресії. От і безкоштовне харчування. Платимо по 40 гривень і довідку тримаємо вдома. Нікому вона не потрібна, — пише у коментарях тернополянка Жанна Волошин.

— Я військовий. На передовій з квітня 2022. Довідку дружині відправив, але її треба поновити. Я в частині замовив, чекаю третій місяць, видно не на часі. А в тилу війна видно періодично закінчується, питання навіть не в безкоштовному харчуванні, а у ставленні до військових, до наших дітей, це приниження і це гидко, — пише у коментарях Андрій Кривальчук.

Чому батьки незадоволені?

Журналісти «20 хвилин» вирішили розібратися в ситуації. Адже для нас важливо, щоб пільги були не лише на паперах. Захисники віддають за наш спокій своє життя, і їх діти мають право на підтримку як держави, так і органів місцевого самоврядування.

Нам вдалося поспілкуватися з тернополянкою Жанною Волошиною і дізнатися подробиці інциденту, через який дитина залишилася без безкоштовного харчування.

— Батько мого сина воює з березня 2022 на передовій. Вчителька запропонувала нам безкоштовне харчування. Я попросила в чоловіка ту довідку. Він мені надіслав в жовтні довідку, яку отримав у вересні. Три рази син харчувався безкоштовно, потім вчителька сказала, що довідка не підходить. У двох словах мені сказали, попросити в чоловіка оновлену, інакше буде харчування платне. Вирішила, краще буду платити, аніж нервувати його в такий непростий час, — написала пані Жанна.

Чим саме не підійшла довідка за вересень, мама школяра не знає. Нам розповідає, що ніхто і нічого їй не пояснював. А неприємна ситуація сталася у Тернопільській спеціалізованій школі І-III ступенів № 7.

— У січні вчителька ще раз написала щось типу: може б ви попросили. Я питалася чому так? Вона перевела все на завуча, далі розбиратись я не стала. Та і після тих подій з загибеллю брата, чоловік навіть слухати не хотів за ті довідки, тому сплачую. Зараз він повернувся на передову, бо після загибелі брата мав пару тижнів відстрочки. Казав, що візьме свіжу довідку, але я не тисну. Така мізерна несправедливість його ображає. Одразу видно ставлення до військових, — наголосила жінка.

Що кажуть посадовці

Ми звернулися до адміністрації Тернопільської спеціалізованої школи І-III ступенів № 7, аби дізнатися, з яких причин Жанна Волошина змушена приносити довідку повторно, а її син поки харчуватися за кошти. Директорка Галина Костюк детально нам пояснила всі нюанси.

— У першому семестрі 2022-2023 року пані Жанна принесла нам довідку від дев’ятого вересня. Але ж рішення про те, що діти всіх захисників України у Тернополі харчуватимуться безкоштовно, прийняли наприкінці грудня. До грудня безкоштовно в нас харчувалися лише діти воїнів АТО і загиблих. Ми просили всіх, чиї батьки зараз захищають нашу державу принести довідку і написати заявку. Ми складали списки, і потім діти почали харчуватися безкоштовно. Саме тому попросили пані Жанну поновити довідку, а вона цього не зробила. Вона навіть не написала заяву на безкоштовне харчування, — каже пані Галина.

Також директорка школи наголошує, син Жанни Волошиної харчується у школі безкоштовно з другого семестру 2022-2023 навчального року. 

— Є відповідний документ, і кошти на харчування витрачають з міського бюджету. Це не державна програма, а наша міська. Син пані Жанни харчується безкоштовно, починаючи з другого семестру. У нас є ряд батьків, які не хочуть, щоб їх діти були звільнені від плати за харчування. Хоча вони можуть користуватися цією пільгою. Я завжди кажу, якщо виникають якісь питання, то треба звертатися до вчителя або директора. Треба вирішувати все у закладі і розуміти, що і коли приймають. Ми поспілкуємося з мамою і вирішим це питання. Для нас важливо, аби діти захисників України отримували те, що їм дійсно належить, — додала Галина Костюк.

Станом на третє березня, понад 3000 дітей у школах та садочках Тернопільської територіальної громади харчуються безкоштовно. Їх батьки захищають/захищали Україну від ворога. Про це повідомили в управлінні освіти і науки Тернопільської міськради.

— Ті, хто були в АТО, вони вже мають посвідчення учасника бойових дій. А ті, хто з 24 лютого 2022 року захищає Україну, не всі. Тому якщо ваш чоловік чи дружина немає такого посвідчення, як доказ про участь у бойових діях, ви можете принести копію довідки з військової частини. Вона має бути актуальною. До копії документа обов’язково треба додати заяву з проханням звільнити мою дитину від сплати за харчування. І все. Зараз вже немає значення, де знаходиться захисник, чи під Соледаром, чи під Харковом, чи під Запоріжжям. У них відбуваються ротації й невідомо, де він буде завтра. Подається лише один документ, а ось про переміщення керівництву закладу повідомляти не треба, — наголошують в управлінні.

У Тернопільській міськраді встановили вартість на харчування учнів, які звільняються від оплати:

  • одноразове харчування – 45 гривень;
  • дворазове харчування – 58 гривень;
  • триразове харчування – 78 гривень;
  • чотириразове харчування – 105 гривень.

У рішенні виконкому «Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти у 2023 році» прописали, що на безкоштовне харчування можуть розраховувати діти захисників, які брали чи беруть участь у захисті України. Якщо чоловіка чи дружину демобілізували, це не стає причиною скасування пільг.

Опитування

Захисники, а ваші діти харчуються безкоштовно?

 

Читайте також:

О третій ночі кухарі йдуть на роботу, аби діти не були голодні. Репортаж із кухні в школі та дитсадку

Бургери та соус болоньєзе: ми перевірили, чим годують дітей у шкільних їдальнях. А вам подобається?

Коментарі (3)
  • Андрійко М

    Совок це - всі ці пільги. Нормальна оплата військового - і цього достатньо
  • Світлана Світлана

    Внучка навчається в Галицькому коледжі,в їх справі є  батькова копія посвідчення УБД,і не одна,то для чого їй ще довідка,що вона міняє і скільки ще треба тих паперів. І та сама ситуація,син воює по сьогоднішній день. Дибілізм чи як це назвати???
  • Маряна Мойсенюк

    На то має бути перевірка,.

keyboard_arrow_up