У Тернополі батьки та активісти вимагають у депутатів скасувати поділ дітей на "своїх" і "чужих"

У Тернополі батьки та активісти вимагають у депутатів скасувати поділ дітей на "своїх" і "чужих"

Жителі сіл наповнюють бюджет міста, а отже, рішення виконкому про оплату харчування дітей у садках має дискримінаційний характер. На цьому наголошує приватний підприємець, координатор громадського проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS)” Катерина Кондратюк.

Крім податків на доходи фізосіб, є й інші джерела наповнення місцевого бюджету за рахунок жителів сіл, наприклад, адмінзбір за закордонні паспорти. 70% з нього потрапляє саме у бюджет Тернополя, зауважує вона.

- Другий бік питання - це спосіб, у який вирішили реалізувати це рішення, а саме зібрати в короткі терміни довідки з жеків про місце проживання кожної дитини, — продовжує співрозмовниця. — Від цього рішення постраждали тернополяни. Діяти в такий спосіб абсолютно незаконно. Адже минув майже рік, як діє норма закону про те, що жеки і ОСББ повинні були здати свої картотеки. Відповідно, жодних довідок вони видавати не можуть. Закон чітко вимагає від міст створити Реєстр територіальної громади, а отже, припинити незаконну передачу персональних даних жекам. Такий реєстр у Тернополі досі не створений.

На переконання пані Кондратюк, люди можуть колективно звертатися до депутатів чи писати петиції щодо зміни прийнятих рішень.

Відео дня

Згідно із Законом «Про органи місцевого самоврядування», рішення виконавчого комітету з питань, зарахованих до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані міською радою. А також рішення виконкому через їх невідповідність чинному законодавству можуть бути визнані незаконними у судовому порядку.

До шквалу негативних відгуків батьків приєднуються й місцеві депутати. Так, член об’єднання «Самопоміч» Назар Зелінка наголошує, що прийняті зміни недосконалі і вимагають доопрацювання.

  • На бюджетній комісії я ставитиму питання про те, аби досконало вивчити цю ситуацію, - каже він. – Наразі невідомо, про яку кількість людей, які постраждають від цього рішення, йдеться. Також мусимо вирішити питання, як бути з тими особами, які офіційно працюють у Тернополі та регулярно платять податки в бюджет міста.

Крім того в частини депутатів та громадян є побоювання, що садочки можуть стати лише першим кроком. Бо ж, варто розуміти, що іногородні люди ходять в міські поліклініки та лікуються в міських лікарнях....

Реакція влади із навколишніх сіл також негативна. Сільський голова Гаїв Шевченківських Богдан Брич готовий судитися з міською радою.

  • Жителі села не розуміють, чим так завинили перед тернополянами, що тепер вимушені на вимогу керівників медичних та освітніх закладів приносити додаткові довідки про реєстрацію та сплачувати кошти зі свого сімейного бюджету. Адже бюджети органів самоврядування вже затверджені, - наголошує він. - 93% громадян нашого села працюють або ведуть підприємницьку діяльність саме у Тернополі. Отже, і податки сплачують у бюджет міста. Тому вважаю таке рішення вкрай необдуманим і таким, що суперечить законодавству та обмежує конституційні права громадян. Якщо ситуація не зміниться, адміністрація сільської ради готуватиме судовий позов та захищатиме конституційні права населення у судових інстанціях.

Андрій КУКУРУДЗА (43 р.), адвокат:

  • У цій ситуації потерпілою стороною є батьки та діти. Тому вони мають конституційне право боротися за свої права. Батьки можуть звертатися до депутатів із проханням винести питання про скасування рішення виконавчого комітету на розгляд чергової сесії міської ради. У свою чергу, депутати, виконавши увесь регламент, готують проект рішення.

Інший варіант визнати прийняте рішення незаконним чи зобов’язати міську раду внести зміни у нього – звернутися до суду. Батьки-платники податків, які наповнюють бюджет міста, мають право вимагати, аби рішення переглянули та доповнили відповідними змінами з урахуванням їхніх інтересів.

 

Інфографіка

На 100% звільнені від плати за харчування:

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою і яких виховують у сім’ях;
  • діти-інваліди;
  • діти із малозабезпечених родин;
  • діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов'язків.

Звільнені від плати за харчування діти із сімей, які проживають у Тернополі:

- батьки яких загинули під час участі в АТО;

- батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО;

- батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО, відповідно до висновків соціальних служб.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • пашка

    надала нах*р вигнати треба, і ще б судити за такі рішення
  • Пилипчук Андрій

    якщо не має садочків взагалі , школи на грані закриття...... скільки ше можна знущатися  над народом ...... ви піднесли податки. комунальні платежі, тепер взялися за наших дітей...... шо дальше........скоро прикажете за повітря платити.....
  • www

    мер міста виріс в ніщеті, він хоче приєднати навколишні села до тернополя з метою подальшого дерибану землі- бо все тернопільське- він вже продав...неможе ніяк наїстися скотина!

    пашка reply www

    усі недалекі уже це зрозуміли
  • Denys Kuznetsov

    Які проекти міжнародної  допомоги сприяють децентралізації у вашій області можна дізнатися тут

    http://donors.decentralization.gov.ua/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up