Як безболісно повернутись до навчання у школі після канікул

Як безболісно повернутись до навчання у школі після канікул
  • Купуйте шкільну атрибутику разом із дитиною. Дайте змогу дитині обирати те, що їй подобається.
  • Запитайте, чи хоче дитина йти до школи. Якщо відповідь «ні»,- з’ясуйте, що саме викликає у неї тривожність, допоможіть із цим справитися.
  • Створюйте приємні асоціації зі шкільним життям. Пригадайте про цікаві та кумедні події шкільного життя з минулого року.

До школи з радістю і без проблем після тримісячного відпочинку? Це реально, запевняє кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В. Гнатюка Ірина Чорна. Лишень потрібно дотримуватись певних правил та допомогти дитині згадати приємне зі шкільного процесу. А також забути про «совковий» метод додаткового навчання під час канікул.

  • Якщо батьки заздалегідь обрали вірну тактику: не завантажували дитину під час відпочинку навчальними завданнями, а дали відпочити досхочу, то процес переходу від канікул до навчання прийде цілком безболісно, - переконана Ірина Чорна. - Проявиться феномен пізнавального голоду.

Дитині самій захочеться до школи. Та є категорія вчителів, які досі дотримуються підходів радянської педагогіки і радять батькам у період, завбачливо відведений науковцями фізіологами, психологами, педіатрами для  відпочинку дитини, безапеляційно перетворювати на продовження навчального процесу. Мовляв, «щоб не забули», каже психолог.

  • Надмірне використання ресурсів психіки може спровокувати розвиток у дитини  психоемоційного виснаження, - переконана Ірина Чорна. – А також підвищений рівень втомлюваності, послаблення імунітету, хворобливість, капризність. А як захисний механізм – небажання йти до школи.

Не залякуйте школою, радить психолог. Школа дає засоби для самореалізації особистості. Допоможіть дитині це зрозуміти та використати ці засоби сповна.

Відео дня

Як безболісно повернутись до навчання у школі

1. На все свій час. Якщо час, відведений для відпочинку, підмінювати навчальною діяльністю, то під час навчальної діяльності у психіки виникне потреба у активному відпочинку. Психіка, як і м’язи, - потребує відпочинку.

2. Не ігноруйте дитячі, інколи наївні, проблеми. Бо з часом вони переростуть у дорослі та складні. Запитайте дитину, чи хоче вона йти до школи. Якщо відповідь «ні»,- з’ясуйте, що саме викликає у дитини тривожність, допоможіть із нею справитися. Якщо дитина уникає відповіді та замикається, зробіть ще кілька спроб, якщо вони будуть невдалими – це сигнал потреби звернутися за допомогою до психолога.

3. Створюйте приємні асоціації зі шкільним життям. Пригадайте про цікаві та кумедні події шкільного життя з минулого року (виступи, екскурсії, конкурси тощо).

4. Задовольняйте базову потребу у спілкуванні із ровесниками. Пригадайте дитині про її друзів, адже саме у школі буде змога знову із ними зустрітися.

5. Підвищуйте самооцінку дитини. Разом переглядаючи фото, відео, пов’язане із школою, хваліть дитину. Якщо особливих досягнень не було, то похваліть хоча б за те, «як чемно, дисципліновано себе поводив», «як гарно вийшов на фото».

6. Формуйте впевненість дитини у власних силах. Робіть акцент на досягненнях і не згадуйте про невдачі.  

7. Формуйте глибинну мотивацію. Створіть цікаву перспективу. Спонукайте дитину побудувати плани на цей рік. Запитайте: «Чого хочеш досягнути?», «Чого нового навчитися?», «Для чого?», «Як ці знання допоможуть у твоїй майбутній професійній діяльності?», «Як стануть у пригоді у житті?». Наведіть приклад із власного життя.

8. Забезпечуйте можливість самореалізації. Дізнайтеся, які гуртки для дітей функціонують у школі. Запропонуйте дитині можливість задовольнити інтереси та розвинути свої здібності.

9. Використовуйте ресурси поверхневої мотивації. Купляйте шкільну атрибутику разом із дитиною. Дайте змогу дитині обирати те, що їй подобається. Придбані речі повинні приносити радість та естетичне задоволення їх власнику - дитині, а не батькам.

10. Здійснюйте антистресову профілактику. Впродовж останнього тижня серпня раз в день мимоволі згадуйте про школу. Це забезпечить плавний перехід психіки від стану відпочинку до діяльності.

11. Гарантуйте дитині її право на відпочинок. Ознайомте дитину із структурою навчального року. Коли будуть і скільки триватимуть канікули. Скільки святкових днів, наявність щотижневих вихідних.

12. Відновлюйте осінньо-весняні біоритми. Щодня поступово зміщуйте час ранкового підйому. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Edik Melnichenko

    А є поради,як безболісно повернутися до роботи після відпустки(((

    Edik Melnichenko reply Edik Melnichenko

    Краще вже до психіатра шоб навєрняка))))

    Оксана Плавуцька reply Edik Melnichenko

    Звернись до психолога за тиждень до початку роботи 😁
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up