ЗНО на 200 балів. Катерина Симко найкраще в області склала тестування з української мови і літератури

ЗНО на 200 балів. Катерина Симко найкраще в області склала тестування з української мови і літератури

200 балів під час зовнішнього незалежного оцінювання отримала випускниця Тернопільської школи з поглибленим вивченням іноземних мов № 3 Катерина Симко. Дівчина – єдина випускниця з таким високим балом з цієї дисципліни не лише в Тернополі, а й в усій області.

За даними заступника директора з питань ЗНО та моніторингу якості освіти Тернопільського обласного інституту післядипломної освіти Юрія Шайнюка, 200 балів отримали чотири учасники тестування в області. Найкращі знання з української мови і літератури показала тернопільська випускниця, також один випускник з хімії та двоє з біології.

За своє досягнення Катерина Симко отримала премію 2000 гривень під час нагородження випускників на міському стадіоні. Нагадаємо, відзначити преміями та стипендіями від міськради тернопільських випускників, які показали найвищі результати з базової дисципліни під час ЗНО, є ініціативою депутата міськради Віктора Генсерука.

- Я дізналася, що мене будуть нагороджувати, ще перед випускним і була приємно здивована, - каже Катерина. – Вважаю, що це дуже правильно, тому що таку працю потрібно цінувати і відзначати.

Відео дня

Катерина Симко - золота медалістка, результати ЗНО з інших предметів у неї теж майже ідеальні. Тестування з математики дівчина склала на 188 балів, з біології - на 196, з хімії – 193. Дівчина мріє стати лікарем, планує вступити до Тернопільського медуніверститету. Із середнім балом, яким отримала за результатами ЗНО, досить впевнена у своїх силах.

Як готувалася до ЗНО, що допомогло показати такий високий результат, випускниця розповіла в інтерв’ю «RIA плюс». А також поділилася корисними порадами для майбутніх випускників.

До ЗНО з базового предмету - української мови та літератури Катерина почала готуватися ще з 10 класу. Тоді один-два рази на тиждень займалася з репетиром. В 11 класі підготовка була інтенсивнішою – тричі на тиждень з репетитором.

- Які завдання під час ЗНО з української мови і літератури були найважчими?

- Тестові завдання мені здалися неважкими. Найважче було написати твір. Хоча тема мені сподобалась, і я швидко підібрала приклади із суспільного життя та української літератури. Тема твору «Що ж мотивує нас до дії більше – віра в себе чи впевненість у підтримці друзів, рідних, однодумців?» Як приклад, я навела історію Чіпки з роману Панас Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Він спершу хотів бути господарем, мати своє поле, дружину, господарювати, а під впливом друзів перетворився на пропащу людину, розбійника. В нього була мотивація, але оточення його зіпсувало.

Також я навела приклад з життя. 12 травня ми з мамою побували на благодійному аукціоні, який організував молодий кардіохірург Ігор Гуменний. На цьому заході в драматичному театрі продавали картини тернопільських художників. Виручені кошти планують використати на придбання медобладнання у кардіохірургічний центр Тернопільської університетської лікарні. Цей лікар не побоявся проявити ініціативу, і йому все вдалося. Я написала, що ту людину, яка знає чого прагне, яка впевнено крокує до мети, підтримує оточення, - друзі, рідні, колеги. Вони його мотивують рухатися далі і далі.

- Чи сподівалася на найвищий результат?

- Може, це дивно, але єдина людина, яка не вірила, що я здам ЗНО на 200 балів, це була я. Всі мої однокласники, рідні та знайомі казали: «Лишай ту книжку, ти і так все здасиш на 200 балів». Тому коли я вночі побачила результат і одразу написала в нашу класну бесіду, то мені відписали, що це і так зрозуміло. Це сказали і мої батьки. Вони радіють за мене, але сюрпризом для них це не було, як і для моїх вчителів.

Я не сподівалася на 200 балів не тому, що була невпевнена у своїх знаннях. Я не знала чи правильно перенесла у бланк усі відповіді з чернетки,  бо могла зробити помилку від хвилювання. Я вже мала такий досвід з попереднім ЗНО з математики і знала, що не завжди все так прекрасно, як на чернетці. Тому я дуже зраділа, коли дізналася про результати.

- Як склали ЗНО з української мови і літератури твої однокласники?

- Чудові результати показали учні, які не були відмінниками. Моя подруга Елліна, яка завжди старанно вчилася, хоч не на відмінно, отримала 197 балів. Мій однокласник Дмитро, який знає, мабуть, все на світі, але також не відмінник, отримав  199,5 балів. Він зробив помилку лише в одному тесті. Ще один хлопець має 199,5 – це Денис з паралельного класу. Він завжди брав участь в олімпіадах з української мови та літератури від нашої школи, але так вийшло, що 200 балів йому отримати на вдалося.

Є така тенденція, що випускники, які не були круглими відмінниками, написали ЗНО краще. Можливо, відмінники більше хвилювалися, бо їм було що втрачати. Хто вчився трохи гірше, думали: «Не напишу на 12 балів, буде 9 – так як і в школі». А ті, хто претендував на золоту чи срібну медаль, хвилювалися більше, бо якщо матимуть менше балів, можуть втратити медаль. Тут, можливо зіграв роль синдром відмінника.

- Які твори з української літератури прочитати було найважче?

- Важко далася «Маруся Чурай» Ліни Костенко. Твір мені сподобався, але важко було читати через те, що це роман у віршах. Приміром, щодня я читала по годині і коли наступного дня продовжувала, то вже не пам’ятала, про що було спочатку і мені треба було починати читати наново. І я вирішила сісти прочитати все за один раз і лише тоді запам’ятала всіх героїв, хронологію всіх подій і що за чим. Також в 9 класі ми читали «Чорну раду» Пантелеймона Куліша і скажу чесно, я тоді нічого не зрозуміла, плуталася в персонажах та подіях. Але в 11 класі я знову перечитала цей роман і краще зрозуміла. Думаю, що це твір розрахований на старших дітей, які краще все усвідомлюють і розуміють підтекст книги.

- Які автори твої улюблені?

- З поетів улюблений Василь Симоненко, знаю багато його віршів на пам'ять. З прозаїків - Іван Нечуй-Левицький, Григорій Квітка-Основ’яненко. Загалом важко когось виділяти, тому що процес підготовки до ЗНО з літератури мені сподобався загалом і я полюбила літературу завдяки ЗНО.

- Як успішно скласти ЗНО з української мови і літератури? Що порадиш майбутнім абітурієнтам?

- Треба багато читати різноманітної критики. Зверніть увагу на коментарі літературознавців про твори, адже такі завдання часто зустрічаються. Рекомендую прочитати всі твори, які є в переліку на ЗНО. Зверніть увагу на наголоси, бо часто ми говоримо зовсім не так, як правильно, і в цьому вся складність. В тестах обов’язково є завдання на наголоси.

- Куди плануєш вступати?

- Хочу вступати в Тернопільський медуніверситет. З напрямом буду визначатися пізніше, але приблизні орієнтири я вже маю – хочу бути або нефрологом, як моя мама, або окулістом, кардіологом чи неврологом. Думаю, що проходжу на бюджетне місце, адже минулого року порогом на бюджет був середній бал 173. В мене середній бал більш, ніж 195. Тож з нетерпінням чекатиму результатів вступної кампанії, а тим часом планую поїхати на море, проводити багато часу з рідними та друзями. Адже в процесі підготовки до ЗНО мені бракувало часу на прогулянки та відпочинок.

Коментар

«Хочемо заохотити молодь»

Віктор Генсерук, депутат міськради:

- Я написав запит до міського голови про підтримку міської молоді, який підтримали депутати. На основі мого звернення, міський голова та управління освіти міськради через сесійне рішення внесли зміни до діючих програм, що дало змогу провести виплату вже для цьогорічних випускників. Відтак у Тернополі започаткували відзначення одноразовими грошовими преміями за високі досягнення у навчанні випускників шкіл. Зокрема, винагородою 2000 грн за 200 балів за результатами ЗНО з базової дисипліни, 5000 тис грн за 400 балів та 10 тис грн за 600 балів за результатами ЗНО з базових дисциплін.  На мою думку, таке преміювання стане добрим стимулом для тернопільських школярів поглиблювати свої знання.

Також я ініціював запровадити стипендію міської ради у розмірі 1000 грн для випускників тернопільських шкіл за високі результати ЗНО з базової дисципліни, які залишились здобувати подальшу освіту в Тернополі. Ціль - заохотити молодь залишитись на навчання в Тернополі. Можливо, таким чином розумна молодь затримається на роботі в нашому місті. Розумію, що сума не велика. Але я проаналізував, що багато з тих, хто здавав ЗНО в минулі роки на 200 балів, не були з багатих сімей. Тому ця стипендія стане їм у пригоді.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up