Партнер рубрики Події

«1215 грн в місяць за дитсадок - це тиск та вимагання»

«1215 грн в місяць за дитсадок - це тиск та вимагання»


На сесію міськради 15 червня знову прийшли матері діток без тернопільської прописки, які відвідують місцеві дитсадки. Жінки намагались достукатись до влади, що  обов’язкова сплата 1215 грн в місяць за перебування – це непосильна ніша для більшості з них, а також – порушення законодавства. 


Звернення жінок результату ніякого не дало – голова та депутати послухали, майже не перебивали за винятком поодиноких реплік з місця, і перейшли до розгляду наступних питань. На їхнє переконання – за дітей без прописки повинні платити або громади, де ті зареєстровані, або самі батьки.  Причому, нагадаємо,  торік влада запевняла, що прийняті рішення про трансферти - це головний біль не людей, а  районів та ОТГ.

Звернення від матерів зачитала жителька Тернополя, чию дитину нещодавно не впустили до садочку через відсутність оплати відповідно до наказу управління освіти від 30 травня, Анна Хасан.

чит. також: 5-річного Рената прийняли в садочок з активістами і телекамерами


- Ми батьки дітей, що відвідують навчальні заклади міста Тернополя, і не мають  місцевої реєстрації, звертаємось до вас із вимогою скасування  окремих положень і рішень Тернопільської міськради  №7/14/19 про взаємовідносини з ОТГ, іншими органами  самоврядування у сфері надання послуг, - каже жінка. -  Не зважаючи на те, що  ми всі працюємо у місті Тернополі, а тому на рівні з тернополянами наповнюємо місцевий бюджет податками, роками фінансуємо утримання закладів освіти комунальної власності, які не в змозі в повному обсязі  забезпечити необхідне фінансування навчального закладу, щороку  робимо за власні кошти ремонти у навчальних кімнатах, замінюємо вікна з метою енергозбереження, замінюємо систему освітлення, інвентар,   управління освіти і науки міськради змушує нас сплачувати  1215 грн за одну дитину за відвідування дитсадку, зісилаючись на ті підстави, що у нас відсутня тернопільська прописка – реєстрація.  Для більшості з нас сума є не підйомною, адже окрім 1215 гривень  на одну дитину, ми повинні сплачувати за харчування наших дітей і на інші витрати, які передбачені законом України.

У виступі пані Хасан наголосила, що такі рішення міськради та наказ управління освіти суперечать правовим актам вищої юридичної сили, Конституції  України, закону «Про дошкільну освіту», які гарантують доступність  освіти в державних  закладах дошкільної освіти та ін. 

- Ми  розцінюємо самостійне зобов’язання щодо плати за перебування наших дітей закладах дошкільної освіти у розмірі 1215 грн як тиск та вимагання, що завдає нам матеріальної та моральної школи, - підсумувала жінка. 

Відео дня


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ната Лия

    за Конституцією Украіни вся освіта безкоштовна!а також медична допомога безкоштовна!і надра належать народу Украіни,а не олігархам!!та багато,чого у тій Конституціі написано!але кого це цікавить?і хто виконує конституцію?Основний Закон!!!!!
  • Діонісій

    проблема є, але реально тої тьотки вже задохрена.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up