Партнер рубрики Події

18 місяців і не більше: у Тернополі родини військових вимагають демобілізації

18 місяців і не більше: у Тернополі родини військових вимагають демобілізації
  • «Військові – не раби», «Мої діти хочуть бачити батька вдома» — під такими гаслами у Тернополі відбувся мирний мітинг за демобілізацію.
  • Журналісти «20 хвилин» перебували на місці події. Подробиці читайте у нашому репортажі.
  •  

О 14.00 на дамбі Тернопільського ставу жінки, матері, діти та знайомі захисників вишикувалися вздовж дороги.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Новини Тернополя - 20 хвилин (@20.hvylyn)

Відео дня
div>

Кожен мав при собі плакат із закликом про демобілізацію. Учасники мирного мітингу наголошують, війна має бути для всіх і за перемогу мають битися всі.

Серед тих, хто вже всьоме долучається до мітингу і тернополянка Олександра разом з маленькою донечкою. Дівчинку обмотали в українських прапор, а мама тримає табличку з написом «Право на демобілізацію – це право на життя».

— Мій чоловік 701 день на фронті. Був вже на різних напрямках і за цей час ми практично не бачились. Розумію, що він захищає наш спокій, але я теж хочу, щоб моя дитина бачила тата, — каже пані Олександра. — Ми з маленькою вже їздили ближче до лінії фронту, щоб обійняти нашого татуся. Але це – ненормально. Ми вимагаємо, ми просимо, щоб після 18 місяців служби була заміни. Щоб наші чоловіки були вдома.

Майже два роки на захисті України і чоловік тернополянки Вікторії. Зі слів дівчини, третього березня 2022 року він добровільно пішов до військкомату і з того часу вони фактично не бачились.

— За весь цей час мій чоловік мав лише одну ротацію. Мені байдуже на ці відпустки, я просто хочу, щоб його нарешті повернули додому, — каже пані Вікторія. — Ми хочемо, щоб після 18 місяців служби кожен захисник мав право вибору: продовжувати службу чи повертатися до цивільного життя. Наші чоловіки теж повинні реабілітуватися, відновлювати здоров’я і просто жити спокійним життям.

Тернополянка Тетяна наголошує, влада має встановити чіткі терміни служби, а не 36 місяців з подальшою ставкою від військового керівництва. Хлопці мають знати, коли вони зможуть повернутися додому.

— Чоловіки вже два роки ведуть бойові дії. Вони морально виснажені, в них погіршилося здоров’я, адже отримували поранення, контузії. Вони вже не знають, як це спокійно спати у своїх ліжках і бути поруч зі своїми родинами, — розповідає пані Тетяна. — Ці можливі зміни з 36-ма місяцями для замилювання очей, бо потім має бути ще та ставка від керівництва. А якщо не схочуть його відпускати додому, то що робити? Ми вимагаємо 18 місяців і не більше. Цього часу достатньо, аби інші могли підготуватися.

Нагадаємо, схожі мирні мітинги проходять у різних містах України: Київ, Львів, Одеса, Суми, Луцьк, Чернівці та інші.

Читайте також:

Кожна копійка на вагу золота: донька захисниці збирає кошти на авто для армії

«Зробив подарунок на 14-річчя донечки»: з полону повернувся захисник Віталій Дичук

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олександра Семків

    Підтримую
  • а тако ж чоловіки це не біо сміття тому кого попало, обмежено придатними з грижами , тисками ітд і тп, НЕ БРАТИ на війну. Але гендерна рівність, ні ні не чули.

    Коля Бернік reply

    Би не було всього цього якби була гендерна рівність,кожен любить себе
  • Любовь Мельниченко

    Підтримую!!!

    Поліна Дайнега reply Любовь Мельниченко

    Любовь Мельниченко деякі жінки не бачили чоловіків майже два роки 😭
  • Людмила Дишкант

    ПІДТРИМУЮ!!!!!

keyboard_arrow_up