Партнер рубрики Події

Свої 85 зустріне на сцені, де гратиме у комедії: привітайте Михайла Безпалька з ювілеєм

Свої 85 зустріне на сцені, де гратиме у комедії: привітайте Михайла Безпалька з ювілеєм
  • У доробку метра сцени — понад 200 ролей в українській та зарубіжній класиці і п’єсах сучасних драматургів. І образ Св. Миколая та Діда Мороза, якими побив усі рекорди…
  • Привітати ювіляра можна 7 червня у театрі, де він вийде на сцену у комедії «Як наші діди парубкували»

 

Він — головний рекордсмен України серед новорічних персонажів. Понад 30 років поспіль перевтілювався у Св. Миколая, а вдвічі довше – у Діда мороза.  Він перший, хто наголосив, що  між цими образами — принципова різниця. Перш ніж працювати з дітьми Миколаєм, Михайло Антонович проконсультувався зі священником, той пояснив, що доречно використовувати у цій ролі, а що – не дуже.

Михайлові Безпальку, якого знають як найстаршого в Україні Св. Миколая і Даді мороза, — 85 років!

Відео дня

Тернопільський академічний український драматичний театр ім Т. Г.Шевченка

запрошує 7 червня о 17.00 відсвяткувати 85-літній ювілей актора Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка Михайла Безпалька. Вхід вільний.

У репертуарному списку артиста понад дві сотні різнопланових ролей, однак Дід Мороз і Святий Миколай – зоряний час Михайла Антоновича.

Народився 6 червня 1938 року в Ліонському передмісті Гіні (Франція), де закінчив 1 клас. Батьки покинули Тернопіль у пошуках кращої долі, але в 1945 році повернулися.

У 1953 році закінчив Тернопільську СШ № 1 (нині — гімназія імені Івана Франка) і Першу театральну студію при Тернопільському музично-драматичному театрі, клас Костя Капатського та Георгія Авраменка (1956).

Фото М. Шота

— Понад 60 років він, ні, не працює, а служить театрові, — згадує журналістка Галина Садовська. — Як воїн служить Батьківщині, як священик — Богові і церкві, так Михайло Антонович служить театрові, котрий став для нього, як писала моя колега, «релігією, надією і любов’ю». Театр приймав і приймає те його служіння, хоча не особливо за нього віддячує. Навіть звання заслуженого артиста України не виклопотав для свого «старожила». Та коли про це кажуть акторові, він цитує Ліну Костенко, поезією якої захоплений: «Митцю не треба нагород, його судьба нагородила». А таки нагородила! І довгим творчим віком, і улюбленою роботою, і щедрою любов’ю глядачів. Бо й справді, хто не знає нині на Тернопіллі цього красивого, галантного, з французьким шармом актора. Зрештою, його інколи й називають Французом, бо доля вибрала для його появи на світ саме цю далеку від України країну.

За понад 60 років на сцені Михайло Безпалько зіграв не один десяток дорогих для нього ролей. Вони були різними — драматичними і трагічними, ліричними і комедійними. Але в кожній був отой шарм, який властивий актору, і те почуття міри та смаку, яке його ніколи не зраджувало,переконана Галина Садовська.

Довідка

Народився 6 червня 1938 р. в Ліонському передмісті Тини (Франція), де закінчив перший клас. У 1945 р. батьки повернулися на Україну.

У 1956 р. М. Безпалько закінчив Першу театральну студію при Тернопільському музично-драматичному театрі (курс К. Капатського та Г. Авраменка).

З 1957 р. працює драматичним актором у Тернопільському академічному драматичному театрі. Зіграв понад двісті ролей в українській, російській, зарубіжній класиці та п’єсах сучасних драматургів.

Серед його ролей: Андрій («Марина» М. Зарудного, Гордій («Кайдани порвіте»), Микола («Пам’ять серця»), Савка («Незабутнє»), Роман («Вірус кохання»), Назар («Чортове плем’я»), Сава («Земля»), боярин Михаїл («Цар Іван Шишман»), Микола («Наталка Полтавка»), Гринь («Ой, піду я в Бориславку»), Марко («Циганка Аза»), Кошовий («Тарас Бульба»), Козак Ґедзь («Про що тирса шелестіла»), а також оперетах -  Старий циган («Циганський барон» Й. Штрауса), Фері («Сільва» І. Кальмана), Професор («Гуцулка Ксеня» Я. Барнича) та інші.

На театральному курсі Тернопільського музичного училища ім. С. Крушельницької викладав курс гримування актора (1994-1998 рр.).

Михайло Безпалько протягом десятиліть був і є учасником багатьох культурно-мистецьких подій міста та області: він – незмінний Дід Мороз та Миколай. За його участю знято багато телепрограм та передач.  М. Безпалько користується повагою і любов’ю не лише в колективі, а й в усьому Тернопіллі, переконаний головний режисер театру, н. а. України Олег Мосійчук.

Редакція «20 хвилин» щиро вітає ювіляра. Многая літа і міцнющого здоров’я Вам!

 

Читайте також: 

Михайло Безпалько — найстарший тернопільський Миколай і Дід Мороз (ВІДЕО)

Півстоліття на тернопільській сцені

У Тернополі відзняли зворушливий соціальний ролик

Творці фільму «Старий і мімоза» розповіли, за що їх хотіли бити продавці квітів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up