Партнер рубрики Події

Бачити, як помирають люди – жахливо: українки в Туреччині поділилися емоціями після землетрусу

Бачити, як помирають люди – жахливо: українки в Туреччині поділилися емоціями після землетрусу
  • Шостого лютого життя на південному сході Туреччини та на території Сирії розділилося на до та після. Адже вперше за останні 84 роки в країнах стався потужний землетрус магнітудою 7,7.
  • Під час землетрусу багатоповерхівки складалися як карткові будиночки, а люди опинилися під завалами.
  • Ми відшукали українців, які знаходилися на момент землетрусу у Туреччини і розпитали у них подробиці того страшного дня.

Пошуково-рятувальні роботи у Туреччині тривають вже другу добу. Рятувальники знаходять як поранених, так і загиблих людей. Станом на ранок восьмого лютого, підтвердили про 8 574 загиблих та 49 133 поранених у Туреччині. Проте це не остаточні цифри. Про це заявляє президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. 

Одні з найбільших збитків зафіксували в турецькій провінції Ґазіантеп, де внаслідок землетрусу зруйновані сотні будівель. Загалом землетрус призвів до людських жертв та руйнувань у провінціях: Кахраманмараш, Газіантеп, Шанлиурфа, Діярбакир, Адана, Адияман, Османіє, Хатай, Кіліс, Малатья та Елязиг.

Відео дня

За інформацією міжнародної агенції новин Reuters, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган на три місяці оголосив надзвичайний стан у регіонах, що постраждали від землетрусу.

–  Ми оголошуємо наші 10 провінцій, де стався землетрус, зонами стихійного лиха, що діють у загальному житті. Ми негайно виділили 100 мільярдів лір нашим установам для екстреної допомоги та підтримки. У зв’язку з суворими зимовими умовами досі існують труднощі з доставкою пошуково-рятувальних груп, обладнання та матеріалів допомоги в район землетрусу. Для цього ще раз нагадую, що дорогами в зоні землетрусу ніхто не повинен їздити без необхідності, – йдеться у дописі голови держави Туреччини.

Чи є допомога від України?

Після інформації про масові зруйнування та початок масштабних пошукових операцій, з України до Туреччини на підмогу відправилися рятувальники та парамедики. Про це на власній сторінці у Twitter повідомила заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян.

– Ми не відвернемося від трагедії, яку переживає Туреччина, навіть якщо Україна стала предметом повномасштабного вторгнення. 87 рятувальників, парамедиків з належним спорядженням прибули, щоб допомогти та ліквідувати наслідки землетрусу. Життя – це найцінніше, – зазначила вона у дописі.

Від державної служби з надзвичайних ситуацій України на місця пошкодження прибули 87 людей, у тому числі 10 осіб — члени екіпажів літаків.

– Ми одні з перших запропонували свою допомогу. Наш обов’язок — бути солідарними, аби якнайшвидше подолати наслідки стихійного лиха. Ми пам’ятаємо тих, хто допомагає нам, і готові завжди приходити на допомогу нашим друзям і партнерам, –  наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Що відомо про українців?

Туреччина – одна з країн, яка приймала переселенців з України через повномасштабне вторгнення. За інформацією речника Міністерства закордонних справ України Олега Ніколенка, внаслідок землетрусу, ймовірно, загинули двоє громадян України. Посольство нині перевіряє цю інформацію та вживає заходів задля встановлення осіб загиблих. Відомо також про чотирьох постраждалих українців. Вони отримали легкі тілесні ушкодження, загроз їхньому життю немає, госпіталізації вони не потребують. Постраждалі забезпечені тимчасовим житлом і продуктами харчування.

– Загалом дипломати вже розшукали 38 громадян, взаємодіють із турецькими рятувальними службами задля пошуку інших 19 українців, які не виходять на зв'язок. МЗС готується відправити українських консулів в місто Газіантеп. Дипломати посольства зможуть прибути в зону стихійного лиха, щойно дозволить ситуація на тлі оголошеного режиму надзвичайного стану в Туреччині. Консули координуватимуть на місці допомогу громадянам України, доставлять їм теплі речі та предмети першої необхідності. На зворотному шляху посольство планує вивезти своїм автотранспортом тих українців, які висловлять бажання переїхати до інших регіонів Туреччини, – йдеться на його сторінці у Фейсбук.

Також ми зв’язалися з українцями, які на момент землетрусу перебували у Туреччині. Зокрема, тернополянка Наталія Чавушоглу з березня 2022 року проживає в Анкарі. 

– Було дійсно страшно, коли ми почули повідомлення про землетрус. Я не знала, чого чекати, як воно все буде. Розумію, що Анкара не в активній сейсмічній зоні, але переживання є. У нашій квартирі на другому поверсі лише хиталися лампи. Ті, хто живе на верхніх поверхах, відчували сильніші поштовхи. Мама чоловіка живе на дев’ятому поверсі, а тітка – на 13. Вони відчули поштовхи о четвертій ранку, коли стався землетрус на сході країни. Також відчували поштовхи позавчора в обід. Ми живемо в іншому від них районі. Мене ця біда не зачепила. Знаю, що пошукові роботи тривають і ще багато людей не знайшли, – розповідає Наталія.

У містах, що не постраждали через землетрус, відкрили штаби. Туди люди приносять теплий одяг, іграшки та все необхідне для постраждалих. Аби люди відчували підтримку та співчуття інших. 

– Я знаю, що пункти прийому відкрили по всій Анкарі. Збирають теплий одяг, необхідні для постраждалих речі. Ми теж зібрали, що в нас було, чим змогли поділитися і відвезли. Серед потерпілих є і малеча, тому мої діти зібрали свої іграшки і передали. Раніше для переселенців збирали допомогу, а зараз для місцевих, – каже жінка.

Наостанок тернополянка запевнила, представники української влади не зверталися до них і не пропонували евакуюватися. Тож наразі родина залишається вдома і намагається жити, наскільки це можливо після трагічних подій. Якщо ж так станеться, що потужний землетрус дійде і до них, то їм радять якнайшвидше залишати квартири та дістатися відкритих територій, де менш за все є будівлі.

А ось для українки Ірини інформація про землетрус стала справжнім шоком, адже разом із малими дітьми вона вже пережила окупацію Херсона, небезпечну евакуацію через російські блокпости. Тож вона сподівалася, що хоча б у цій країні її життю та життю доньок нічого не загрожує. 

–  Ситуація в Туреччині через землетрус складна. Багато загиблих, багато постраждалих. Мені шкода людей. Тепер, окрім України, переживаю ще й за Туреччину. Емоційно нам дуже складно, бо знаємо, що таке лихо і коли забирають людське життя. Ми не відчували поштовхи, вдома все нормально. Але все бачимо в новинах і переймаємося, – каже пані Ірина.

Також зі слів українки Ірини, наразі в містах проводяться масові збори одягу, необхідних речей для постраждалих речей. Українці також активно допомагають тим, чим можуть, бо розуміють, наскільки це жахливо, опинитися під завалами і залишитися без нічого.

Наразі жінка переймається, аби землетрус не зачепив їх місце проживання. Адже що робити у такому випадку, куди бігти – не знає. Зараз пані Ірина разом з дітьми перебувають вдома. Намагаються триматися разом. 

Джерело фото: Аnadolu Аgency, міжнародна агенція новин Reuters, американське фотоагентство Getty Images та Kamran Jebreili.

Читайте також:

Ми дізналися, як покарали організатора нічного концерту, який «крутив» російську попсу в гуртожитку

Роками бив сестру, покалічив товариша і ґвалтував… рідну матір. Збоченця запроторили за грати

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up