Партнер рубрики Події

Батьки готові до радикальних дій: скандал за об'єднання Гімназії Франка та техліцею набирає нових обертів

Батьки готові до радикальних дій:  скандал за об'єднання Гімназії Франка та техліцею набирає нових обертів
  • Батьки гімназистів навіть чути не хочуть про об’єднання, натомість батьки ліцеїстів – не такі категоричні.
  • Чи почує керівництво освіти Тернополя батьків та педагогів і чи підуть їм на поступки?
     

Понад дві години в управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради тривали дебати між гімназистами, ліцеїстами та очільниками освіти 24 липня.

З перших хвилин проведення наради у приміщенні стояв гул, а також лунали слова незадоволення. Батьки учнів Української гімназії імені Івана Франка одразу показали, вони налаштовані рішуче і якщо влада нарешті їх не почує, то будуть приймати кардинальні рішення.

Нагадаємо, 9 червня 35 депутатів на сесії Тернопільської міської ради підтримали реорганізацію Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею та своїм рішенням створили Тернопільський академічний ліцей «Українська гімназія» імені Івана Франка.

Відео дня

Батьки ліцеїстів та гімназистів, за нашою інформацією, обговорювали доцільність даного рішення у своїх чатах. Хвилю обурення батьки підняли після того, як управління освіти і науки міської ради провело конкурс на посаду директора вже Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка. Відомо, що переможцем конкурсу став Федоруц Микола Васильович.

Чому не дають чіткий план?

Першочергово, на що звернули увагу батьки гімназистів – план реорганізації освітніх закладів та подальший їх розвиток. Вони вимагали від очільниці освіти Ольги Похиляк та її заступниць надати офіційний документ.

— До змін законодавства у Тернополі функціонували три гімназії: Українська гімназія імені Івана Франка, відокремлений структурний підрозділ Галицького коледжу імені В'ячеслава Чорновола гімназія «Гармонія», Тернопільська класична гімназія. Також існували два ліцеї: Тернопільський педагогічний ліцей та Тернопільський педагогічний ліцей, вони однопрофільні. За новим законодавством, щоб ліцей мав право на функціонування, у ньому повинно бути два класи і три профілі, — роз’яснює заступниця начальниці управління Ірина Сум. — Що стосується вимог МОН України, то до 1 вересня 2024 року органи місцевого самоврядування повинні визначитися з мережею ліцеїв. Наразі у нас є проєкт оптимізації мережі, але не затверджений план. Тобто, є перелік шкіл Тернополя, які згодом стануть гімназіями та ліцеями. У гімназії будуть навчатися з 5 до 9-го класу, а в ліцеї — з 10 по 12 класи. На комісії з гуманітарних питань ми говорили, що будемо доопрацьовувати проєкт плану, будемо вносити зміни та корективи. Тому оприлюднити його для всіх поки не можемо. Станом на 24 липня, реорганізацію шкіл ми проводимо відповідно до «Положення про управління освіти», де прописані наші функції, завдання та повноваження. Тобто, ми вивчаємо потребу та вносимо пропозиції міській раді щодо утворення, реорганізації, ліквідації, перепрофілювання, комунальних закладів освіти.

Мати двох дітей-гімназистів Наталія Заставецька поцікавилася в освітян, чи має управління такі повноваження, щоб реорганізовувати заклади без плану? На що Ольга Похиляк відповіла: «Так».

Така відповідь розлютила присутніх батьків, адже ще 17 липня голова профспілки працівників освіти і науки міста Тернополя Валентина Кухар доводила батькам та педагогам, що на власні очі бачила цей план, мовляв, його ніхто ніколи не приховував від громадськості. Більше того, вона пообіцяла, що незабаром батьки зможуть його побачити. Натомість в управлінні освіти і науки Тернопільській міськраді все списали на неуважність Валентини Кухар.

Наступна вимога від батьків – назвати ім’я та прізвище ініціатора об’єднання Української гімназії Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею. Проте, зі слів Ірини Сум, це питання неодноразово обговорювали на всіх комісіях, а рішення приймає засновник – Тернопільська міська рада.

Не оминули і питання щодо реорганізації шкіл шляхом перейменування. Зокрема, Лілія Тиньо поцікавилася, чи є в Тернополі така практика і яким чином Українська гімназія імені Івана Франка може піти їх шляхом.

— У нас було чотири навчально-виховні комплекси, зокрема №7, №28, №35 та №32. Ми їх перейменували і на сьогоднішній день це початкова школа №1, початкова школа «Ерудит», це початкова школа №2, №3 та №5. Також ми реорганізували сільські школи, які доєднали до нашої Тернопільської громади. Зараз це Кобзарівська, Курівецька гімназії. На 2023-2024 навчальний рік ці два заклади вже не набирають 10 клас. На наступну сесію ми готуємо розгляд рішення про реорганізацію шляхом перейменування Тернопільської класичної гімназії в ліцей, — розповіла начальниця освіти Ольга Похиляк.

Тож чому Українську гімназію імені Івана Франка не можуть реорганізувати ідентичним чином, без об'єднання із технічним ліцеєм?

— У нас профільних ліцеї було два. Педагогічний вже реорганізували. А ось технічний ліцей треба об’єднувати з тією школою чи гімназією, яка має також гарну підготовку фізико-математичного профілю. Ми об’єднуємо ці ліцеї з іншими закладами, бо за новим законодавством вони не матимуть право на існування. Це дозволить створити міцний фундамент і збільшувати кількість професіоналів технічних спеціальностей, — додає Ольга Похиляк.

Натомість батьки учнів гімназії розцінили це об’єднання як рятувальну шлюпку для Тернопільського технічного ліцею. І більше того, нагадали Ользі Похиляк про невдалі об’єднання закладів.

— Я неодноразово чув, що в нашому регіоні проблема з фізико-математичним профілем. Колись у нас був чудовий ліцей, який працював при Тернопільському педагогічному університеті, мав гарний результат. Там найкраще готували до ЗНО, і діти мали високі бали. А ви злили тоді фізико-математичний ліцей і зараз такого гідного місця немає. Зараз ви взялися за Тернопільський технічний ліцей і кажете, що він потребує розвитку. Так беріть його і розвивайте. Нехай це буде самостійний заклад, над яким треба попрацювати, — каже Сергій Гап’юк.

На підтримку батьків та учнів виступила і тернопільська спортсменка Лілія Проць. З її слів, вона була присутня на комісії з гуманітарних питань та чула, як депутати міської ради надавали чіткі рекомендації працівникам управління освіти і науки.

— Ви мали зробити план, а не проєкт. 24 липня на комісію ви мали принести документи, а не папірці, написані на колінах. Сиділи на комісії Володимир Місько, Христина Феціца, Ружена Волянська. На комісії Ружена сказала, якщо представники управління 24 липня не знаходять компроміс з батьками, то це питання повертають на комісію і працюють над ним до наступної сесії. Реорганізація закладів – не зміна назви та проведення якихось ремонтів. Це має бути науково-методичне об’єднання шкіл. Не треба лише розповідати про санітарно-гігієнічні норми, — наголосила пані Проць.

Всі залишаться на своїх місцях

У такому разі вони просять не звільняти педагогів гімназії і не робити обмін з техліцеєм.

— На сесії міської ради ми прийняли рішення про додаткові ставки, тому ніхто не залишиться за бортом. Вчителі залишаються у своїх закладах. Я не знаю, хто і де розповсюджує чутки про те, що зараз вони написали заяви на звільнення. Розкажіть, звідки у вас ця інформація? До нашого управління не надходила жодна скарга від освітян. Я ще раз наголошую, що діти та педагоги працюватимуть у своїх закладах. Нікого нікуди не будуть переводити, — каже Ольга Похиляк.

А ось чому батьки гімназистів не знали про всі нюанси реорганізації заступниця начальниці освіти Ірина Сум закликала запитати у директора Анатолія Крижанівського. З її слів, пану йому повідомили про всі нюанси ще в травні.

— Анатолій Васильович — голова ліквідаційної комісії в Українській гімназії імені Івана Франка. Він все знав і знає. І проєкт, який виносився на сесії Тернопільської міської ради, попередньо ми з ним обговорювали 30 травня у цій кімнаті. Також були представники Тернопільського технічного ліцею, голова комісії з гуманітарних питань, а також заступник міського голови. Всі питання вирішили. Для того, щоб громадськість знала про реорганізацію, всі рішення публікують на сайті Тернопільської міської ради. 22 червня ми розглядали, чи є проблеми щодо організації освітнього процесу. Тоді Анатолій Васильович сказав, що питань немає. Також ми цікавилися, чи інформував Анатолій Васильович своїх педагогічних працівників. Але почули від нього: «Для чого інформувати, якщо проблем немає?» Тож чому всі батьки, діти та педагоги почали висловлювати свою думку та непогодження 12 липня, а не 30 травня? — цікавиться пані Сум.

Як говорив директор гімназії під час попередніх зустрічей у закладі, він думав, що депутати не підтримають рішення про реорганізацію закладів.
 

Ми за самостійний розвиток

Не мовчали під час засідання і батьківський та педагогічний колективи Тернопільського технічного ліцею. Зокрема, директорка Юлія Марусина наголосила, вона розуміла, що ліквідація ліцею шляхом злиття з іншим навчальним закладом неминуча. Проте вона була здивована, що освітяни та депутати прийняли рішення саме за об’єднання з Українською гімназією імені Івана Франка.

— Ми усвідомлювали, що у нас однопрофільний заклад і дітей небагато, тому готувалися до об’єднання. Але ми не знали, з ким саме нас об’єднають і коли це буде. Зараз, дивлячись на цей супротив гімназистів, на всі ці сварки та негативні висловлювання, я не знаю, про яку співпрацю може йти мова. Ми не чуємо один одного, і це правда. Можливо, якщо б заздалегідь управління освіти і науки провели громадське обговорення, нам надали право вибору, то цих сварок могли б уникнути, — каже Юлія Марусина. — Я розумію, можливо наше недопрацювання, що за роки ми не створили ще два профіля, а лише зосередилися на розвитку фізико-математичного. Але скажу, що нам було не до того, бо то Covid-19 і постійна дистанційка, а тепер ця війна і виїзд дітей. Вектор уваги змінюється.

А ось заступниця директора з виховної роботи Людмила Більчук закликала всіх присутніх в залі гімназистів нарешті припинити ображати технічних ліцей. З її слів, вже набридло слухати докори та незрозумілі звинувачення.

— Якщо переглянути законодавство про загальну середню освіту, то там чітко прописують, що ліцей трохи вище, ніж гімназія. Тому я прошу не казати, що ми до вас доєднуємося, скоріше гімназію хочуть доєднати до ліцею. І гімназисти нічого не знають про наш заклад. То я скажу, що нашому ліцею майже 32 роки. Колись створили на базі школи №6, аби підсилити фізико-математичний профіль. Так, у нас лише один профіль, але наші випускники мають гарні знання і на одному рівні йдуть з вашими, — розповідає пані Більчук. — Хочуть в управлінні підсили наш заклад? То нехай приведуть до нас дітей з гімназії. Ми вважаємо педагогів гімназії своїми колегами й у нас не спадало на думку казати щось погане на них чи дорікати в некомпетентності. Ми також поважає батьків гімназистів і нікому не спадає на думку ображати когось. Наші педагоги не заберуть години колег з гімназії. У кожного є план навантажень, то до чого всі ці обговорення та дорікання.

Батько ліцеїста Віктор Хомишин запропонував батькам зупинити ці дебати і спокійно готувати дітей до нового навчального року. А ось управлінню освіти і науки — переконати депутатів Тернопільської міської ради відтермінувати рішення про об’єднання хоча б на рік-два.

— Батьки гімназистів знають нашу позицію, а ми знаємо їхню. Ми просто сваримося на кожних зборах, відбувається у нас така колотнеча. Цей час вчителі, батьки та діти могли відпочивати, готуватися собі до наступного навчального року. А якщо з першого вересня гімназисти будуть саботувати навчання і не приходитимуть? Що тоді всім робити? Я пропоную відтермінувати об’єднання на рік чи два і поставити перед гімназією та техліцеєм певні умови, які вони повинні будуть виконати. Якщо вони їх не дотримаються, тоді вже об’єднувати. Зараз гімназія хоче перейменуватися в ліцей, то нехай так і буде. Технічний ліцей має один профіль, але ми можемо допрацювати це питання, —  стверджує пан Хомишин.

Також журналістка «20 хвилин» поцікавилася у керівниці техліцею, з яких причин вона не подавала свою кандидатуру на конкурс і чи планує працювати у закладі після об’єднання. Нагадаємо, що раніше ми запитували про це і в пана Крижанівського.

— У мене маленький досвід роботи на керівній посаді. Зокрема, директором техліцею я є лише з 2019 року. Я чітко усвідомлювала, що об’єднати два заклади в одне ціле, просто не зможу. Я зважила свої можливості і свої сили, а згодом прийняла рішення – не претендувати на посаду директорки Академічного ліцею «Українська гімназія імені Івана Франка». Але я не відмовляюся працювати в новоствореному закладі. Якщо їм треба буде вчителька англійської,і мені запропонують зайняти цю посаду, то я залишуся, — додає пані Марусина.

Створили громадську організацію, щоб відстояти права

Батьки гімназистів вже створили громадську організацію під назвою «Каменярі Тернополя». Зі слів Оксани Гуменної, ця ГО представлятиме інтереси всіх гімназистів.

— У першу чергу, ми створили її, щоб подати петицію до Президента України. Також у представників ГО більше прав. Тобто ми можемо бути присутніми на засіданнях, впливати на рішення комісії депутатів. Багато випускників вирішили допомогти нам і разом відстояти гімназію імені Івана Франка. Хтось готовий надавати освітні та юридичні консультації, хтось матеріально. І на кошти цієї громадської організації ми зможемо сплачувати за всі потреби, які виникнуть під час шляху боротьби. У нас є відкритий рахунок, і якщо хтось хоче допомогти нам – будь ласка, — розповідає вона.

Чи дослухається управління освіти і науки Тернопільської міської ради до побажань, рекомендацій ліцеїстів та гімназистів – питання відкрите. Під час наради ні керівниця Ольга Похиляк, ні її заступниці жодних обіцянок не давали.

Журналісти «20 хвилин» продовжують стежити за ситуацією. 

Читайте також:

За мітинг біля міської ради учнів гімназії ім. Франка забрали до поліції: хто поскаржився на дітей

Мітинг біля міської ради Тернополя. Люди виступають проти реорганізації Української гімназії

Що зміниться для учнів та вчителів після об'єднання Гімназії Франка і технічного ліцею? Ми дізналися​​​​​​​​​​​​​​

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Ivan Stankevych

    Ніякого здорового глузду в цьому незаконному обʼєднанні немає. Запитання чому? Варіантів декілька, або всі одночасно. Ольга Похиляк поповнила касу за те що протягнула Федоруца на посаду директора. Потім можна домовитися щоб гімназія купляла їжу в її сина. З часом виявиться що ідея обʼєднувати географічно віддалені заклади була тупою, тому що вчителям і діткам незручно. Тоді можна буде перевести всіх або на БАМ або в центр, землю віддати під будівництво, а приміщення під ресторани або магазини. Ось і все! Національне агентство з питань запобігання корупції - НАЗК https://politerno.com.ua/.../falsyfikuye-konkursy-ta.../

  • Ростислав Саюк

    Хто там кого "почує" ??! Все вже об'єднано, розподілено і навіть потрачено...
  • Юля Пандрак

    На жаль, це непоодинокий випадок. В час війни наша влада охоче на всьому економить, забуваючи про громадян. «Завдячуючи» таким реформам люди втрачають роботу у такий  складний час.

    https://www.facebook.com/100077109615905/posts/279037678009884/?

  • Ліля Ціхоцька

    Подякуйте депутатам.

keyboard_arrow_up