Партнер рубрики Події

За мітинг біля міської ради учнів гімназії ім. Франка забрали до поліції: хто поскаржився на дітей

За мітинг біля міської ради учнів гімназії ім. Франка забрали до поліції: хто поскаржився на дітей
  • Учні Української гімназії імені Івана Франка, які прийшли з плакатами до міської ради, опинилися у відділі поліції.
  • Журналісти «20 хвилин» перебували на місці і дізналися всі подробиці.

За інформацією батьків, учні, які не згодні з реорганізацією закладу, із власної ініціативи 20 липня прийшли до міської ради з плакатами. Вони хотіли «достукатися» до влади, адже кажуть, що заклад має 125-річну історію, а зараз його просто хочуть об'єднати з технічним ліцеєм.

Натомість дітей забрали до міського відділу поліції, що на бульварі Тараса Шевченка, 10. Там вони перебували в актовій залі. Журналістів пускати до дітей відмовилися і лише запропонувати почекати в холі.

Ми висловили думку

Поговорити з журналістами та розповісти всі подробиці погодилися не всі батьки з дітьми. Одні аргументували поспіхом у справах. Інші вже розійшлися.

Відео дня

Серед тих, хто вирішив підтримати свою гімназію, — одинадцятикласниця Андріана. Зі слів дівчини, вони прийшли з плакатами до міської ради, аби висловити непогодження щодо об’єднання гімназії та технічного ліцею.

— На мітингу було близько 20 дітей. Ми хотіли поговорити з представниками влади та обґрунтувати їм свою думку щодо об’єднання гімназії імені Франка з технічним ліцеєм. Ми мали лише кілька плакатів, на них не було жодних образливих фраз. До нас вийшли представники міської ради, вони нам пояснили все, і ми вирішили розійтися. Дорогою до нас раптом підійшли працівники поліції та сказали, що проводячи такі мітинги, ми порушуємо закон і сказали пройти з ними до відділення, — розповідає дівчина.

Як тільки дітей забрали працівники поліції, вони повідомили про це батькам. Мама Андріани каже, була шокована, адже не здогадувалася ні про плакати, ні про мітинг.

— Працівники поліції пояснили дітям, що перед організацією та проведенням мітингів треба звертатися у відповідні органи та брати дозвіл. А наші діти прийшли до міської ради без дозволів, без попереджень. Ми разом з дітьми прослухали виховну бесіду, і нас відпустили, — розповідає мама дівчинки Ірина Машталер.

Не знала про мітинг за участі дітей і вчителька Альона Іващук. Вона наголошує, дітей привели до відділу без присутності батьків, хоча бесіду можна було провести й на вулиці.

— Я вважаю, що поліція затримала дітей. Так, працівники поліції сказали, що вони просто запрошували. Але дітям сказали: якщо не підете, то буде по-іншому. Це залякування дітей, і я вважаю, що це психологічний тиск на дітей. Зараз в країні війна, діти і так залякані, а ще це затримання. Для мене це неприпустимо. Батьки питали, хто так боїться дітей і викликав поліцію, але нам не відповіли. Як бачимо, поліція боїться дітей ще більше, — розповідає. – Також правоохоронці цікавилися, чи хтось їх організовував, чи отримували вони за це кошти. Вони повідомили, що це їх ініціатива.

Хто викликав поліцію?

Журналісти «20 хвилин» запитали у речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич, хто ж і навіщо викликав поліцію до дітей. Вона відхрещується від такого.

— До міської ради приходили школярі, я з ними особисто спілкувалася, і вони пішли. Поліції не було. Мені не відомо, хто викликав поліцію, — каже пані Мар’яна.

Також за роз’ясненням ми звернулися до речника головного управління Нацполіції Тернопільської області Сергія Крети.

— Дітей ніхто не затримував. Працівники поліції привели їх до відділу для бесіди. Бо ви ж розумієте, що вони влаштували несанкціонований мітинг біля міської ради. А діти неповнолітні, і жодного вчителя та батьків з ними не було. У відділу дітей ніхто не бив і не катував, з ними просто провели нормальну, спокійну бесіду. Не треба називати бесіду затриманням. Ніхто ніяких протоколів не складав. Просто діти мають знати, що не можна без дозволу та ще й без дорослих влаштовувати такі акції, — каже пан Крета.

Інформація про те, хто все ж таки викликав поліцію на дитячий мітинг, виявилася за сімома замками. У міській раді спочатку відхрещувалися, а потім взагалі почали ігнорувати повідомлення. Натомість сказали, що не володіють такою інформацією, а згодом повідомили, що дзвінок на лінію «102» був анонімним.

Начальник обласної поліції Сергій Зюбаненко відреагував на те, що учнів Гімназії за мітинг запросили у відділок. Він наголосив, що дітей запросили, а не затримували чи доставляли до Тернопільського райуправління поліції. Мета запрошення – роз’яснити їм та їхнім батькам, які теж були присутні в клубі райуправління, порядок проведення мирних зібрань під час правового режиму воєнного стану. 

— Насамперед, я завжди вимагаю від поліцейських діяти згідно чинного законодавства, але у кожній ситуації бувають різні обставини, які необхідно враховувати, особливо у період воєнного стану. Я особисто розберуся, чи взагалі було доцільно запрошувати дітей до поліції. Я повинен втрутитися у цю ситуацію, вивчити дії поліцейських та надати їм правову оцінку. Якщо з їхньої сторони були допущені порушення, — вони будуть притягнуті до відповідальності. Я готовий зустрітися за горнятком чаю чи кави з дітьми, батьками, педагогічним колективом навчального закладу та обговорити з ними цю ситуацію. На мою думку, насамперед, ми повинні чути дітей, прислухатися до них, розмовляти з ними та реагувати на їхні вчинки та вирішувати їхні проблеми, якщо не ми, то хто, — пише пан Зюбаненко. 

Також він надав відео, на якому видно, як поліція спілкується з дітьми. 

Варто зазначити, що це вже другий мітинг біля Тернопільської міської ради через об'єднання гімназії та технічного ліцею. 13 липня діти приходили разом з батьками і вимагали у представників влади пояснити рішення щодо реорганізації. 

 

Читайте також:

Що зміниться для учнів та вчителів після об'єднання Гімназії Франка і технічного ліцею? Ми дізналися

Мітинг біля міської ради Тернополя. Люди виступають проти реорганізації Української гімназії

Скандальне об’єднання Гімназії Франка і технічного ліцею: чого варто чекати далі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Тарас Степанович Парило

    Коли поліція почне бандитів садити і вбивства 90-х розкривати
  • Ігор Буда

    цар микола проти людей виставляв військаю

    мер свабода -поліцію?

    зробив з мерії укрепрайон, куди неможливо потрапити. до нього вільно ходилося.
  • Микола Бігусяк

    ПОЛІЦІІЯ  з  НАРОДОМ  тепер    беруть мене  сумніви. Згадаємо  Помаранчеау революцію   Учні  гімназії  Ви молодці. Такі  люди  захищають нашу  країну  наш  спокій   Керівництву  пора задуматись чи доцільно в такий час робити реформи
  • Andriy Ferents

    Мені це нагадує поведінку наших "старших братів" з своїм народом. Залякати - основний посил.

keyboard_arrow_up