Партнер рубрики Події

Батьки пікетували біля ОДА: що вимагали та чи почули їх депутати

Батьки пікетували біля ОДА: що вимагали та чи почули їх депутати
  • До стін обласної адміністрації прийшли батьки, педагоги та випускники Тернопільської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів. Вони вимагали скасувати рішення про реорганізацію школи.
  • Чи дотримались депутати слова та чи скасують рішення про реорганізацію закладу? Читайте у матеріалі.

За годину до початку 8 пленарного засідання 14 сесії облради напроти «Білого дому» почали збиратися люди. Це батьки, вчителі та колишні вихованці школи. Вони прийшли відстоювати право закладу на існування.

Чому реорганізовують?

У пояснювальній записці до рішення облради від 25 вересня йшлося про те, що в Україні триває реформа навчальних закладів. У такому статусі, як Тернопільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступеня Тернопільської обласної ради, заклад існувати не може, тому його необхідно реорганізувати.

Відео дня

Відповідно до постанови Кабміну від 6 березня 2019 року №221, спеціалізовані школи усіх видів з урахуванням особливостей і незалежно від форми власності повинні бути реорганізовані і входити до складу освітніх закладів загальної освіти як структурний підрозділи.

Для батьків дітей та  80 педагогів рішення про реорганізацію стало несподіванкою. Про це не йшло мови до рішення обласної ради. Тому батьківський та педагогічний колектив мітингували біля ОДА та навіть перекривали дорогу. Тоді і голова обласної ради, і депутати запевнили – до колективу прислухаються і, якщо не знайдуть компромісу з батьками та вчителями, рішення скасують.

Читайте також:

"Наших дітей мають почути!" Мітингували батьки та вчителі дітей зі зниженим слухом: що вимагали?

Чи дотримались слова в обласній раді? Яка доля спеціалізованої школи для дітей зі зниженим слухом

Прийшли нагадати про себе

Хоч батькам та вчителям пообіцяли розібратися в питанні та не реорганізовувати школу – вони вирішили прийти під час засідання обласної ради 20 жовтня знову.

- Ми не прийшли мітингувати, ми прийшли нагадати, що ми є, що ми не забули обіцянок, - кажуть батьки.

Сама акція пройшла мирно. Кілька людей дістали плакати. Згодом, напередодні початку сесії обласної ради, кілька батьків пішли до сесійної зали, щоб нагадати голові та депутатам, що вони чекають на скасування рішення.

 

Батьків знову запевнили, що рішення скасують.

Де навчатимуться діти?

Як розповіли батьки, у області немає іншого закладу для дітей, де могли б навчатися діти зі зниженим слухом. Звичайні навчальні заклади не пристосовані для таких дітей.

- Ми дізналися про реорганізацію школи після сесії обласної ради один від одного, - каже батько першокласника Михайло Горень. – Ні батьки, ні педагогічний колектив про це не знав. Ми одразу почали організовуватися, щоб це недоступно. Процес реорганізації закладу та сама процедура прийняття рішення обласною радою чітко передбачена Законом. Однак це рішення приймали з порушеннями.

Як розповіли батьки та вчителі – ніхто не проводив з ними обговорень, не було створено спеціальної комісії, щоб вивчити це питання.

- Ми готові і до судового процесу, але поки намагаємось врегулювати це питання, - продовжує пан Михайло. – Ми пишемо різні звернення, запити до різних інстанцій, збираємо матеріали, але сподіваємося, що депутати своє ж рішення скасують і до суду не дійде справа.

Після першого мітингу батькам та вчителям пообіцяли, що рішення не буде підписувати голова облради, створять спеціальну комісію, яка дослідить це питання. Якщо не вдасться знайти спільного рішення з батьками та вчителями – рішення просто скасують.

- В складі ліцею «Знамення», до якого хочуть приєднати нашу школу, немає початкової школи, - каже вчителька початкових класів Ніна Чайковська. – Для нас це означає «вимирання» школи. В нас навчаються діти, які мають особливої методу навчання. Якщо її розформують – де діти зможуть навчатися тоді? Звичайні школи не зможуть навчати дітей.

Як розповів директор закладу – у школі навчається 148 дітей, серед яких 84 мають інвалідність.

Чи дотримались слова депутати?

Під час засідання обласної ради депутати запропонували внести в порядок денний питання про скасування попереднього рішення та поставити це питання першим на голосування, щоб зняти напругу серед батьків та педагогів, який увесь цей час чекали під стінами обласної адміністрації.

Через введення червоної зони батьки та вчителі слухали пряму трансляцію засідання.

Депутати все ж скасували своє рішення від 25 вересня про реорганізацію закладу, однак вдалося зробити це не одразу – переголосувати довелося тричі, бо не вистачало голосів, щоб прийняти рішення.

Однак хоч попереднє рішення і скасували, у батьків та навчального колективу лишаються питання про подальшу долю свого закладу – чи підтримають депутати ухавлення нового статуту закладу та його перейменування.

- Є стратегія реформування закладів інтернатів, яку склали 24 квітня 2019 року, - каже директор спеціалізованої школи Іван Смачило. - Туди наш заклад не потрапив. Згідно з наказом Міністерства освіти, нашу школу потрібно просто перейменувати. Ми зараз - Тернопільська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів Тернопільської обласної ради. Ми написали листа до обласної ради, щоб нас перейменували на Тернопільську спеціальну школу Тернопільської обласної ради, і ніяких проблем не може бути. Подали на розгляд новий статут закладу, тому сподіваємося, що нас, як і обіцяли, не реорганізують.

Наразі ще невідомо, коли дані питання винесуть на засідання обласної ради. Батьки ж запевнили – якщо їх намагатимуться обдурити – просто так це не залишать і захищатимуть школу.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацію. Більше – читайте згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Галина Дудун

    В Теребовлі є ще навчально-реабілітаційний центр, де можуть навчатися діти з особливими освітніми потребами.
  • Irina Shaban

    Подяка журналістам за професійну роботу

    Наталия Бурлаку reply Irina Shaban

    Дякуємо! Журналісти редакції стараються завжди висвітлювати важливі в Тернополі події.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up