Батьківські пристрасті: суд дозволив тернопільській школярці поїхати на відпочинок до Японії без згоди батька

Батьківські пристрасті: суд дозволив тернопільській школярці поїхати на відпочинок до Японії без згоди батька

Батько, який фактично бачився з донькою раз на рік у день її народження не дозволяв поїхати дитині з мамою на літо в Японію, оскільки така поїздка позбавляла його можливості спілкуватись із дочкою та брати участь в її вихованні.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду задовольнила апеляційну скаргу представника Ольги К. у цивільній справі за її позовом до Андрія Д. про надання дозволу щодо відкриття візи та тимчасовий виїзд дитини за кордон без згоди батька, повідомляє прес-служба Тернопільського апеляційного суду.

Як встановлено судом, у квітні 2019 року представник позивачки звернувся до Тернопільського міськрайонного суду з позовом до Андрія Д. стосовно надання дозволу на відкриття візи та тимчасовий виїзд на відпочинок до Японії у супроводі матері їхньої малолітньої дитини у період із 1 червня по 31 серпня 2019 року.

Рішенням суду першої інстанції від 7 червня 2019 року в задоволенні позову відмовлено.

Відео дня

Не погодившись з даним рішення, представник Ольги К. подав апеляційну скаргу та зазначив, що позивачка як матір малолітньої доньки здатна забезпечити дочці належні умови перебування на час відпочинку за межами України. Вона це самостійно робила раніше під час поїздок до Єгипту та Туреччини. Крім того, Ольга К. має дійсну до 28 вересня 2019 року візу країни Японія, яка надає їй право законно перебувати на території цієї країни, має дозвіл на проживання у м. Фукуока (Японія) та забезпечена житлом.

Відповідач категорично заперечив проти виїзду дочки за межі України на три місяці, оскільки така поїздка позбавляє його можливості спілкуватись із дочкою та брати участь в її вихованні.

У судовому засіданні сторони підтвердили, що відповідно до рішення суду, донька постійно проживає з матір'ю. Відповідач створив іншу сім'ю та проживає окремо, фактично з дитиною зустрічається раз на рік, у день її народження. Тим часом мати дівчинки постійно піклується про її фізичний та духовний розвиток і забезпечує усім необхідним. Дитина навчається у школі з поглибленим вивченням іноземних мов, бажає розвиватись і хоче подорожувати та поїхати на час літніх канікул до Японії, де мати періодично працює за трудовим контрактом.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованою Верховною Радою України, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового, духовного, морального та соціального розвитку. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

На сьогодні існує широкий консенсус, у тому числі в міжнародному праві, на підтримку позиції про те, що в усіх рішеннях стосовно дітей, забезпечення їх найкращих інтересів повинно мати першочергове значення. Найкращі інтереси дитини залежно від їх характеру та серйозності можуть перевищувати інтереси батьків.

Враховуючи встановлені обставини, колегія суддів вважає, що надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини з матір'ю за кордон (до Японії) із зазначенням певного періоду, на який видається дозвіл, відповідатиме найкращим інтересам дитини. Таким чином, апеляційну скаргу представника Ольга К. слід задовольнити частково, а рішення Тернопільського міськрайонного суду скасувати та ухвалити нове, яким надати дозвіл на відкриття візи та тимчасовий виїзд малолітньої дитини за межі України без дозволу батька на період із 8 по 31 серпня 2019 року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Khrystyna Iva

    Не перший випадок, коли батьки, які не беруть участі в вихованні та фінансуванні дітей "вставляють палки в колеса" і не дають дітям реалізовувати мрії та побачити світ.
    Я за позбавлення батьківських прав таких батьків, які замість батьківської любові і щасливого дитинства дають дитині та її мамі тільки порушену нервову систему і додають проблем в щоденному житті!!!
  • Андрей Фарт

    а що проституцію вже називають роботою за контрактом ?правильно що не дозволив.

    Андрей Фарт reply Андрей Фарт

    Viktoria Stepanova хай дитина все бачить.така ваша логіка.пєчально.

    Андрей Фарт reply Андрей Фарт

    Viktoria Stepanova дійсно хай дитина  все бачить.така ваша логіка.

    Viktoria Stepanova reply Андрей Фарт

    Андрей Фарт навіть якщо і так, то який це має стосунок до справи?))
  • Оксана Жулицька

    Це взагалі дурний закон, якщо треба просити батька, коли розлучені - а він вимахується і не підписує. Або його взагалі немає в краіні - і жінки ходять, випрошують!
  • Svit Lana

    То шобло не може називатись батьком! Оскільки батько сам має обезпечити і оплатиту поїздку дитини на відпочинок! А воно не дозволяє,бо хамло! Таких потрібно позбавляти батьківських прав!

    Зоряна Яблонська reply Svit Lana

    Svit Lana 100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up