Партнер рубрики Події

Бігли у пам’ять про загиблих Героїв: як відбувся марафон у Тернополі? (РЕПОРТАЖ)

Бігли у пам’ять про загиблих Героїв: як відбувся марафон у Тернополі? (РЕПОРТАЖ)
  • У парку Сопільче 26 серпня організували забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». Це щорічний марафон, аби вшанувати пам'ять полеглих захисників і захисниць України.
  • Участь у заході взяли десятки тернополян.
  • Як все відбувалось – дивіться у репортажі.

Учасники забігу почали збиратись біля флагштоку у «Сопільче» ще о 9.30. А старт запланували на 10 годину. Пробігти у марафоні прийшли багато дітей. Дехто з містян долучився цілими сім’ями.

Тих, хто не встиг записатись на забіг онлайн (до слова, реєстрація тривала до 24 серпня), реєстрували на місці та роздавали спеціальні наклейки на одяг із номерками.

Відео дня

На них можна було написати мету своєї пробіжки. Дехто вписував у жовтий рядок «Я біжу за Перемогу!», інші – «за Україну», «за мир», чи імена військовослужбовців: рідних, товаришів, знайомих тощо, у честь яких вони біжать. Подібні забіги у Тернополі влаштовують з 2021 року, каже організатор, начальник управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОДА Андрій Човган. Вони присвячені пам’яті полеглих воїнів у російсько-українській війні.

Марафон з міркувань безпеки не проводили у 2022 році, та у 2023-му добру бігову традицію відновили. До ініціативи долучилась велика кількість людей.

– Чимало зареєструвались через всеукраїнський сайт, дехто – через нашу гугл-форму. На забіг прийшли учасники бігових клубів, тернополяни, які бігали вранці і побачили захід. Сюди привели дітей з регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт». Жодних вікових обмежень ми не ставили. Тому тут є і молодь, і старші люди. Інформацію про забіг ми активно не анонсували через воєнний стан. Увечері, перед подією, розіслали на електронки місце старту. Майже 150 осіб захотіли долучитись до марафону. Але прийшли не всі, – додає чоловік.

Суть забігу – не у кількості учасників, додає організатор. Його мета: об’єднати небайдужих людей, які хочуть вшанувати світлу пам'ять наших Воїнів, котрі віддали життя за Україну. Тому у марафоні не було чемпіонів, переможців та переможених. Бігуни мали подолати дистанцію у 2 кілометри. Цього року локацію для пробіжки змінили. Якщо раніше учасники бігли Набережною ставу, то зараз – від флагштоку у Сопільче центральною алеєю до картингової траси на Шептицького, і назад.

Забіг розпочали з хвилини мовчання у пам'ять про тих, хто ціною власного життя захистив наш спокій. Далі увімкнули Гімн України. Учасники, тримаючи руку на серці, співали усім знайомі слова. Перед стартом марафону Андрій Човган провів для присутніх інструктаж. 

Для учасників провели коротку розминку перед пробіжкою. Всі залюбки робили вправи, щоб легше подолати дистанцію. Тернополянка Тетяна зареєструвалась на забіг, бо побачила допис в мережі.

– Я інколи бігаю. Ходжу на пробіжки до озера, іноді відвідую різні бігові змагання. Ми мали прийти сюди з подругою – це моя підтримка у спорті, але вона поки запізнюється. Я рада, що сьогодні на марафон прийшли так багато дітей і молоді – висловити вдячність Героям, – говорить Тетяна.

Пані Ірина долучилась до марафону із синами. Розповідає, що вже брали участь у таких заходах. На першому забігові у 2021-му отримали футболки з написом «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». Їх одягнули й нині. Бігом серйозно не займаються, але дізнались, що подія присвячена памʼяті Героїв.

– Не знаю, як це пов’язано, але захід організували, і чому б не взяти участь?!, – додає вона.

По закінченню заходу присутні зробили спільну фотографію.

 

Читайте також:

Присвятили спорту роки і долають десятки кілометрів: історії тернопільських бігунів (РЕПОРТАЖ)

Ми біжимо, щоб зігріти захисників. Тернополяни долучилися до благодійного пробігу (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У «Тернопільській Озеряні-2022» цьогоріч взяли участь 250 бігунів. Які результати змагань

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up