Присвятили спорту роки і долають десятки кілометрів: історії тернопільських бігунів (РЕПОРТАЖ)

Присвятили спорту роки і долають десятки кілометрів: історії тернопільських бігунів (РЕПОРТАЖ)
  • Проєкт Ternopil Runday існує вже сім років. Щосереди та щосуботи на Набережній ставу проводять безкоштовні тренування з бігу для усіх охочих. Так сформувалась ціла «бігова» спільнота, учасники якої дружать, разом із користю проводять час та допомагають ЗСУ.
  • Ми побували на одному із суботніх тренувань бігунів.

Вранці, 22 липня, біля причалу на Набережній зібрались понад три десятки тернополян. Тут вихідна «точка» для їхніх суботніх тренувань. Для когось з цих людей біг став медитацією або способом відволіктись від рутини. Комусь пробіжки допомогли подолати складний етап у житті, дають сили на щодень, нові думки і мотивацію. Інші прагнуть відновити фізичну форму та дбають про своє здоров’я. А хтось приходить сюди не побігати (бо поки вагається), а лиш поспостерігати і повболівати за друзів. Саме так виглядає спільнота Ternopil Runday, яка постійно поповнюється новими любителями спорту.

Наша журналістка помітила – кожен, хто приходить на тренування, вітається з тобою, дає «п’ять!» і цікавиться, як ти. Якщо пересічну людину це може трішки здивувати і ввести у ступор (адже ще не встиг навіть познайомитись із бігунами), то у спільноті таке вже як норма. Так бігунів-новачків намагаються підтримати, розповідає локальний координатор Ternopil Runday Андрій Бородій.

Відео дня

Беруть участь у тренуваннях навіть діти

Андрій є також членом бігової спільноти Тернопільщини і тренером з бігової підготовки. Він пригадує, що вже давно Європою поширився популярний британський проєкт Parkrun. В Україні його теж хотіли запровадити, але щось не склалось. Врешті у нас з’явився аналог – Runday, метою якого є щосуботні пробіжки у різних містах на дистанцію у 5 кілометрів. Проєкт «прижився» в 11 локаціях по Україні (враховує Андрій й окуповані міста). У Тернополі бігають вже сім років, короткі перерви були хіба під час пандемії коронавірусу та на початку повномасштабної війни.

Андрій координує Ternopil Runday з 2018 року. Він завжди проводить легку розминку для учасників, організовує самі забіги та тренує новеньких бігунів, які тільки долучились до спільноти. Зазвичай, додає, на тренування приходить 15-20 осіб. Пора року чи погода неважливі – бігають Набережною і влітку, і взимку, і навіть коли дощить. А після забігу можна випити чаю, якщо надворі холодно, або сік чи воду, коли спека, перекусити печивом, фруктами чи смаколиками, які приносять учасники.

Як минуло суботнє тренування 22 липня? Спочатку, за традицією, фізкультвправи, аби розім’яти м’язи і підготуватись до бігу. Роблять їх усі під музику, під чітким керівництвом Андрія.

Далі вирішили організувати невелике змагання між більш досвідченими бігунами. Вони поділились на 4 команди по 5-6 учасників залежно від професії: «Нацгвардійці», «Айтішники», «Підприємці» та «Педагоги». Усі мали подолати стандартну дистанцію у 5 кілометрів, при цьому змагаючись, хто швидше прибіжить. А визначали переможців по сумі результатів кожного з учасників. 

Після забігу – оголошення лідерів. Перше місце зайняла команда «Нацгвардійці» із результатом в 1 годину 39 хвилин 55 секунд. Друге отримали «Айтішники», які разом прибігли за 1 годину 42 хвилини 43 секунди. Третє – «Підприємці» (1 година 51 хвилина 34 секунди), а четверте – «Педагоги» (1 година 53 хвилини 43 секунди). Переможці отримали грошові призи.

Взагалі, у спільноті намагаються завжди дарувати учасникам маленькі сувеніри, якісь класні речі, приміром яскраві шкарпетки, аби заохотити їх не покидати спорт, каже тренер Андрій. Нагородили також найшвидших бігунів: серед чоловіків Олега Бутковського, а серед жінок Галину Щепанівську. Їм видали сертифікати із одного з магазинів туристичного спорядження, одягу та взуття.

Поки досвідченіші бігуни відпочивають після змагання, Андрій Бородій тренує новачків. Дистанція, звісно, менша, лише кілька кіл по доріжках. Приходять побігати навіть діти з батьками.

Бігають у компанії однодумців

Ми поспілкувались з кількома активними бігунами та дізнались, як вони долучились до проєкту.

Тернополянин Богдан каже, що намагався регулярно бігати щоранку ще з 9 класу. Але це у нього з різних причин не виходило, мав чимало занять і все не встигав. Серйозно зайнявся бігом у 2020 році. До тренувань від Ternopil Runday долучився втретє. Тут познайомився із тренером Андрієм.

– Взагалі, я швидко зорієнтувався у бігові, бо раніше мав спортивні навички. Мешкав у Києві, був майстром спорту з кікбоксингу, але згодом набрав зайву вагу. Біг мені допоміг впоратись із фізичним та емоційним станом, відновити форму. Для мене це як енергетичний заряд, – додає він.

Після тренувань Богдан ще займається дихальними практиками, мовляв, це ефективно та корисно.

– Біг тренує мої легені, а дихальні практики очищають лімфатичну систему. Намагаюсь виходити на пробіжку щодня. Але так не завжди буває, іноді можу по 2 тижні не бігати, – ділиться чоловік.

Наталія почала бігати ще у коледжі. На стадіоні додала спершу дистанцію в один кілометр, а потім – у п’ять. Каже, що часом подолати таку відстань важко, але наприкінці відчуваєш справжнє полегшення, і «друге» дихання відкривається. Зараз жінка не бігає через проблеми зі здоров’ям.

– Але я приходжу постояти у групі підтримки, подивитись, як інші тренуються. Деякий час мені бігати не можна, але потім знову приєднаюсь до всіх. Тут є ті, хто давно бігає, а є новачки, котрим трохи складно і поки вагаються чи пробувати долати великі відстані, – розповідає нам.

Тернополянка Ніна займається бігом вже більше 20 років і тепер щодня долає дистанції не менше п’яти кілометрів. Пригадує, що у молодому віці грала у баскетбол в університетській команді. Потім розвивала кар’єру, працювала і час на спорт мала не завжди. Але згодом зрозуміла, що біг покращує її стан здоров’я і ще є медитацією – можна зосередитись, побути наодинці з думками.

– Тому я почала бігати на довші дистанції. У команді Ternopil Runday я всього рік. Раніше багато подорожувала і рідко бувала в Тернополі. Але тепер у місті і долучилась до цієї класної спільноти. Під час війни вона об’єднала людей, мені захотілось бігати у компанії однодумців, – говорить жінка.

Щодня Ніна пробігає в середньому 9 кілометрів. Для цього прокидається о 5-6 годині ранку. А ще, куди би не їздила – у відрядження чи просто в інше місто або за кордон, має за звичку брати із собою бігові кросівки. Жартує, мовляв, це така її фішка – першим ділом йти на пробіжку. Полюбляє бігати з друзями через спілкування, а коли тренується сама – слухає музику, подкасти і аудіо-книги.

Микола професійно бігав ще будучи студентом. Виступав за збірну області і займався з тренером, мав перший розряд з легкої атлетики. Довгий час після закінчення університету сам працював тренером і підтримував фізичну форму. Потім довелось змінити роботу і чоловік «закинув» спорт.

– Зізнаюсь, років п’ять не бігав і набрав вагу. Тепер познайомився із цією компанією і відновлюю звичку бігати щоранку після тривалої перерви. Періодично доєднуюсь до тренувань. Якщо роботою завантажений – не бігаю, але щодня намагаюсь знайти на це вільний час і мотивацію. Навіть уклав спір з однією бігункою, хто скине більше кілограмів за місяць. Це додатковий стимул! – сміється він.

Як долучитись до бігових тренувань?

З 8 липня у Тернополі стартував фізкультурно-оздоровчий захід: «18 етап Активні парки-бігова Україна». У рамках нього продовжуються безкоштовні тренування з бігу на Набережній Ставу. Для всіх новачків створили телеграм-групу, де щодня діляться таємницями бігової «кухні», емоціями, фото, переживаннями, успіхами та спілкуються. Лінк: https://t.me/+Kk7nkofbes0xMjcy.

Мета соціального проєкту, впровадили який, до речі, Президент України спільно з Міністерством молоді та спорту, – залучити людей до систематичних тренувальних сесій, розвинути рухові якості – витривалість, силу, спритність, координацію, гнучкість та швидкість.

Крім того, регулярне виконання нескладних вправ посилює роботу імунної системи, підвищує стійкість організму до несприятливих факторів зовнішнього середовища, в тому числі до вірусних захворювань. Як приємне доповнення, ви отримуєте профілактику травматизму, знижується вплив вікових змін та формується довголіття.

– Для мене біг – це завжди відпочинок від щоденної роботи. Класно, коли після сидіння на офісному стільці ввечері виходиш пробігтися, це можливість розвантажитись. Нові думки приходять у голову, нові ідеї з’являються. Також завдяки Ternopil Runday сформувалась спільнота людей, які прагнуть кращого, стають сильнішими, мають за що боротися. Це через елемент конкуренції – ти бачиш, що хтось біжить швидше, і рівняєшся на нього, – пояснює тренер з бігової підготовки.

У біговій компанії усі стали друзями. Учасники спілкуються навіть поза тренуваннями: ходять на йогу, баскетбол, згодом планують почати вивчати англійську (перед пробіжками) чи малювати щось креативне. Крім того, спільнота долучається до волонтерських ініціатив і збирає кошти на ЗСУ.

До спільноти може долучитись будь-хто, незалежно від віку. Тренування відбуваються щосуботи з 9:00 до 10:00, та щосереди з 19:00 до 20:00. Контактна особа – Олександр (066 436 78 72). Тренування учасників Ternopil Runday відбуваються лише у суботу. 

Фінальним етапом тренувань буде змагання у вересні на Набережній. Участь у ньому візьмуть 100 бігунів. Дистанція також 5 кілометрів. Зможете отримати медалі та інші призи. Перш за все, право на реєстрацію мають новачки. Від вас потрібне бажання пробігти! – завершує тренер.

 

Читайте також:

На «Циганці» відбудеться турнір з пляжного волейболу

Тернопільська малеча випробувала власні сили в єдиноборствах

Аліна Дадерко з Хоросткова стала призеркою на Чемпіонаті Європи з важкої атлетики

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Мар'яна Чорненька

    🙏Підтримайте, будь ласка, петицію про присвоєння звання Героя України (посмертно) моєму братику, Кукурузі Володимиру. Йому було 27. Він був добровольцем. Залишилась маленька донечка…

    https://petition.president.gov.ua/petition/198516

keyboard_arrow_up