Партнер рубрики Події

Біля ринку "Оріон" протестувальники на дві години перекрили дорогу (оновлено)

Біля ринку "Оріон" протестувальники на дві години перекрили дорогу (оновлено)

На дві години жителі “Сонячного” перекрили трасу міжнародного значення, заблокувавши два пішохідних переходи - з вул.15 Квітня на вулицю Київська неподалік заводу “Оріон”, та пішохідний перехід біля виїзду із заправки там же.

Саме стільки часу противники появи торф'яної котельні у житловому районі, ходячи безперервно через переходи, намагались привернути увагу до себе міської влади вввечері 10 жовтня. Однак жоден представник влади на місце не приїхав і не прийшов. А ось поліції, груп швидкого реагування було чимало.

- Влада просто насміхається з нас. Вони пальцями показують і сміються з нас. Мовляв, клоуни і лохи, - кажуть тернополяни. - А те, що нам жити тут біля їхньої торф'яної котельні, і дихати смердючим торфом, то їх не цікавить. Ні акції, ні суди, ні  протести під міськрадою нічого не дають! Нас не чують! Вони сьогодні сидять і п'ють в ресторані, всі знають у якому, а вийти до людей нікому.

Відео дня

Загалом рішення про перекриття дороги було спонтанним. Спершу жителі вул. Київської, 15 Квітня, Симоненка та інших збирались біля входу на територію котельні на Київській, 3с. Запрошували на збори також і представників міської ради, КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” попередньо листом, втім ті не прийшли. Відтак далі голова ініціативної групи, що виступає проти будівництва котелень на торфі, розповіла тернополянам про ухвалу суду, якою зняли заборону з будівництва нещодавно та розповіла про намір оскаржити таке рішення. А далі люди, зрозумівши, що міська влада не збирається ані трішечки враховувати їхню думку, вирішили іти на пішохідні переходи. Мовляв, такий варіант хоч і дещо примітивний, однак дієвий.

- До влади в нас одна вимога —  заборонити будь-які будівельні роботи на котельні, допоки тривають суди щодо скасування декларації на початок будівництва, - розповіла голова ініціативної групи Юлія Мамчак перед початком акції на дорозі. - Також ми оскаржуємо зняття заходів реагування у сфері держнагляду у виді тимчасової заборони.


Акцію на дорозі, як і зазвичай, не всі перехожі та водії зустріли дружелюбно.  Фури, що мали намір виїхати з міста, та фури, що хотіли в'їхати, тривалий час сигналили. Водії рейсових автобусів радили протестувальникам їхати до міського голови під хату у Байківці і там протестувати. А дехто із водіїв легківок намагався прорватись. Пропускали свідомо активісти  швидкі,  також пропустили один рейсовий автобус, у якому був пасажир після діалізу. Загалом, на зустріч під котельнею прийшло значно менше жителів, аніж потім приєдналось до акції на переході. Люди підходили, запитували про причину акції та приєднувались до неї. Було й чимало зівак. 


- В нас вже просто лопнуло терпіння, - каже тернополянка Лілія. -  Ну, знущаються з нас. Ми не хочемо дихати торфом, ми боїмося за наших дітей. В мене дитина — алергік, і куди нам подітися, як запустять торф'яну котельню?

Після першої години блокування дороги, водії фур, легківок стали розвертатись та їхати у зворотному напрямку, а один із рейсових автобусів взагалі поїхав у місто дворами. Врешті до людей приїхав очільник міської поліції, який намагався переконати людей розблокувати трасу міжнародного значення. Та намагався роз'яснити, що раз усі суди тепломережами виграні, то й акція — непотрібна. Очільника поліції люди просили видзвонити когось із керівництва міста, однак йому, схоже, не вдалося. Врешті, находившись протягом двох годин пішохідними переходами, люди вирішили завершити акцію на сьогодні. 

- Ця акція — не остання. Таку ж влаштуємо і завтра,  і у наступні дні. Гарна погода, будемо ходити, поки нас не почують, - вирішили противники будівництва.

Відтак  на завтра, 11 жовтня, тернополяни знову запланували збори біля котельні на Київській,3с. Початок - о 18.30.  Після зборів — знову підуть на переходи. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Саша

    Пропоную зранку (коли в місто приїздить якийсь посадовиць, типу Гройсман) , перекрити "горбатий міст", там якраз є перехід на ньому. Влада не чує людей, пора діяти!!!
  • Саша

    Фірман напився, відправили у відпустку, приїхав Гаврилюк, от мудили тільки горілку можуть пити: https://www.facebook.com/257095795051878/videos/313400579470171/

  • Бульба

    .....Фури, що мали намір виїхати з міста, та фури, що хотіли в'їхати, тривалий час сигналили. Водії рейсових автобусів радили протестувальникам їхати до міського голови під хату у Байківці і там протестувати.....
    Задовбали вже протистувати за рахунок інших людей!!!
    Зробили війну в країні, вибрали жидву нами правити, значить низько кланятись і в перстень цюлувати !!!! Чи як завжди?: вибирав не я і хата не моя!!
  • Герасимчук Ростислав

    В Польші масово позбавляються тих котелень, а наші барани такі барани.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:42 У Тернополі збили мотоцикліста: деталі аварії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ) 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up