Партнер рубрики Події

Блокування ВКонтакті та Однокласників очима New York Times та BBC

Блокування ВКонтакті та Однокласників очима New York Times та BBC

Вконтакті, Російська версія Фейсбуку, надіслали мільйонам українських користувачів інструкцію, як обійти блокування Українським урядом, пише New York Timеs.

У вівторок, 16 травня Київ заборонив Українським інтернет-провайдерам надавати доступ до популярних російських соціальних мереж. До цього списку також увійшла частина російських інтернет-компаній, які займаються захистом від кібер-загроз. Вконтакті, другий за відвідуваністю вебсайт в Україні, та частина імперії групи Мейл.ру, котра охоплює 25 мільйонів українських користувачів, котрі можуть бути порушені.

За даними агенства Рейтерс , Вконтакті стверджує, що не надсилали своїм користувачам повідомлення про те, як обійти блокування їх сайту з наступним вмістом:

“Ми любимо наших українських користувачів і хочемо, щоб Ви завжди залишалися на зв’язку зі своїми друзями та близькими.”

Відео дня

Інструкція містила в собі посилання на віртуальні приватні вебсторінки та різне програмне забезпечення. Проте організація з Нагляду за правами людини  (НПЛ) та Рада Європи заявили, що такі дії дорівнюють замаху на обмеження свободи слова.

“Це ще один приклад того, з якою легкістю Президент Порошенко невиправдано намагається контролювати громадськість України,” - зазначила Українська дослідниця Тетяна Купер.

На офіційному сайті Президента написали петицію про відміну блокування вебсайтів, також відбулися невеликі протести у Києві та Харкові. На вебсайт Президента України також зробили кібератаку. Проте вже наступного дня представник Кремля  Дмитрій Пєсков заявив, що це необгрунтовані звинувачення.

Український депутат, Сергій Лещенко сказав, що київська влада зайшла занадто далеко.

“Якщо метою було зменшити вплив Росії на українське населення, існує безліч шляхів до досягнення цілі не блокуючи вебсторінки повністю,” - виразив він свою думку в публікації на вебсторінці журналу «Новое время».

Рішення Президента України підтримати Раду національної безпеки України може виявитися суперечливим в середині країни. Оскільки лише ВКонтакті має понад 15 мільйонів користувачів в Україні та  Однокласники також дуже популярні.

Цензура чи хороший хід? Думка BBC

Блогер Антон Ходза розцінив заборону російських соцмереж як «фантастичну можливість» для українських стартапів. В той час, як інші жартують, що влада України повинна готуватися до негативних відгуків школярів та пенсіонерів. 

 ІТ-експерт Артур Оруджалієв оцінив це як цензуру. А журналіст Оксана Романюк з “Репортерів без границь” назвала економічні причини, які використовуються для виправдання заборони, якими насправді були економічні санкції проти українців.

Санкції торкнулися й участі Росії у Євробаченні. Юлія Самойлова не змогла приїхати до Києва, оскільки виступала у Криму. Україна поступово розширила перелік санкцій, які на даний час включають у себе понад 1200 осіб.

Переклад: Марія і Анастасія Чернишові

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Александр Ковик

    Правильно зробили що заборонили ВК і однокласники
  • Anonymous

    Цікаво, СБУ відразу зацікавиться подібними публікаціями у 20 хвилин, чи ще трохи почекає?

    Редпакція 20 хвилин, у вас ломка по одноглазниках, чи то просто замовлення чиєсь?
  • Петро Білецький

    Шановні автори, при написанні статтей навчіться відрізняти достовірну інформацію від неправдивої. "Юлія Самойлова не змогла приїхати до Києва, оскільки виступала у Криму." - не через те що виступала в Криму (такого в законі немає), а через порушення перетину кордону України - бо Крим це Україна, а вона поїхала в Крим не через український кордон, а через так званий російський.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up