"Брати маски і триматись дистанції": як і де тернополяни пірнатимуть на Водохреща і що радить лікар

"Брати маски і триматись дистанції": як і де тернополяни пірнатимуть на Водохреща і що радить лікар
  • Попри коронавірус та сильні морози, тернополяни готуться пірнати в ополонки традиційно 19 січня. 
  • Як організували місця для купання в місті, чи будуть масові заходи та яких правил дотримуватись, аби не захворіти, читайте у матеріалі "20 хвилин". 

— Три останніх роки я занурюювався на Водохреща. Коронавірус мене не злякає і цього року я теж планую купатись, — каже тернополянин Андрій. — Ще не вирішив де саме це буде, і можливо цього року людей буде не так багато, але я захворіти не боюс, бо вірю в те, що на Водохреща це не можливо. Буду дотримуватись рекомендацій лікарів. Тим більше, готувався завчасно.

У Тернополі таки не заборонили купання на Водохреща. І традиційно ополонки готують у "моржатнику", що у парку Топільче та на Тернопільському ставі.

Чому стільки людей занурюються в крижану воду, читайте у матеріалі “Йорданська вода має неймовірну силу”: тернопільський священник про Щедрий вечір та Водохреща"

Відео дня

"Просимо одягати маски"

У Тернопільському клубі моржів "Нептун", розповідають, що традиційно готують місця для обігріву, необхідні для людей, які будуть купатись.

— Для тих,хто бажає зігрітись, ми готуємо місце, теплий чай, коцики, щоб люди могли закутатись - каже голова клубу Богдан Поломацканеч. — Звісно, просимо людей дотримуватись карантинних заходів: одягати маски, тримати дистанцію, остерігатись контактів. 

У Львові купатись заборонили

Як повідомляють у Всеукраїнських ЗМІ, цього року купатись на Водохреща не рекомендують у Львівській області. Там не облаштовуть місць для купання. Відмовились також і від традиційного Великого освячення води. 

У Чернівцях, Івано-Франківську та Ужгороді місця облаштовують.

Читайте також: На Тернопільщині морози до -20 С: як рятуватись від обмороження і що робити, якщо застрягли на дорозі 

Як купатися на Водохреща / фото ДержНС України

"Заходів не плануємо"

У Тернопільській міськраді від коментарів щодо завтрішніх дійств, утримались. Мовляв, жодних масових заходів не заплановано.

— Масових заходів на 19 січня не заплановано, — повідомила речниця Тернопільської міської Ради Мар`яна Зварич. — За дотриманням заходів безпеки стежитиме ДСНС, польову кухню.

Тож, як організовуватимуть дистанцію між людьми, які зібрались занурюватись, як уникатимуть черг в роздягальнях та чи будуть вони взагалі - невідомо. Також відкритим залишається питання про те, чи пригощатимуть присутніх стравами традиційної польової кухні. 

Чи можна заразитись коронавірусом у воді?

Про те чи безпечно купатись в ополонці під час пандемії, говоримо із лікарем-методистом КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Тернопільської обласної ради  Галиною Зот.

— Зараз ми живемо у період пандемії. Тож у будь-якому випадку потрібно пам`ятати про ті карантинні правила, яких всі ми маємо дотримуватись, — каже експертка, —  Що це означає? Треба дотримуватись дистанції 1,5-2 метри . Якщо перебуваєте в громадських місцях або в скупченнях людей —  одягайте маску. Санітайзери також ніхто не відміняв, але зрозуміло: якщо ви занурютесь у воду —  у масці і з дезінфектором пірнати не будете. 

Лікар радить обов`язково перед тим, як пірнати - проконсультуватись із своїм сімейним лікарем. І одає, що через саму воду коронавірусом заразитись неможливо. Але через контакти з людьми, яких буде чимало у такі дні - дуже навіть ймовірно.

Рятувальники будуть стежити за безпекою

Під час свята рятувальні підрозділи ДСНС України чергуватимуть у посиленому режимі поблизу водойм, аби гарантувати безпеку громадян під час купання. Про це служба повідомляє на своїй сторінці в соцмережах.

Служба порятунку вкотре нагадує правила безпечної поведінки на водоймах:

— занурюватися (купатися) необхідно в спеціально обладнаних ополонках біля берега, під доглядом рятувальників та медичних працівників;

— перед купанням необхідно розігріти тіло;

— до ополонки необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг. Краще використати черевики або вовняні шкарпетки для того, щоб дійти до ополонки. Можливе використання спеціального ґумового взуття, що також захищає ноги від гострого каміння та не дозволяє Вам ковзати на льоду. Ідучи до ополонки, пам’ятайте, що доріжка може бути слизькою – ідіть повільно й уважно;

— занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду й занурення у воду з головою не рекомендуються, адже це збільшує втрату температури й може призвести до шоку від холоду;

— при вході у воду намагайтеся швидко досягти потрібної Вам глибини, але не плавайте;

— не перебувайте в ополонці більше ніж 1 хвилини, щоб уникнути загального переохолодження організму;

— якщо з вами дитина, стежте за нею під час занурення в ополонку;

— при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;

— після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і надягніть сухий одяг;

— для зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю, найкраще трав’яний, або з ягід чи фруктів, з попередньо підготовленого термоса.

А ви підете купатись у ополонці? Пишіть відповідь у коментарях.

Довідка

Учасники клубу "Нептун" просять підтримати петицію про Капітальний ремонт будівлі клубу

https://petition.e-dem. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Mike ToNight

    Моргенштерн, ополонки і празник! О то ми файні курча! Тре йти сі окунути бо всі йдут!
  • Надя Міськів

    А будуть пірнати в масках?
  • Pavel Orestovich

    Якраз температура повітря " моржова"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up