На Тернопільщині морози до -20 С: як рятуватись від обмороження і що робити, якщо застрягли на дорозі

На Тернопільщині морози до -20 С: як рятуватись від обмороження і що робити, якщо застрягли на дорозі
  • Алкоголь викликає лише ілюзію тепла. Шкодять також цигарки і голодний шлунок, кажуть рятувальники. Забудьте про золоті і срібні прикраси на морозі.  
  • Неприпустимо (!) розтирати відморожені ділянки тіла руками, тканинами, спиртом і тим паче снігом! Адже це може сприяти тромбоутворенню в судинах, наголошують лікарі.
  • Де є пункти обігріву, куди дзвонити, якщо застрягли в дорозі і до кого виїде мобільний пункт — всі контакти у довідці. 

Життя 41-річного чоловіка вже забрав мороз – він є першим, хто помер від переохолодження на Тернопільщині від початку цього року.

Синоптики попереджають про погіршення погодних умов та суттєве зниження температури повітря у наступні дні, місцями до -20 С.

Ми зібрали поради експертів, як вберегтись від морозу, уникнути переохолодження і обмороження, як рятуватись, якщо все ж це трапилось і куди звертатись, якщо ви поїхали з міста і застрягли у мороз на трасі в іншій області.

Відео дня

Також ми підготували інформацію про пункти обігріву, і з’ясували, до кого і в якому випадку приїде «мобільний» пункт.

Читайте також У Тернополі розгорнули пересувний пункт обігріву: де розташований та чим там можуть допомогти? (ФОТО)

Жертви морозу

Від переохолодження загинув 41-річний чоловік. Ще двоє отримали травми через мінусову температуру. Такою є статистика жертв морозу від початку 2021 року. Минулоріч потерпіли від переохолодження 11 людей, серед них одна дитина. Про це повідомив речник управління держслужби з надзвичайних ситуацій в області Сергій Данілін. Життя ще однієї людини, на жаль, врятувати не вдалось, хоча минулорічна зима й не була надто суворою.

— Тіло невідомого 8 січня близько 7:30 виявили перехожі. Вони викликали швидку. Потерпілого без свідомості, але зі слідами побоїв, госпіталізували в реанімаційне відділення. Проте врятувати життя 41-річного чоловіка медикам не вдалося. За п'ять годин він помер, — йшлось в поліцейському повідомленні.

Чоловік помер не від побоїв. Офіційною причиною його загибелі медики назвали переохолодження.

Читайте також  Чоловіка без свідомості виявили перехожі: подружжя з Заліщиків катувало знайомого. Він помер


Найважче врятувати обличчя, руки й ноги

“Мінус» на вулиці із сильним вітром додає тернополянам чимало клопотів. Теплий одяг з натуральних тканин, звичайно, захищає від переохолодження. Однак, найважче врятувати обличчя, руки та ноги.

То як правильно рятуватись від переохолодження? І якими є ознаки обмороження? Запитання ми адресували до сімейного лікаря загальної практики сімейного медицини міського закладу Центр первинної медико-санітарної допомоги Ірини Корнієнко. 

— Ознаками обмороження й загального переохолодження є блідо-синюшна шкіра, а  температурна, тактильна й болюча чутливість відсутні чи різко знижені, — каже медик. — При відігріванні з’являються сильні болі, почервоніння та набряк м’яких тканин. А при більш глибокому ушкодженні через 12—24 год. можлива поява пухирів із кров’янистим вмістом.

Пульс у переохолодженої людини, як правило, частий, артеріальний тиск знижений, температура тіла нижче 36° С, каже лікар.

— Якщо з’явились перші ознаки, насамперед необхідно зігріти людину в теплому приміщенні, — радить Ірина Корнієнко. — Зігрівання ураженої частини тіла має бути поступовим, повільним, переважно пасивним. Неприпустимо (!) розтирати відморожені ділянки тіла руками, тканинами, спиртом і тим паче снігом! Адже це може сприяти тромбоутворенню в судинах, поглиблюючи процеси деструкції уражених тканин.

Потерпілого при загальному переохолодженні потрібно вкутати в теплу ковдру, а при обмороженні накласти на уражену частину тіла термоізолюючу ватно-марлеву пов’язку. Її  застосування дозволяє в кілька разів сповільнити зовнішнє зігрівання ураженої ділянки при забезпеченні загального зігрівання організму.

— Якщо обморозили руку або ногу, їх можна зігріти у ванні, поступово підвищуючи температуру води з 20 до 40° С і впродовж 40 хв. ніжно масажувати кінцівку, — радить лікар. — На внутрішню поверхню стегна або плеча можна додатково покласти теплу грілку.

Рятує при переохолодженні також тепле пиття. Корисним буде солодкий чай. Якщо відігрівання після відмороження супроводжується помірними болями, відновлюються чутливість, температура й колір шкіри, самостійні повноцінні рухи, то кінцівку витирають насухо, шкіру обробляють 70% спиртом (або горілкою) і накладають суху пов’язку з ватою, радить лікар.

— Вухо, ніс або щоки варто змастити вазеліном і також захистити сухою зігрівальною пов’язкою з ватою, — радить Ірина Корнієнко.

Медик нагадує, що обморожені ділянки надовго зберігають підвищену чутливість до холоду і легко піддаються повторному обмороженню!

Ознаки глибокого обмороження, при яких необхідна термінова меддопомога:

• чутливість обморожених ділянок не відновлюється;

• зберігаються сильні болі;

• зберігається блідість шкіри;

• якщо надавити пальцем на шкіру, а потім різко забрати палець, колір шкіри не міняється; • з’являються пухирі із кров’янистим вмістом.



Як уникнути переохолодження та обмороження

Алкоголь викликає лише ілюзію тепла. Шкодять також цигарки і голодний шлунок, наголошують рятувальники.

  • Не носіть на морозі металевих, в т. ч. золотих та срібних прикрас. Метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло.

  • Не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження.
  • Не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.
  • Голодний шлунок теж не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом.
  • Носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити такий, що не промокає.
  • Тісне взуття та відсутність устілки можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими.
  • Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу.
  • У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом.
  • Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас. Метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе «прилипання» цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. Окрім того, перстені на пальцях затрудняють циркуляцію крові та сприяють обмороженню кінцівок.

Які ознаки переохолодження та обмороження?

Переохолодження організму - це загальний стан людини, коли на всю поверхню тіла впливає холод, а температура тіла при цьому падає нижче 35 ºC.

Діти, літні й ослаблені люди, особливо худі, стомлені і голодні, найбільш уразливі до переохолодження. Переохолодження настає швидше при попаданні в холодну воду, при алкогольному сп'янінні, а також після крововтрати або травм. Тривалий вплив низьких температур призводить до пригнічення функцій організму, а при тривалому впливові холоду і зовсім згасають. Людина може загинути, якщо температура тіла знизитися до 17-25 ºС, наголошують медики.

Ступені переохолодження

  • 1-й ступінь переохолодження (легкий) — температура тіла людини знижується до 34-35 °C, з'являється утруднення мови, озноб, тремтіння кінцівок, синюшність шкіряних покривів, губ, біль у пальцях рук і ніг, поява "гусячої шкіри", сонливість, загальна слабкість, поверхневе дихання, можливі обмороження.
  • 2-й ступінь переохолодження (середній) — температура тіла знижується до 31 ºC, сповільнюється серцебиття та дихання, знижується артеріальний тиск, з'являється сонливість, можливі важкі ступені обмороження кінцівок; втрачається спроможність до самостійного пересування.
  • 3-й ступінь обмороження (важкий) — температура тіла менше 31ºC, виникає блювота і судоми, відбувається кисневе голодування мозку, людина не може самостійно рухатися, настає втрата свідомості, життєві функції поступово згасають, відбувається зупинка серця і дихання.

Перша допомога при переохолодженні

  • Перенесіть потерпілого в тепле приміщення. Мокрий одяг потрібно відразу ж зняти та одягти сухий та теплий. Потерпілий не повинен рухатися. Якщо людина перебуває в непритомності, потрібно постійно контролювати дихання і пульс, а якщо він не прощупується, відразу ж викликайте швидку допомогу або звертайтеся до лікаря, особливо, якщо справа стосується маленьких діток.

Взимку реєструються холодові травми, що виникають при контакті теплої шкіри з холодним металом. Як тільки людина візьметься голою рукою за залізний предмет або лизне її язиком, вона міцно прилипне до неї. Звільнитися можна тільки відірвавши предмет разом зі шкірою. Не відривайте насильно залізний предмет, а полийте на прилипле місце теплою водою.

Довідка

Адреси пунктів обігріву, розгорнутих на території Тернопільської області станом на 15.01.2021 (інформація оновлюється)

https://tr.dsns.gov.ua/ua/Ostanni-novini/6848.html?fbclid=IwAR3ZJKmpDqqw3-RsgiNX57jbZBp7eSM05M8ljaNrLVnG7e5dtsUQCnSuK7k

Мобільний пункт обігріву приїде до вас у разі, якщо погода суттєво погіршиться, а орган місцевого самоврядування не зможе дати раду усім. А також в разі масштабної ДТП чи іншої надзвичайної події. Телефонувати 101.

Читайте також У Тернополі розгорнули пересувний пункт обігріву: де розташований та чим там можуть допомогти? (ФОТО)

Куди телефонувати, якщо застрягли в дорозі:

Допомогу нададуть у всіх областях, звертатися можна в будь-який час доби. https://ukravtodor.gov.ua/

Тернопільська область: +380 (35) 252 65 32.

У разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з ускладненням дорожнього руху на дорогах державного значення, просимо звертатись до чергових диспетчерів служб в областях: https://bit.ly/3aAKPJs

Водіям великогабаритного транспорту радимо користуватися майданчиками для відстою, розташованих вздовж державних доріг. Для зручності, всі вони відзначені на Google-мапі: http://bit.ly/2WsAaZe.

Чергові диспетчери Служб автодоріг в областях: 

https://ukravtodor.gov.ua/4496/cherhovi_dyspetchery_sluzhb_avtomobilnykh_dorih_v_oblastiakh.html

Окрім того, у разі нагальної необхідності можна звертатись до рятувальників 101, поліції 102 та швидкої медичної допомоги 103.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Antio Corupti

    Хоча б скріншот з температурними даними могли взяти з датою оновлення статті ?
  • Igor Xot

    Не ходити по морозу, тай все)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up