Через ГЕС постраждала риба та птиця, кажуть жителі Великих Бірок

Через ГЕС постраждала риба та птиця, кажуть жителі Великих Бірок
Гідрологічний заказник «На Куті», розташований між смт Великі Бірки та с. Дичків, почав у середині березня обезводнюватись, кажуть мешканці. Причина цього – роботи на ГЕС у Дичкові. У перевіряючих інстанціях кажуть, що зв’язок між роботами на ГЕС і падінням рівня води ще треба довести, а порушень не бачать.

 

- Сумно дивитись на заплаву, - каже мешканець смт Великі Бірки Віктор. – Вона спустошена. А таке місце було: і відпочити, і порибалити де є. Рибалили навіть і взимку. А на ГЕС навесні підняли греблю – і вода впала.

Чимало мешканців смт Великі Бірки та села Дичків, за словами Віктора, обурені та стривожені тим, як знищують їхній гідрологічний заказник «На Куті». Той розташований у заплаві річки Гнізна. Стривожені і очільники селища та села. Зупинити «обезводнення» вони спробували через звернення до різних контролюючих органів.

Побачили, що падає вода
- З 20 березня ми помітили, що рівень води у річці Гнізна-Гнила, що протікає через Великі Бірки, різко впав і продовжував падати, - каже голова Великобірківської селищної ради Роман Мацелюх. – Приблизно, більше метра. Це був якраз період нересту щуки, ікра була на берегах. Люди наші були дуже обурені. Тож, я звернувся письмово до екологічної інспекції, водгоспу, у віданні яких ті питання і просив, що вони провели розслідування, виїхали на місце. Наступного дня приїхали відповідальні інспектори, обстежили.
Як припускають у селищі, рівень води у річці впав через те, що на Дичківській ГЕС «скинули воду». Нині гідроелектростанція -  приватна.
- В гідрологічному заказнику, де гніздяться перелітні птахи, води практично не стало, - каже пані Мацелюх. - Тобто, порушений режим роботи заказника. Тому місцеві жителі написали звернення до прокуратури, долучили і фотоматеріали. Також жителі зняли відеоролик, де чітко видно, як виглядав заказник торік і як виглядає цьогоріч.
Переконані, що причиною зниження рівня води є роботи на ГЕС, і у Дичківській сільраді.
- Наскільки мені відомо, через ситуацію у заказнику відкрили кримінальну справу, - каже сільський голова Дичкова Петро Гринчишин. – На місце виїжджали комісії, але які результати – поки що невідомо.

Утім, як повідомили у прес-службі обласної прокуратури, контролюючі органи ще проводять перевірку. То ж чи реагуватиме відповідно прокуратура та чи відкриватиме кримінальне провадження, залежатиме від результатів цих перевірок.  

Зв’язок треба ще довести
Виїжджали на місце і працівники Департаменту екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації.

- Щоб запобігти шкоді під час гніздування водо болотної птиці, ми звернулись офіційно листом до керівника ГЕС, щоб він підняв воду до попереднього рівня, - каже директор департаменту Орест Сінгалевич. - Він зараз це і робить. Зрозуміло, що це слід робити поступово, за годину-дві це зробити неможна.

Натомість у Держекоінспекції поки що не беруться стверджувати, що заказник постраждав саме через роботи на ГЕС. Хоча незначні порушення там таки були, кажуть фахівці.
- Ми отримали інформацію від Великобірківського селищного голови про звернення до нього депутатів і мешканців про те, що на гідрологічній станції знизився рівень води і відбуваються неправомірні природоохоронні діяння, - каже заступник начальника Держекоінспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. - Держекоінспекція 27 березня попередньо виїжджала перевіряти Дичківську ГЕС. Встановили, що її власник підняв шандори і проводить розчистку дериваційного каналу. Робить це правомірно.
За правилами гідротехнічних споруд, які погоджені Тернопільським управлінням водного господарства, дозволено проводити такі роботи. Але ці правила є трішки застарілі, каже пан Ференц. І для правильного проведення подібних робіт власник ГЕС мав би отримати погоджений графік від Управління водного господарства.

- За це порушення, що вони не врахували середовище перебування диких тварин - підняли воду і понизили рівень води у річці, ми склали протокол на директора Дичківської ГЕС, ТОВ «СОФІЯ - ЕНЕРГО», - каже Едуард Ференц. - Одночасно, ми обстежували гідрологічний заказник. Але, для того, щоб стверджувати про зв’язок між роботами на ГЕС і ситуацію із заказником, потрібно провести відповідні дослідження. Це може зробити якась спеціалізована організація і за якісь кошти. Дослідження займуть чимало часу.
Також, кажуть в Держекоінспекції, риба у заказнику не гинула і птиця не постраждала. І це притому, що мешканці стверджують – риба таки тоді загинула.

Риба не загинула, тож порушень нема
Не бачать в діях власника ГЕС якихось порушень і у Тернопільрибоохороні. Адже він, кажуть тут, спустив до початку нерестової заборони.
- Якби власник спустив під час нересту, то це вже була б кримінальна справа, - каже начальник відділу охорони водних біоресурсів в Тернопільській області Андрій Об’єщик. – Утім, він підняв шандори та вирівняв рівень води до цього.
Також, за словами пана Об’єщика, не побачили там значного зниження рівня води. Приміром, на перекачувальній станції, де побували працівники, вода впала тільки на 15-20 сантиметрів. А оголились тільки плавні.
- Факту загибелі риби не було, - каже пан Об’єщик. – Тож у нас і претензій нема. Якщо підняти зараз, у нерестовий період, рівень води – так як запропонували екологи, то він зміниться і у його каналі. А це вже порушення водного законодавства.
До слова, у Великих Бірках не погоджуються із відповідями перевіряючих структур. Тож будуть, за словами селищного голови, і далі добиватись справедливості.

А ось поспілкуватись наразі із директором Дичківської ГЕС за 10 днів нам так і не вдалось. Ми готові надати місце для публікації і його позиції у нашому виданні.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Бодя

    Селищний голова великих бірок Мацелюх Роман  не справляється зі своїми обовязками . Не будує очисні . Не ремонтує дороги . Не вітається до людей .  Скандалить в сільраді коли до нього прийти   . Смітники за городами не ліквідовує сільрада . Ремонт вулиць не проводить селищна рада .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up