Партнер рубрики Події

Чи безпечні пандуси у центрі Тернополя: ми поміряли ширину та кут нахилу

Чи безпечні пандуси у центрі Тернополя: ми поміряли ширину та кут нахилу
  • Більшість магазинів та торгових закладів в центрі Тернополя взагалі не облаштовані пандусами.
  • Лише деякі заклади мають зовнішні пандуси якими ніхто не користується через їх незручність.   
  • Журналіст «20 хвилин» перевірив чи відповідають нормам ДБН пандуси, які облаштовані біля різних закладів та установ Тернополя. 

Відповідно до вимог ДБН «Інклюзивність будівель і споруд», зовнішні пандуси повинні мати кут нахилу не більше ніж 8 градусів. При однобічному русі ширина пандусу має бути мінімум 1,2 м, а при двобічному - 1,8 м.

Читайте також: З дитячим візочком у Тернополі не пройти, не проїхати. Перевірили журналісти "20 хвилин"  

На перевірку журналіст взяв із собою рулетку, аби виміряти ширину пандусів. Також вимірював кут нахилу. 

Відео дня

У торговому домі на вулиці Князя Острозького, 12 є два пандуси. Їх нахил значно перевищує норму – 28 градусів. Ширина пандуса – 88 сантиметрів. Дитячі візочки стоять поруч зі входом, бо батьки не наважуються ризикувати. 

Приміщення Центрального універмагу взагалі не має пандусу, однак магазин спортивних товарів, який знаходиться в підвальному приміщенні ЦУМу, має небезпечний пандус. Його нахил близько 32 градусів, а ширина – 70 см. Поверхня пандусу слизька, що категорично заборонено вимогами. Користуватися таким пандусом небезпечно.

У більшості торгових та медичних приміщеннях на вулиці Князя Острозького пандуси, які мають незначні відхилення від вимог. Їх кут нахилу близько 10 градусів, а ширина – близько 90 сантиметрів. Пандуси недостатньо широкі, але все ж, по них можуть проїхати дитячі коляски та інвалідні візки.

Магазин одягу на вулиці Князя Острозького. Нахил пандусу - 11 градусів, ширина - 91 см.

На вулиці Гетьмана Сагайдачного деякі магазини мають пандуси з невеликими відхиленнями від норм ДБН.

Магазин побутових товарів на вулиці Гетьмана Сагайдачного. Нахил пандусу - 11 градусів, ширина - 80 см.

В ГУ Національної поліції у Тернопільській області пандус не є безпечним. Його нахил – 25 градусів. По рейкам не зможуть проїхати деякі візочки. Однак біля сходів є кнопка виклику для людей з обмеженими можливостями.

В Тернопільській міській раді є два пандуса. Один з них встановили восени минулого року. Однак його ширина трохи менша ніж необхідно – 100 сантиметрів при вимозі 120 для одностороннього руху. Кут нахилу відповідає нормам. 

В Тернопільській обласній державній адміністрації пандус відповідає усім вимогам. Це єдиний такий пандус, який вдалося знайти в центрі Тернополя. Він має ширину 126 сантиметрів, а кут нахилу – 8 градусів. Однак щоб дістатися до пандусу – необхідно подолати головні сходи. Їх можна оминути через в’їзд на вулиці Грушевського біля будівлі колишнього Національного банку.

Біля Центру обслуговування платників Головного управління ДФС у Тернопільській області пандус виконаний з двох рейок. Люди з дитячими візочками не можуть подолати сходи. Пандус має нахил 26 градусів.

Тернополянка Марія розповідає, що доводиться чекати з візочком подругу, яка зайшла в податкову.

- В Тернополі дуже мало нормальних пандусів, якими справді можна користуватися, - розповідає пані Марія. – Більшість магазинів взагалі не мають пандусів, тому доводиться брати дитину з собою, а візочок залишати біля входу.

Біля Центру обслуговування платників ще в травні почали облаштовувати більш зручний пандус, однак з того часу робота зупинилася. Він почав заростати травою. Скористатися ним поки-що неможливо.

Якщо вимоги до облаштування пандусу порушуються, або ж пандус взагалі відсутній в магазинах чи громадських місцях – можна подати скаргу до міської ради Тернополя.

- Якщо мешканців мають скаргу до вимог облаштування пандусу – можна написати скаргу до міської ради і буде проведена перевірка конкретного об’єкта відповідно до державних будівельних норм, – розповідає керівник відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації ТМР Мар'яна Зварич. – Якщо це стосується облаштування пандусу біля будинку – необхідно подати відповідну заяву до ЖЕКу.

Також, можна облаштувати пандус самостійно, але маючи погодження на його встановлення. Пандус повинен відповідати усім вимогам ДБН.

Читайте також: Чи зручний Тернопіль для людини в інвалідному візку. Експеримент "20 хвилин" 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up