Партнер рубрики Події

Чи будуть тернополяни з індивідуальним опаленням

Чи будуть тернополяни з індивідуальним опаленням

У будинках, де не менш ніж половина квартир відключена від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники помешкань матимуть право перейти на індивідуальне опалення. Та все вилами по воді писано – закон ще не підписав президент 

Новий закон «Про житлово-комунальні послуги» дозволить власникам житла у багатоквартирних будинках за певних умов від’єднатись від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. «За» закон у другому читанні проголосували депутати Верховної ради 9 листопада. У ньому йдеться про те, що у будинках, де не менш ніж половина квартир відключена від мереж централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, власники квартир мають право перейти на індивідуальне опалення. Така новина дуже швидко розлетілась по ЗМІ та соцмережах і викликала активне обговорення. Та не все так просто, кажуть фахівці. 

- Спершу дуже втішилась прочитавши, що тепер можна встановити індивідуальне опалення, - розповідає мешканка будинку на вул. В. Великого, 4 Лариса Швець. – Будинок у нас старий. Десять років тому, коли це було дозволено, у нас не було можливості зробити індивідуальне опалення. А потім перестали видавати дозволи. Куди тепер мені звертатись, щоб його отримати, бо з закону нічого не зрозуміло? 

Подібні питання у соцмережах пишуть десятки тернополян і вже підраховують у яку суму їм обійдеться встановлення індопалення. 

Відео дня

Нагадаємо, діючим законодавством заборонено встановлювати індопалення за виключенням тих будинків, де 100% власників квартир переходять на індопалення. Законопроект, що передбачав заборону переходу квартир на індивідуальне опалення та гаряче водопостачання зареєстрували в серпні 2013 року у Верховній Раді України. Згідно з документом, пропонували заборонити самовільне відключення споживачів від централізованих тепломереж і централізованих систем гарячого водопостачання, за винятком випадків, коли це передбачено схемою теплопостачання населеного пункту. Згодом уряд не лише прийняв закон про заборону встановлення автономного опалення. Крім того, відповідно до нових правил, за самовільне встановлення автономних котлів передбачили штрафи і для мешканців, і для газовиків.

Вказівок не було

В міській раді Тернополя про видання дозволів та процедуру встановлення індивідуального опалення нічого конкретного поки сказати не можуть. Бо закон ще не підписав президент. 

- Після підписання закону та офіційного оприлюднення фахівці управління ЖКГ опрацюють і нададуть роз'яснення щодо встановлення індивідуального опалення у помешканнях, - коментують у міській раді.

Як зазначив заступник міського голови Владислав Стемковський, щоб говорити про щось конкретно, потрібно прочитати останню редакцію, за яку проголосували у Верховній раді. А наразі її навіть народні депутати не мають. 

- Куди звертатись, щоб отримати дозвіл на підключення індивідуального опалення? У Верховну Раду, - іронізує Владислав Стемковський. 

У КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» теж кажуть, що жодних вказівок щодо індопалення вони поки що не отримували. 

Є багато суперечностей

Голова ГС «Рада голів ОСББ Тернополя» Сергій Лупак пояснює, що в законі є дві статті, які на його думку, суперечать одна одній. 

- Я є окремим споживачем і хочу від’єднатись від центарлізованого опалення. Щоб я зміг це зробити, потрібно розірвати договір з «Тернопільміськтеплокомуненерго». А в 13 статті цього закону вказано, що це право не поширюється на договори про постачання теплоенергії укладені зі споживачами, - пояснює пан Лупак. – Тобто, я не можу, як споживач, розірвати договір. Це можна зробити лише, якщо є колективний замовник, наприклад ОСББ чи ЖЕК. Але це та редакція, яка йшла в другому читанні. Кінцевого закону, за який вони голосували та внесли поправки ще немає. 

Також в законі, як зазначає пан Лупак, не прописана методика відключення від централізованого опалення і встановлення індивідуального.

Закон чекайте вже навесні

Коли ж цей закон вступить в дію пояснив керівник регіонального представництва Центру політичних студій і аналітики «Ейдос» Ігор Процик.

- Відповідно до статті 94 Конституції України голова Верховної Ради має десять днів на розгляд і підписання цього закону, - коментує пан Процик. - Потім передає його президенту, який має 15 календарних днів на розгляд та підписання і офіційно оприлюднює його.

Президент ще може застосовувати своє право вето щодо прийнятого закону, повертаючи його зі своїми вмотивованими пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою України. Якщо при повторному розгляді закон буде прийнятий у тій же редакції не менш, як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради, президент зобов'язаний підписати його протягом 10 днів з дня повторного прийняття. Потім його потрібно оприлюднити державною мовою в офіційних друкованих виданнях: «Голосі України», «Офіційному віснику України», «Відомостях Верховної Ради України». 

- Що стосується цього закону, то він набере чинності через пів року після оприлюднення, - пояснює Ігор Процик. – Тобто, якщо його оприлюднять на початку грудня, то закон вступить в силу через пів року, приблизно в травні. 

Колишній міський голова Тернополя, нардеп Роман Заставний вважає, що найближчим часом Верховна Рада прийме це рішення і президент підпише закон. 

Також Роман Заставний вважає, якби міська влада виконала свою передвиборчу обіцянку і скористалась можливостями для видання дозволів на індопалення, то зараз не було б потреби купувати газ по 7 000 гривень. А як приклад наводить Ужгород, де взагалі немає централізованого опалення і немає проблем з тарифами. 

- У них немає потреби витрачати додаткові кошти на «Теплокомуненерго», а весь його ресурс – величезні будівлі та котельні – переобладнали під інші приміщення, – додає нардеп. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Славік Плекан

    Тоді того надала розірвуть люди

    S S reply Славік Плекан

    За стільки років не розірвали ... Хоча парки порубали, та збудували там житлові будинки. Забудовані тротуари, будинки над(!) проїзжою частиною,  забудови за червоними лініями, забудовані парки і сквери, будинки впритул до будинків...  Як говорив один політик пуля в лоба, ось хіба що поможе
  • Юрій Синькович

    Індивідуальне опалення в багатоповерхових будинках значно погіршує екологію в  будинку.Викиди окислів азоту від газових котлів є невидимими, але на здоров'я впливають досить сильно, викликають ракові захворювання. В загальному газу на індивідуальне опалення потрібно не менше ніж на центральне.Газові мережі розраховані тільки на постачання газу для приготування їжі.Потрібно збільшувати діаметри газових мереж, які в Тернополі в деяких місцях вже сильно перевантажені і при збільшенні споживання зимою тиск падає до 50 мм. вод. ст., що деякі газові прилади заледве працюють.Економічного ефекту від індивідуального опалення теж нема, термін окупності великий.Економія є в тих. хто гріється від стояків тепломереж і за рахунок тепла від сусідів, через внутрішні стіни і перекриття. які нетеплоізольовані.

    Юхим Паляниця reply Юрій Синькович

    В будинках де немає централізованого постачання гарячої води, а використовуються газові колонки, газова мережа розрахована з потрійним запасом   пропускної потужності (а про викиди старої колонки і сучасного котла ...).                    В будинки з централізованим постачанням гарячої води , підведині мережі газу соредного тиску там дійсно в окремих випадках доведеться замінити але тільки внутрішні мережі будинку (тобто збільшити діаметр стояків від грш будинку)     Акщо закрити котельні задопомогою яких безбожно грабують населення , проблем з тиском газу в місті не буде!!!!!!!!!

    Юхим Паляниця reply Юрій Синькович

    Працює на постачальників ц/о

    Volodymyr Dudar reply Юрій Синькович

    Я ще більшої маячні про переваги централізованого опалення над індивідуальним не чув.

    Як можуть шкодити мешканцям викиди, якщо турбіна від котла все випускає на зовні.

    Про економічні переваги тут взагалі немає про що говорити.

    А те що на теплотрасах втрачається значна частка тепла, то це нормально???

    При теперішній ціні на газ окупність індивідуального опалення до 5 років.

    А саме основне ти постійно маєш гарячу воду і опалюєш квартиру виходячи з потреби.

    S S reply Юрій Синькович

    Тільки вчора написав, що зявиться багато "експертів".  Спробую вгадати Вашу професію.
    Ви напевно працюєте в міськазі, якщо знаєте які мережі перевантажені, а які ні та який там тиск (більшість жителів міста Тернополя ніколи не знали чи там має бути 50 мм. вод. ст. чи 500 мм. вод. ст. і скільки там насправді є).
    Крім того ви напевно трохи лікар та еколог у вільний час коли не працюєте в міськгазі робите заміри викидів сучасних імпортних котлів та дослідуєте як це впливає на наше здоров"я (просто спеціалісти в європі, де переважно виготовленні ті котли, ще не здогадались зробити відповідні заміри).

    Вгадав ? :)

    S S reply S S

    Як завжди нажаль не вгадав

    S S reply S S

  • S S

    ЗАБУДЬТЕ ЗА ІНДИВІДУАЛЬНЕ ОПАЛЕННЯ
    Надал і Ко не дозволять цього зробити, бо треба когось гріти котельнями на торфі. Буде зараз багато експертиз та різних висновків, різних комісій (які будуть створені для цього) та експертів, але в сухому залишку буде ЗАБОРОНА. Згадаєте мої слова
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up