Партнер рубрики Події

Чи чекати тернополянам штрафів від поліції за недотримання правил "червоної зони"

Чи чекати тернополянам  штрафів від поліції  за недотримання правил "червоної зони"
  • Тернопіль опинився між "двох вогнів": з одного боку, постанова Кабміну та віднесення міста до "червоної" карантинної зони", з іншого - заперечна позиція міської ради та відповідні рішення сесії і місцевого штабу.
  • Як в цьому випадку діятиме поліція, та відповідно до яких вказівок, штрафуватимуть порушників, дізнавались журналісти "20 хвилин". 

Нагадаємо, що рішенням Кабміну Тернопіль внесли до "червоної зони". Це означає, що має зупинитися громадський транспорт, ресторани, кафе та заклади освіти закривають. 

Відповідне рішення затвердили постановою Уряду. 

В знак протесту, сьогодні 3 серпня, відбулось позачергове засідання сесії міської ради. Депутати прийняли власне рішення щодо цих подій. На думку міської влади, Тернопіль має залишатись у "Помаранчевій зоні". 

Відео дня

Дотримання зон контролює поліція

Після перших заяв міських голів міст, які опинились під посиленими обмеженнями, міністр охорони здоров'я Максим Степанов, під час брифігну заявив, що згідно з чинним законодавством України, умови карантину визначає уряд. На рівні області або регіону місцева влада може їх тільки посилювати, але в жодному разі органи місцевої влади не можуть самостійно їх пом'якшувати.

- Відповідальність за дотримання встановлених обмежень лежить на органах місцевої влади та на контролюючих органах, таких як Держпродспоживслужба, Національна поліція, Нацгвардія, Державна прикордонна служба, - йдеться також в заяві поліції. 

Проте, під час сесії, депутати надіслали звернення до органів поліції, в якому закликали не вчиняти дій, щодо притягнення до відповідальності, осіб, які діятимуть відповідно до рішень міської ради. 

Читайте також:  "Люди відвоювали тролейбус в поліції. Чи потрібно припинити роботу міського транспорту? (опитування)"

То кому ж підпорядковуватимуться правоохоронці, наразі невідомо. 

Підприємцям надаватимуть допомогу 

Міський голова Тернополя закликав поліцію бути з народом, та керуватись Конституцією України. 

Крім того, Сергій Надал повідомив, що в міській раді вже діє центр правової підтримки підприємців, яких оштрафували чи оштрафують за порушення карантину.

- Спільно із громадською організацією підприємців, з юристами, адвокатами, ми кожен складений протокол поліції, ми забезпечимо юридичний супровід і скасування його в судах. Я закликаю всіх підприємців, у випадку, якщо на вас склали протокол, звертатись до Тернопільської міської ради. На першому поверсі в нас діє постійний пункт прийому - ми допоможемо написати позов на скасування цих протоколів, - зазначив Сергій Надал. 

"Нема завдання накликати негатив"

Ситуацію прокоментував начальник Тернопільського міського відділку поліції Сергій Осадця. Він зазначив, що наразі працюють в форматі "роз'яснювальної роботи", але Постанову виконувати таки будуть. 

- Від початку введення карантинних заходів наша робота спрямована на те, щоб не допустити поширювання коронавірусу, але ми діяли в форматі роз'яснювальної роботи, - каже пан Осадця. - Так само зараз, виходячи з постанови Кабміну, в нас нема завдання для того, щоб накликати негатив з боку міста, і в той же час, ми проходили вчора, роз'яснювальну роботу серед тих підприємців, щодо виконання постанови. Далі ми продовжуємо роботу так, як вона була проведена з березня. Ми працюємо так, щоб не було порушено права людей і так само, щоб не було порушень карантину, бо ми, як орган виконавчої влади, зобов'язані виконувати рішення Президента, уряду чи Верховної ради. 

Постанови таки складатимуть

Запитання про те, за чиїми вказівками штрафуватимуть тернополян ми надіслали у прес службу Управління патрульної поліції в Тернопільській області. 

- До кожного правопорушення працівники УПП підходитимуть індивідуально, зважаючи на його характер. Будуть працювати превентивно та проводити роз’яснювальну роботу. У разі порушення епідеміологічних вимог та рекомендацій МОЗ, патрульні це фіксуватимуть, складаючи протокол, рішення по якому прийматиме суд, - повідомили в управлінні. 

Як повідомляє видання РБК, У Тернопільській області поліція контролюватиме дотримання карантину за будь-яких обставин. Правоохоронці проводять превентивні заходи, спілкуються із суб’єктами господарювання щодо забезпечення дотримання встановлених обмежень. Про це виданню повідомили в ГУНП Тернопільської області. 

У поліції зазначили, що санкція статті Кодексу України про адміністративні правопорушення 44.3 передбачає покарання у вигляді накладання штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від двох тисяч до десяти неоподаткованих мінімумів.

"Поліцейські будуть спілкуватися з керівниками закладів та іншими суб’єктами, щоб вони виконували карантинні обмеження. Поліція все одно буде виконувати свої обов’язки за будь-яких обставин… Влада заявила, що вона незгідна. Так, була зібрана позачергова сесія міської ради, вона заявила, що не згідна з таким рішенням", - повідомили РБК-Україна.

У Департаменті комунікацій додали, що з 4 серпня поліція буде складати адміністративні протоколи на порушників карантинного режиму.

Бучач і Бережани - в "помаранчевій зоні"

На офіційній сторінці ГУНП повідомили, що в червоній зоні, у яку потрапив обласний центр Тернопіль, вводяться додаткові обмеження - заборонена робота громадського транспорту; закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

- До помаранчевої зони потрапили райцентр Бережани та увесь Бучацький район. Там заборонена діяльність спортзалів, хостелів, туристичних баз, дитячих таборів, розважальних закладів, ресторанів у нічний час, планові госпіталізації в лікарнях та діють обмеження для масових заходів: одна людина на 20 кв. м та не більш як 100 осіб, - повідомляють в ГУНП.

У жовту зону потрапили Бережанський, Гусятинський, Козівський, Лановецький та Чортківський райони. Тут діє заборона на відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку.

Як розповів заступник начальника Управління превентивної діяльності Василь Дідух, працівники поліції проводять заходи превентивної діяльності: спілкуються з суб’єктами господарювання щодо забезпечення дотримання встановлених обмежень. Нагадаємо, санкція статті 44-3 КУпАП - порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм - передбачає покарання у вигляді накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Поліцейські закликають громадян дотримуватися обмежувальних умов адаптивного карантину.

А що про віднесення Тернополя до "червоної зони" думаєте ви? Відповідь залишайте у коментарях. 

Довідка

Поділ на зони під час карантину

Яким є штраф за порушення карантину?

Для фізичних осіб: 1 – 2 тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17 – 34 тисячі гривень); для посадовців: від 2 до 10 тисяч неоподаткованих мінімумів (34 – 170 тисяч гривень).

Дані: "24 канал"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Галя Кушнірчук

    Молодці карантин так карантин а на  війну валерій можеш в ти іти
  • Руслан

    Власникам генделиків (Налалу і ко) треба касу вони ж не ходять поміж людей
  • Serhii Mokhun

    Відставка уряду, імпічмент президенту за обман українців фейковою епідемією!
  • СТУГНА-П

    Надал з такими заявами може догратися до того ,що в один прекрасний момент за ним приїде СБУ  .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up