Партнер рубрики Події

Чи можуть голови ОСББ передавати дані про мешканців-чоловіків до військкомату – коментують юристи

Чи можуть голови ОСББ передавати дані про мешканців-чоловіків до військкомату – коментують юристи
  • У Тернополі ОСББ хочуть зобов'язати, аби ті подали дані про всіх мешканців-чоловіків, віком від 27 до 58 років, у міський центр комплектування. Вони обурені, чому мають це робити.
  • Журналісти «20 хвилин» поспілкувались з юристами. Чи є у голів ОСББ право збирати та передавати персональні дані мешканців своїх будинків у ТЦК?

З власних джерел редакція «20 хвилин» дізналась, що на Тернопільщині планують здійснити додаткові заходи мобілізації для потреб Збройних Сил. Тому від голів ОСББ хочуть, аби ті до певного терміну подали у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки у Тернополі (далі – ТЦК та СП) інформацію про призовників і військовозобов’язаних чоловіків, які проживають у будинку.

Читайте також: ОСББ у Тернополі хочуть зобов'язати, аби ті подали дані всіх мешканців-чоловіків до військкомату

Яка позиція у містян та голів ОСББ?

Представники об’єднань співвласників та пересічні тернополяни з таким не згодні.

Відео дня

У коментарях під нашим матеріалом люди активно обговорюють це питання. 

– Їх ніхто і не пустить у квартири... Дивна логіка, м’яко кажучи, – коментує читачка Svitlana.

– Голови ОСББ не тільки не зобов'язані таке робити міській владі, а і не мають права. Цирк, – пише Maria.

– Це все показує рівень деградації розуміння будь-яких правових процесів. Тому не дивно, що там про повістки на електронку виникають ідеї. Навіть якщо надати право ОСББ виписувати повістки, то хто буде встановлювати особу? Чи ОСББ теж з поліцією буде ходити тепер? Поліцая в кожен будинок – оце буде удар по злочинності, – висловив свою думку Василь Зозуляк.

– Голови правлінь ОСББ діють виключно в межах своїх Статутів. Тому додаткові функції на них покласти нереально, – додає читачка Наталя.

– Приватна фірма – ТЦК, законом не утворена, в Конституції не прописана, немає ніяких повноважень взагалі. Це рекрутингова фірма, метою якої, є набір добровольців на контракт! Голови ОСББ повинні просто проігнорувати їхнє прохання, так як передача персональних даних третім особам заборонена законом! – пише LR .

– А на яких правових підставах голови ОСББ мають це робити? – запитує Наталія Хомишин.

Нагадаємо, у понеділок, 18 грудня, в «Перемозі» відбулася велика робоча нарада для ОСББ та домоуправителів, до якої долучились поліція та працівники ТЦК. Говорили саме про «звітування» територіальному центру комплектування.

Голови ОСББ, з якими поспілкувались «20 хвилин», запевняють – не ведуть реєстру зареєстрованих проживаючих співвласників чи мешканців будинку. Не мають і картотеки та взагалі не є розпорядниками інформації про власність. Крім того додали, що дані, які наявні в ОСББ, не можуть бути поширені без згоди власників інформації за Законом про захист персональних даних.

– Всі питання щодо військового обліку та повісток у ТЦК нехай вирішують без нас, це не є нашою роботою, – наголошує Оксана Романчак, голова ОСББ «Симоненка, 1+». – Представники влади та військкомату сподівалися, що ми робитимемо перепис мешканців чи розноситимемо повістки?

– ОСББ не мають займатися питаннями мобілізації. Ми не працюємо в ТЦК. 18 грудня розмова була короткою. Працівники військкомату не були готові до такої кількості запитань, до нашого бунту. Але ми не знаємо, що вони залишать цю ідею, – каже Наталія Дідух, голова ОСББ «15 квітня, 1».

Відповідно до статті 14 Закону України «Про захист персональних даних», поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу за згодою суб’єкта персональних даних. Поширення даних без згоди суб’єкта або уповноваженої ним особи дозволяється лише у випадках, визначених законом, і лише (якщо це необхідно) в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. То чи можуть голови ОСББ збирати та передавати інформацію про чоловіків, які проживають у будинку, до ТЦК? Що кажуть тернопільські юристи?

Інформацію про жителів має місто

Катерина Кондратюк, членкиня «Ради бізнесу Тернопілля»

– Закон ще у 2016 році зобов’язав передати картотеки з «прописками» місту. «До 4 квітня 2016 року житлово-експлуатаційні організації, інші підприємства, установи та організації, що забезпечували або забезпечують ведення картотек з питань реєстрації фізичних осіб, мали передати їх відповідним виконавчим органам сільських, селищних, міських рад», йдеться у пункті 3 розділі 11 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг». Але навіть якщо якісь ОСББ досі ще мають інформацію про зареєстрованих у будинку осіб, то вона не актуальна і її збереження є незаконним. Єдиним розпорядником даних про зареєстрованих осіб в Тернополі є орган реєстрації місця проживання Тернопільської міської ради. Що стосується власників квартир, це також не до ОСББ. Вони самі отримують інформацію про власників з державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Реєстр відкритий і вимога до голів ОСББ надавати таку інформацію є просто дивною. Більше того, органи реєстрації місця проживання («прописки») регулярно звітують центрам комплектування. Якщо центри комплектування і мають проблеми з актуальною інформацію, то це питання їх взаємодії з органами реєстрації напряму, а не через голів ОСББ, які не є ні розпорядниками, ні користувачами такої інформації.

«Це схоже на перекладання обов’язків»

Зіновій Олексишин, приватний нотаріус

– Голови ОСББ не мають таких повноважень і це не їхній обов’язок – збирати дані мешканців та передавати до військкомату. ОСББ – об’єднання співвласників квартир у будинку. Вони працюють для мешканців будинку, не для ТЦК. Тому про який збір та передачу даних ми можемо говорити? Це схоже на перекладання обов’язків. Можливо, тоді і працівники військкомату вирішуватимуть питання, проблеми ОСББ? Керівники ОСББ можуть обійти квартири у будинку і виключно на громадських засадах нагадати мешканцям про важливість військового обліку та необхідність систематично поновлювати дані в ТЦК та СП. На цьому все….

ОСББ не мають доступу до персональних даних

Віктор Барановський, юрист

 – Є Закон України «Про ОСББ», яким передбачений перелік компетенцій правління. До них відноситься: підготовка кошторису, балансу об’єднання та річного звіту; здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та заходи щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; розпорядження коштами об’єднання відповідно до затвердженого загальними зборами  кошторису; укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням; ведення діловодства, бухгалтерського обліку та звітності про діяльність об'єднання тощо. В голів ОСББ немає фізичної можливості збирати дані про мешканців будинку. Вони не мають доступу до такої інформації. Орендарі не передають їм особисті дані мешканців. Варто додати, що й ЦНАПи не видають ОСББ інформацію про співвласників, не кажучи вже про їхні адреси. За витяги про власність на квартири потрібно платити кошти. І ще один важливий нюанс. ОСББ подає у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки відомості про прийнятих на роботу військовозобов'язаних працівників. А мешканці – не працівники… 

Чи мають ОСББ право збирати дані? 

Як ми писали раніше, адвокати «Безоплатної правничої допомоги» повідомили, що вручати повістки мають право: посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК); представники органів місцевого самоврядування; керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності.

У коментарі виданню «Про ОСББ» Катерина Чижик, голова правління ГО «Асоціація розвитку ОСББ» надала пояснення, чи мають ОСББ право подавати відомості про військовозобов'язаних чоловіків до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) ― це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна й управління, утримання та використання спільного майна. Основна діяльність ОСББ полягає в реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних й інших послуг тощо.

– ОСББ не веде первинно-персональний облік військовозобов’язаних і не зобов’язане виконувати приписи, установлені для ЖЕО (організацій, що здійснюють експлуатацію будинків) щодо своєчасного подання відомостей про призовників і військовозобов’язаних  районним (міським) військкоматам. Крім цього, щоб використовувати чи поширювати конфіденційну інформацію про мешканця будинку, потрібно отримати його згоду й бути розпорядником такої персональної інформації, – сказала Катерина Чижик.

Розпорядник персональних даних — це фізична чи юридична особа, якій володільцем персональних даних або законом надано право обробляти ці дані від імені володільця (абз. 11 ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI).

Голова правління не є розпорядником персональних даних, тобто не має права надавати конфіденційну інформацію (зокрема, адресу, дату й рік народження) щодо мешканців багатоквартирного будинку без їхньої на те згоди. Але навіть у випадку, якби голови правління мали відповідні повноваження та право надавати інформацію стосовно мешканців будинку, додала пані Чижик, вони не змогли б це зробити, бо ОСББ більше не ведуть персоніфікований облік мешканців будинку та передали свої картотеки до ЦНАПів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Читач95

    Хай беруть депутатів які з року в рік збагачуються. дітей мажорів. грошові мішки. клептократів і патрошителів бюджету тих. хто брав собі великі зарплати, премії. надбавкит . хай тепер відпрацюють ці кошти на війні. а то полюють лише на бідних трудяг. пора  за україну воювати всім тим, хто роками обдирав Україну. і народ який довели до нужди та зубожіння.
  • 0977037499

    Не мають права це робити.
  • Maria

    Не можуть.
  • 685349

    Хай йдуть ті хто має освіту - поліція, воєнкомати, вчились на військових у вишах офіцери. А то чатують на роботяг у селі.

keyboard_arrow_up