Партнер рубрики Події

У маршрутку без маски - це нескладно! Як у транспорті порушують карантин: експеримент "20 хвилин"

У маршрутку без маски - це нескладно! Як у транспорті порушують карантин: експеримент "20 хвилин"
  • Багато тернополян розповідають, що водії маршруток та тролейбусів  забувають про карантин та пускають всередину стільки пасажирів, скільки захочуть та не зважають, чи всі з них у масках.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, як працює громадський транспорт Тернополя і чи дійсно водії не виконують вимоги.

17 червня у Тернополі прийняли ряд рішень, що стосуються посилення карантину. З-поміж них - і про те, що в міському громадському транспорті водії повинні здійснювати перевезення пасажирів лише в масках та відповідно до кількості місць для сидіння.

«У масках далеко не всі»

Багато тернополян, які користуються громадським транспортом, помітили, що частіше за все порушують карантин у маршрутках.

- Я часто бачив, як деякі маршрутки їдуть переповнені, особливо ввечері, коли люди повертаються з роботи, - каже тернополянин Віталій.  ​

Відео дня

Про порушення норм карантину говорять і медики.

- Перехід до адаптивного карантину багато людей сприйняли як його завершення, - каже лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев. - Прикро, що в цей період стались інциденти, через які почались спалахи інфекції. Це масові гуляння та святкування ювілеїв. Будемо відверті, що карантинних норм не всі дотримуються. На жаль, є приклади порушень законодавства перевізниками. Я особисто спостерігав, як воді тролейбусів їздять без масок. Приватні перевізники також не дотримуються карантинних норм. Дуже хотілося б, щоб ці порушення фіксували.

Чи повезуть без маски?

Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи справді водії маршруток будуть везти пасажирів без масок всупереч заборонам.

Як виявилося, це зовсім нескладно. Ми зайшли в три випадкові маршрутки. Один з журналістів зайшов в салон маршрутки без маски. У першій маршрутці водій на це ніяк не відреагував, хоча пасажир без маски сидів попереду. Так ми проїхали кілька зупинок. Пізніше в маршрутку зайшли ще двоє пасажирів, також без масок, однак знову про порушення карантинних норм водій нічого не сказав. Навіть люди всередині, ті, які були в масках, не зробили зауваження пасажирам без них.

В іншій маршрутці ситуація повторилась. Знову кілька людей зайшли без масок. Водій ніяк на це не відреагував. А от в третій маршрутці, пасажирів без масок було ще більше. До того ж людей значно більше, ніж дозволено перевозити. Усі сидячі місця зайняті. У салоні стояло 12-15 пасажирів. 

Як помітили журналісти, чи не в кожній третій маршрутці є людина зі спущеною маскою чи взагалі без неї. Знайдеться кілька тих, хто одягають маску неправильно. Деякі водії та пасажири при вигляді камер поспіхом одягали маски та відверталися. Однак пам'яте, що не варто ризикувати правилами, адже від цього залежить здоров'я та життя людей.

Не заходьте в громадський транспорт без масок та не бійтесь зробити зауваження. Не варто заходити до переповненого транспорту, адже саме таке середовище - ідеальне місце для передачі інфекції, кажуть лікарі. 

Зауважимо, що водії в переважній більшості їздять в масках. Більшість маршрутників не впускають більше пасажирів, ніж є на сидячих місць. Але є і ті, хто ігнорує правила. 

Ми написали скаргу на водіїв, які порушували карантинні норми та попросили перевірити маршрути. Однак чи вплине це на ситуацію - сказати важко. 

 «Ми ретельно готуємо транспорт до виходу в рейс»

Ми звернулися до директора КП «Електротранс» Андрія Мастюха. Він пояснив, відколи відновили спеціальний режим перевезень, у транспортні засоби брали людей відповідно до кількості сидячих місць та лише в масках.​

- Перед виходом громадського транспорту в рейс ми проводимо вологе прибирання та використовуємо дезінфікуючі засоби, – говорить пан Андрій. – Крім того, оброблюємо салони ультрафіолетом. Чи перевіряють водіїв перед виходом в рейс? Їм ми проводимо температурний замір безконтактним термометром.

Перевізник Юрій Лагіш розповів, що кожного вечора працівники оброблюють салони спеціальним розчином. Зранку водії проходять температурну перевірку.

- Водії контролюють потік пасажирів, – повідомляє пан Юрій. – У маршрутках є оголошення про вхід тільки в масках. Водії просто не дають квитки пасажирам, які без масок та просять їх вийти. Але таких проблем в нас немає. Іноді пасажир може зняти маску вже під час руху, але цього водій проконтролювати не може, адже не ходить по салону.

Під час самого рейсу водіїв має контролювати муніципальна поліція, каже Юрій Лагіш. Маски водіям видає підприємство, вони міняють ці захисні засоби кожні дві години, запевняє він.

Директор ТОВ «Менс-Авто» Андрій Намака пояснив, що в разі підтвердження карантинних порушень покараний буде водій маршрутки.

– Поки водії у нас дотримуються всіх вимог, – каже він. – З ними ми провели відповідний інструктаж. Вони розписалися в журналі інструктажу. Я ж не можу сам їздити та контролювати їх. Цим займається поліція, адже вони перевіряють як ринки, так і автобуси.

До рейсу водіям проводять замір тиску, перевіряють їх на вміст алкоголю, а також міряють температуру. Кожного вечора після миття в автобусі проводять дезінфекцію.

Куди скаржитись на порушення?

У пресслужбі міської ради кажуть, що за дотримання правил карантину слідкує спеціальна мобільна робоча група у складі представників управління торгівлі, поліції, Держпродспоживслужби та муніципальної інспекції. Вони регулярно перевіряють не лише громадський транспорт, а і ринки, магазини та громадські місця.

Опитування

Чи готові ви повідомляти відповідні служби про порушення карантину в транспорті?

У випадку, якщо ви стали свідком порушень правил карантину - необхідно звертатися на лінію «102». Якщо ви помітили порушення в громадському транспорті – можна інформувати управління транспорту за телефоном 52-15-14 або звертатися на лінію «102».

Не закривайте очі на порушення. Зробіть зауваження, запишіть номер маршруту та транспортного засобу, де сталось порушення, зафіксуйте його на фото чи відео та повідомте про порушення у відповідні служби адже наша безпека в наших руках.

Також ви можете анонімно повідомити про порушення, заповнивши форму за посиланням.

А ви помічали порушення карантинних умов у маршрутках? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (32)
  • Ляшенко Анжела

    Журналісти покатались,а люди на роботу,з роботи,що задуситись в тій масці,кондиціонерів нема,а в маршрутці два вікна і постійно комусь дує і в тролейбусі не дуже комфортно.
  • Люда Підгайна

    А дезинфекцію поводять ,хочаб пару раз за день ,ті маршрутки брудні
  • Nadia Kuchira

    Людям похилого віку важко дихати в масці

    Igor Novak reply Nadia Kuchira

    То немаэ чого їхати на базар. Під носом э магазини . А якщо хоче їхати.нехай одягає маску і терпить.

    Dima Lobach reply Nadia Kuchira

    А під ШВЛ не буде складно дихати?

    Андрій Дедів reply Nadia Kuchira

    не похилого також

    Валерій Якимчук reply Nadia Kuchira

    Nadia Kuchira і не тільки їм. Тим дибілам,що придумали цей карантин ,треба лікуватись в психлікарні закритого типу,а вони нам життя "покращують".
    Підараси кончені!!!
  • Ольга Кільчицька

    Водії , окрім того що водять маршрутки, обілечують , ще мають стояти в дверях і контролювати пасажирів ? Ви що знущаєтеся з них? Відповідати має пасажир , а не водій , або ставте спеціально для контролю людину.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up